Нарада ректорату зі студентським активом: працюємо в унісон заради досягнення спільних цілей

9 вересня 2015 року

 Започаткований минулого року діалог керівництва університету із студентським самоврядуванням знайшов своє продовження 9 вересня на черговій зустрічі з очільниками студентських організацій, голів профбюро ННІ та факультетів, а також студентських рад гуртожитків.

 
У вступному слові ректор Станіслав Ніколаєнко підкреслив: мета сьогоднішнього зібрання – накреслити план спільних дій студентства та адміністрації.
 
Звертаючись до присутніх, Станіслав Миколайович зазначив, що університет нині, як і Україна в цілому, живе напружено і складно. НУБіП сьогодні – це одинадцять тисяч студентів денної форми навчання. А якщо враховувати ще й відокремлені підрозділи, то сумарно контингент студентів складає більше 25 тисяч. Наш університет – один з найкращих вишів України. Підтверджують це високі місця в різних освітянських рейтингах.
 
Лише за минулий рік університет підготував  і випустив більше восьми тисяч фахівців, продовжив ректор. Про те, якої думки про нас абітурієнт, свідчить і кількість поданих заяв за період цьогорічної вступної кампанії. Серед 350 університетів за цим показником НУБіП увійшов до десятки. На 77 студентів маємо більше, ніж торік. І це попри зменшення місць держзамовлення, скорочення кількості випускників одинадцятих класів. Тож вибір абітурієнтів говорить про позитивні зміни в університеті.
 
Принагідно Станіслав Ніколаєнко навів дані про собівартість підготовки студента в університеті. Ця цифра значно вища, ніж в середньому по країні. Ректор наголосив на відкритості діяльності університету. З інформацією чи то про бюджет вишу, чи його поточну діяльність можна ознайомитися на офіційному сайті  НУБіП, сторінках факультетів, інститутів.
 
Говорячи про міжнародну діяльність, Станіслав Миколайович, крім співпраці з різними установами, яка постійно розширюється, звернув увагу на вузькі місця, зокрема знання іноземної мови. Щоб поліпшити ситуацію, вже зроблені певні кроки. Йдеться про диференціацію академічних груп за рівнем мовної комунікативної компетентності, створення групи в структурі ННЦ міжнародної діяльності, яка опікуватиметься залученням міжнародних грантів. Наразі розглядається питання, щоб на кожній магістерській програмі навчання відбувалося однією з іноземних мов. Окрім того, ректор представив основні наукові досягнення наших вчених, а їх є чимало.
 
Далі мова йшла про соціально-побутові умови, матеріально-технічну базу і господарські питання. У цьому році, за словами ректора, в цілому по університету виконання ремонтних робіт зросло як господарським, так і підрядним способами на 192% і 145% відповідно. Зараз триває реконструкція ботанічного саду університету. На часі – реконструкція навчально-дослідних господарств. Спрямовуємо зусилля і на оснащення всіх лекційних аудиторій мультимедійним обладнанням. Наступний рік, зазначив ректор, – рік зміцнення матеріально-технічної бази, зокрема лабораторій. 
 
Все, що робиться в університеті, зазначив Станіслав Ніколаєнко, спрямоване на виконання Конституції, законів та програми розвитку вишу «Голосіївська ініціатива-2020». Третій розділ програми, зауважив ректор, присвячений саме студентському самоврядуванню.
 
 
Підсумовуючи, Станіслав Миколайович окреслив завдання, які ще потрібно виконати. Найперше – відремонтувати третій навчальний корпус. Це дасть можливість вивільнити для навчального процесу з десяток лекційних аудиторій, проводити різні святкові заходи в оновленій актовій залі тощо. На порядку денному – і створення літнього кінотеатру, будівництво екологічного поселення на Тихому озері. Вивчається можливість  спорудження бази відпочинку на Херсонщині, приватного гуртожитку для студентів. Адміністративно-господарська частина займеться виробництвом меблів. У центрі уваги – також професійна підготовка студентів. Щоб вона відповідала вимогам сучасного виробництва, наразі ведеться діалог зі створеними на факультетах і ННІ радами роботодавців. 
 
Про те, що зроблено Студентською організацією фактично за рік, коротко розповіла її голова Вікторія Мялук. Вона нагадала, що незабаром пройдуть вибори голів студентських організацій і рад гуртожитків. Тож звернулася до присутніх з проханням надати пропозиції до складу організаційного комітету.
 
 
Голова студентського профкому Олексій Муравський  зазначив, що до 16 вересня формується наказ про звільнення студентів від оплати за гуртожитки соціально незахищених категорій. Тому керівники профбюро факультетів та ННІ мають підготувати та подати інформацію про таких студентів. Також доповідач представив напрацьований профкомом пілотний проект з облаштування місць для організованого дозвілля студентів на території 12-го корпусу та у внутрішньому дворі 1-го корпусу.
 
 
Потому настав час запитань і відповідей. Представник юридичного факультету Микола Нікулін поцікавився, чи обиратимуть студенти 25% дисциплін до навчального плану. Оскільки ця норма закону нова, потрібен певний час для її реалізації. Але запевняємо, що вона буде виконана  повністю, а саме 60% дисциплін передбачені державним стандартом, 15% визначатимуться університетом, а решта 25% обиратиметься студентами із запропонованого переліку.  На запитання про запровадження курсів англійської мови в цьому навчальному році, Станіслав Ніколаєнко зазначив, що вони будуть продовжувати працювати. Ще Миколу Нікуліна цікавило фінансування Студентської організації. Протягом року передбачені законодавством кошти були витрачені на різноманітні студентські ініціативи, відповів Сергій Кваша.
 
 
Від імені студентства заступник голови Студентської організації Марія Митрофаненко подякувала ректорату за боротьбу з нестатутними відносинами, відремонтовані гуртожитки та аудиторії,  а також за співпрацю з молоддю.
 
 
Студент ННІ лісового і садово-паркового господарства Антон Волинець висловив пропозицію про передачу кімнат санаторію-профілакторію до гуртожитку. Директор закладу Інесса Середа та проректор Сергій Кваша зауважили, що санаторій-профілакторій функціонує більше 38 років, і на нього покладені функції оздоровлення, реабілітації після важких хвороб. Ми його зберегли від закриття, адже держава в цьому році не виділила коштів на роботу профілакторію. Проте в парламент внесений відповідний законопроект, яким передбачено відновлення фінансування. А поки що він працює як госпрозрахунковий підрозділ. 
 
Присутні на зустрічі завідувачі кафедр культурології – Ірина Майданюк, фізичного виховання – Микола Костенко запросили до співпраці лідерів студентського самоврядування. Представник кафедри військової підготовки Олександр Максименко зазначив, що триває додатковий набір студентів на навчання. Він повідомив, що 14 жовтня, на Покрову, планується відзначити День захисника України і закликав студактив взяти участь в організації святкування. 
 
 
 
 
 
 
Навчатися в автошколі університету запросив її представник Руслан Цегельник. Вартість курсу, за його словами, складає 3393 грн. з урахуванням пального і десятивідсоткової знижки для студентів і співробітників університету. Це майже на тисячу гривень дешевше, ніж в середньому у столиці.
 
 
Директор служби закладів харчування Богдан Дубас повідомив про відновлення роботи центральної їдальні по вул. Г.Родімцева, 7, яка працює з 14:00 до 20:00 години. Крім того, буфети та їдальні працюють ще й у корпусах №№ 4, 6, 10, 11 та гуртожитку №8. Від студентів служба харчування чекає пропозицій щодо поліпшення обслуговування і різноманіття меню.
 
 
 
Проректор Сергій Кваша наголосив, що основне завдання кожного студента – навчатися, тому маємо організовано вступити в начальний рік. Він закликав молодь активніше долучатися до університетських заходів, зокрема спортивно-масових, культурно-виховних в якості учасників та організаторів.
 
Учасники наради домовилися, що сьогоднішня дискусія буде продовжена на засіданнях студентських організацій, профбюро факультетів, ННІ та студрад гуртожитків.
 
Ольга Наконечна,
Денис Рудень
 
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook