Україно-грецький діалог культур в НУБіП: знайти точки дотику

22 вересня 2016 року

   22 вересня на гуманітарно-педагогічному факультеті розпочала свою роботу сьома за ліком, але вдруге у стінах НУБіП, Міжнародна науково-практична конференція «Діалог культур: Україна – Греція: культурна політика XXI ст. в європейській ретроспективі». Цьогоріч, як зазначив декан Василь Шинкарук, про участь у ній заявили більше півтори сотні науковців, в тому числі із дев’яти зарубіжних країн та всіх куточків України. Після звучання гімнів обох країн з вітальним словом до аудиторії звернувся ректор університету Станіслав Ніколаєнко. Станіслав Миколайович зазначив, що Греція подарувала світу теорію моралі і історію державності. Наразі люди повинні взаємозбагачуватися і жити в злагоді. Для цього потрібні зміни в ментальності, культурі. Означене покликаний вирішити сьогоднішній діалог культур, продовжив ректор. Бо не хлібом єдиним живе людина. Одні лише знання, дослідницька робота не вирішують наявні проблеми. А розвиток наш гальмують зовсім не економічні фактори, а відсутність моральності та патріотизму. Тож нам потрібна революція в умах, серцях і душах. Тільки фахівці з високим моральним і духовним рівнем зможуть перебудувати країну.  

     Вітаючи учасників конференції, голова наглядової ради університету Микола Томенко зазначив, що багато з його авторських громадських проектів родом саме з Греції. І пригадав, як у свій час писав реферат про сім чудес цієї країни. Гість відзначив, що обидві країни багато що поєднує. Згадаймо хоча б острів Зміїний – сакральне місце для греків Античності. Разом з тим, він зауважив, що для пізнання обох культур дуже мало зроблено. Тому порадив учасникам конференції обговорювати не теоретичні доктрини, а реальні проекти. Варто ще активно попрацювати над реальним обміном інформації про сучасні Україну і Грецію.

 

     Від імені керівництва і колективу Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв присутніх привітав проректор з наукової роботи та міжнародних зв’язків Сергій Литвин. За його словами, зазначена конференція започаткувалася саме в академії і приємно, що знайшла своє продовження в НУБіП. А ще з року в рік коло її учасників розширюється. 

 

 

     Аташе посольства Грецької Республіки в Україні Петропулос Дімітріс зазначив, що за два роки його роботи в Києві він переконався у присутності духовного зв’язку між країнами. Переконаний, що саме це допоможе подолати всім нам насущні проблеми, додав гість.

     До вітальних слів та побажань приєднався також голова грецької громади в Литві Георгіос Мацукатов. А голова Спілки греко-сербсько-української дружби, ієрей, богослов Коскоріс Сатіріс підкреслив, що культура – це найважливіша мова, яка пов’язує всі країни світу.

     В оригінальний спосіб привітали загал учасники академічного хору Національної академії керівних кадрів, культури і мистецтв, подарувавши присутнім кілька пісенних композицій. До речі, саме цей хор завжди презентує Україну на аналогічній конференції у Греції. 

     Познайомила зі світом грецької музики і музичних інструментів разом зі своїми вихованцями грецького походження народна артистка України, завідувач кафедри народних інструментів Національної музичної академії імені П.І. Чайковського Євгенія Черказова. Виконувана юнаками імпровізація, в основі якої автентичні мелодії, викликала бурхливі овації учасників конференції.

     Потому перейшли до наукових доповідей. Про античну спадщину в культурі Київської Русі у вимірах семіотики діалогу культур говорила професор кафедри культурології Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова Євгенія Більченко. Вона наголосила, що культура, яка годується власними плодами, може померти від самоотруєння. Професор НАКККіМ Валерій Сіверс присвятив свою наукову доповідь питанню європейської інтеграції та національної ідентифікації. А декан факультету довузівської підготовки Академії управління при Президентові Республіки Білорусь Дмитро Мазарчук – візантійській спадщині і європейській політичній та правовій культурі. Провела паралелі у розвитку рукописної спадщини України та Греції професор НАКККіМ Лілія Терещенко-Кайдан. Про соціально-економічні, політичні та культурні взаємозв’язки південноукраїнських земель з Візантійською імперією говорив завідувач кафедри історії України Миколаївського національного університету імені В.О. Сухомлинського Ігор Ніколаєв. Україно-грецькі вокальні зв’язки стали предметом наукового дослідження професора кафедри сольного співу Національної музичної академії України імені П.І. Чайковського Валентини Антонюк

     Завершилося пленарне засідання художніми виступами народної артистки Наталії Шелепницької, заслуженого артиста Романа Рудого, аматорських колективів кафедри культурології та дефіле в костюмах часів трипільської культури.

 

     Вже завтра відбудуться секційні засідання за сімома тематичними напрямами та підбиття підсумків конференції. 

Изображение

Ольга Наконечна


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook