Участь кафедри технологій виробництва молока та м’яса у всеукраїнській нараді-семінарі «30-ти річчя затвердження волинської м’ясної породи великої рогатої худоби та перспективи розвитку галузі м’ясного скотарства в Україні»
В умовах повномасштабної війни та відстоювання незалежності особливо важливим питанням постає відновлення національних традицій та розвиток досягнень. В галузі тваринництва за часи незалежності було затверджено цілий ряд селекційних досягнень, одним з яких було створення волинської м’ясної породи великої рогатої худоби. Волинська м’ясна – одна з перших вітчизняних порід. Її затверджено у 1994 році, але цьому передувала тривала, понад 20 років, кропітка робота з обґрунтування стандартів, розробки схем схрещування, племінного підбору і добору тварин, щоб отримати добре пристосовану до природно-кліматичних умов Полісся худобу з відмінною якістю яловичини та материнськими властивостями корів. Базою для створення породи стало поголів’я місцевих червоної польської та чорнорябої порід, які були добре пристосовані до умов Західного Полісся України, але характеризувались помірною м’ясною продуктивністю. Для поліпшення м’ясних якостей, закріплення пристосованості до пасовищних умов та формування високої відтворювальної здатності було використано ряд найкращих м’ясних порід світу, зокрема абердин-ангуську, герефордську та лімузинську. За 30 років порода набула поширення на території Волинської та суміжних із нею областей, на Київщині та була експортована в низку інших країн.
10 жовтня 2024 року, з нагоди 30-річчя затвердження волинської м’ясної породи великої рогатої худоби була проведена всеукраїнська нарада-семінар, організаторами якої стали автори породи, керівники низки підприємств, які спеціалізуються на її розведенні, зокрема СТОВ «Зоря» та ТОВ «МХП-Баффало», а також Волинська облдержадміністрація. До участі були залучені директор Департаменту аграрного розвитку Міністерства аграрної політики та продовольства України, Ігор Віштак, представники господарств, які спеціалізуються на розведенні м’ясної худоби, провідні науковці та преса. Програма заходу передбачала огляд стад волинської м’ясної породи та ознайомлення з технологією, відвідування краєзнавчого музею Колківського центру професійної освіти та пленарне засідання.
В проведеному заході Національний університет біоресурсів і природокористування України представляли завідувач кафедри технологій виробництва молока та м’яса, професор Анатолій Угнівенко та доцент кафедри Дмитро Носевич з доповіддю «Економічне обґрунтування ефективного розвитку м’ясного скотарства в Україні», у якій акцентували увагу на основних недоліках і ризиках м’ясного скотарства, ефективній організації виробництва, проблемі забезпечення тваринництва кадрами. Доповідь привернула значну увагу та призвела до жвавого обговорення, оскільки зачепила найбільш актуальні проблеми галузі. За підсумками пленарного засідання були визначені найбільш актуальні напрями розвитку м’ясного скотарства в Україні та державної підтримки цієї підгалузі тваринництва.
Співробітники кафедри технологій виробництва молока та м’яса щиро дякують організаторам за запрошення і високий рівень організації всеукраїнської наради-семінару, та відзначають важливість проведення таких заходів для вирішення проблем тваринництва в Україні.