Чесно і відверто: діалог між ректором і студентським активом університету

28 квітня 2016 року

     26 квітня започатковані щосеместрові зустрічі ректора Станіслава Ніколаєнка зі студактивом університету – керівниками студентських організацій, студентських рад гуртожитків, старостами академічних груп – знайшли своє продовження. Лейтмотив сьогоднішньої – підготовка і перебіг літньої екзаменаційної сесії, а також те, чим живе студент сьогодні, що його турбує. 

     Та перш, ніж перейти до традиційного діалогу, Станіслав Миколайович нагадав мету, яку поставив колектив у програмі розвитку «Голосіївська ініціатива-2020». А це – відродження слави університету, підвищення якості освітнього і наукового процесів, входження до п’ятірки кращих вишів України, число провідних університетів Європи і світу. Багато чого для цього вже зроблено. Так, лише за рік у рейтингу прозорості НУБіП перемістився із 80-ї сходинки на 14-ту! Але багато і ще належить виконати. І в цьому є також студентська ніша.

     З приємністю ректор назвав цьогорічних переможців других етапів всеукраїнських олімпіад. А далі перейшов до ризиків, що стоять перед університетом. Вони є як зовнішні, так і внутрішні. Останні представлені недостатньою кваліфікацією викладачів, відсутністю потрібної кількості коштів для розвитку хоча б тієї ж матеріально-технічної бази. Слабким місцем поки що залишається практичне навчання в НДГ університету. Зміцнювати треба зв’язки з роботодавцями. Недоліки присутні і в системі управління. Прикро, але поки що повністю не викорінені нестатутні відносини, хоча позитивні зрушення таки є: вдвічі вдалося їх зменшити. 

     Ураховуючи це, Станіслав Ніколаєнко назвав найголовніші напрями реформування, які очікують університет. Йдеться про широке запровадження онлайн-освіти, геймифікацію освітнього процесу, організацію сучасної бізнес-практики, формування у студентства вміння вчитися. Але тут своє слово має сказати молодь. Бо в питаннях, що стосуються чи то підвищення якості освіти, наукового пошуку, а чи морального, патріотичного виховання, надзвичайна роль належить студентському самоврядуванню. 

     Станіслав Ніколаєнко презентував активістам програму відзначення 118-ї річниці університету. У ній передбачено зустріч випускників та абітурієнтів, визначення найспортивнішої академічної групи. Пройдуть різноманітні конкурси, починаючи від інтелектуальних змагань, військово-патріотичних, закінчуючи конкурсом найкращих кашоварів. Час для розваг матиме і малеча. Завершиться дійство гала-концертом фестивалю «Голосіївська весна». До дня народження університету відкриються пам’ятники засновникам університету на Алеї слави, вхід до ботанічного саду та лабораторії. Завершиться ремонт аудиторії №79 корпусу №1. Новий дах отримає гуртожиток №11, а гуртожитки №№ 8, 9, 10 – відремонтовані місця загального користування.

     А щоб поліпшити соціально-побутові умови мешканців гуртожитків, свою роботу розпочав власний меблевий цех. Це дасть змогу здешевити вартість меблевої продукції, порівняно з ринковою, та по-новому умеблювати кімнати.
     Ректор поділився зі студентами планами розширити площі кафедри фізичного виховання, відкрити басейн, аби молодь долучалася до занять спортом. 
     Разом із тим, Станіслав Ніколаєнко вкотре висловив занепокоєння поведінкою у гуртожитку, санітарним станом кімнат і закликав студактив до співпраці з наведення ладу.

 

     Потому настав час для запитань та відповідей. Перші кілька стосувалися вартості навчання у наступному році. Так, другокурсниця факультету ветеринарної медицини Тетяна Кошова поцікавилася, чи зміниться вона для студентів других – четвертих курсів. Згідно із Законом України «Про вищу освіту», університет має право підняти її на індекс інфляції, який вже на рівні 43%, зазначив ректор. Відповідні зміни будуть опубліковані на офіційному сайті НУБіП. Ще одна представниця того ж таки факультету Марія Щербатюк запитала, чи доведеться доплачувати за вартість контракту, якщо вся сума за два роки навчання в магістратурі була оплачена одразу. Скоріше за все вона буде індексуватися відповідно до рішення ректорату. А магістрантка факультету Ганна Король нарікала на температурний режим і в цілому порушила питання поліпшення умов навчання в 12 корпусі. У відповідь на це ректор зазначив, що наразі вже перекрито 10500 метрів квадратних даху, а проректору Валерію Іщенку та деканові Миколі Цвіліховському доручено облаштувати корпус автоматизованими теплопунктами. Студентка цього факультету Дар’я Ходій поцікавилася, чи планується підвищення ціни на проживання у гуртожитках. У визначених законодавством межах – вартість не повинна перевищувати 40% середньомісячної стипендії, зазначив очільник вишу. Відповідно, вартість проживання в гуртожитках підвищуватися не буде допоки не підвищиться стипендія.

     Валерія Фалілеєва, студентка першого курсу скороченого терміну навчання економічного факультету, висловилася за вивчення на її курсі іноземних мов, які відсутні на сьогодні в навчальних планах. 
     Наступний блок питань стосувався так чи інакше спорту. Олег Солодовик із факультету конструювання та дизайну говорив про потребу оновити спортивне спорядження збірної університетуз футболу, а Максим Блудов із факультету захисту рослин, біотехнологій та екології звернувся з проханням організувати тренування з плавання для команди університету. Станіслав Ніколаєнко запевнив у позитивному їх вирішенні.
     Студент факультету ветеринарної медицини Володимир Шилін поцікавився, за яких умов студент може навчатися за індивідуальним графіком. Для цього має бути вагома причина, наприклад, стан здоров’я, зазначив ректор. За детальнішою інформацією слід звернутися до навчального відділу та декана факультету. 

 

     Останнє запитання прозвучало від студентки ННІ лісового і садово-паркового господарства Юлії Яцюк: як бути з програмою Work and Travel USA? Ректор Станіслав Ніколаєнко зауважив: треба робити за законом. Є цілий ряд, схвалених Міністерством освіти і науки України програм, участь в яких відкрита для студентів. А Work and Travel на сьогодні не забезпечує організацію практик за фахом.

     За підсумками зустрічі ректор Станіслав Ніколаєнко дав відповідні доручення проректорам і керівникам підрозділів. Про проблеми студентства йтиметься і завтра на нараді з деканами та директорами.

Ольга Наконечна,
Денис Рудень 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook