Національне виробництво харчової чорної ікри: шляхи виходу на ринки ЄС

18 жовтня 2015 року

     В останній декаді вересня відбувся виїзний тематичний галузевий семінар-практикум «Функціонування галузей аграрного сектору в контексті приєднання України до Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори (CITES)». Він пройшов у рамках реалізації положень договору «Про співробітництво та організацію взаємовідносин між Національним університетом біоресурсів і природокористування України та Державним агентством рибного господарством України».

     Його організатор ТОВ-СРП «Осетр» – перший в Україні офіційний виробник харчової чорної ікри (сaviar), який впровадив систему управління безпечністю харчової продукції за принципами HACCP. Основні напрями діяльності підприємства – вирощування риб сімейства осетрових та виробництво української високоякісної харчової чорної ікри.

     У 1999 році Україна приєдналась до скоординованої міжнародної діяльності в рамках CITES щодо попередження незаконної торгівлі осетровими видами риб, розповів директор методично-технологічного центру з аквакультури Юрій Шарило. Стан популяцій цих реліктових видів, забезпечення їх відтворення, збереження та біорізноманіття є важливим заходом державного управління і підвищує міжнародний імідж нашої держави.

     Представник «Осетра» Марина Пашко відмітила, що підприємство займається вирощуванням стерляді в умовах аквакультури. Воно пройшло у 2013 році відповідну реєстрацію консервного та пресервного виробництва та отримало номер власного виробництва – Б30, а також забезпечило маркування продукції харчової чорної ікри у відповідності до CITES, що створює передумови для експорту та виходу на ринки ЄС.

     Розглядалися також напрями здійснення виваженої державної політики в різних галузях економіки, в т.ч. у аграрному секторі. Вона спрямована на розробку комплексу заходів з адаптації вітчизняного рибного господарства до вимог і стандартів Спільної рибної політики Євросоюзу.

     У ході семінару-практикуму, в якому взяли участь і магістри спеціальності «Прикладна економіка», були обговорені перспективні заходи з підтримки галузевої політики та сприяння взаємній торгівлі між Україною та ЄС.

Наталія Вдовенко,
завідувач кафедри глобальної економіки

 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook