Практична підготовка бакалаврів освітніх програм «Готельно-ресторанний бізнес» і «Туризм»: невід’ємна частина формування професійних компетентностей
Практична підготовка бакалаврів освітніх програм «Готельно-ресторанний бізнес» і «Туризм»: невід’ємна частина формування професійних компетентностей
19 травня 2024 року
Обов'язковою складовою освітньо-професійних програм підготовки здобувачів вищої освіти ступеня «бакалавр» є практична підготовка, яка спрямована на формування набутих компетентностей та отримання досвіду їх застосовування на відомих підприємствах готельно-ресторанного та туристичного бізнесу, об’єктах туристичної інфраструктури.
Кафедра готельно-ресторанної справи та туризму протягом всього періоду навчання забезпечує наскрізну практичну підготовку, яка узгоджується між всіма курсами та рівнями освітнього процесу та має на меті інтегрування теоретичних знань, практичних умінь і навичок студентів в єдиному процесі.
У здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищезазначених спеціальностей з 20 травня 2024 року розпочинається виробнича практика на підприємствах галузі. У цьому році кафедра ініціювала укладання договорів про співпрацю з понад 20 суб’єктами господарювання, у тому числі з питань практичної підготовки. Серед баз практики: готель «Hilton Kyiv», який за результатами співбесіди надав можливість 5 студентам зі знанням англійської мови проходити виробничу практику; готель «Борисфен»; «Раціотель» та «Україна», м. Київ, які уже декілька років поспіль є постійними партнерами кафедри і надають можливість сформувати професійні компетентності майбутніх готельєрів. Укладено понад 100 індивідуальних договорів з суб’єктами туристичного та готельно-ресторанного бізнесу різних регіонів України. Міжнародна складова практичної підготовки в цьому навчальному році буде реалізована через укладену угоду з Форт Нокс ООД (Болгарія), відповідно до якої студенти будуть формувати фахові практичні уміння, підвищувати мобільність, вдосконалювати знання і навички володіння іноземними мовами в готелях Voya Beach Resort та Premier Fort Beach.
![](https://nubip.edu.ua/sites/default/files/u142/foto_3_kurs.jpg)
Початку практичної підготовки передувала зустріч із заступником директора ННІ неперервної освіти і туризму доцентом Терезою Микицей, завідувачем кафедри готельно-ресторанної справи та туризму професором Світланою Мельниченко, керівниками практики від кафедри: професором Валентиною Бандурою, доцентами Ларисою Гопкало, Іриною Кудіновою, Стефанією Мосіюк та Андрієм Тривайло.
![](https://nubip.edu.ua/sites/default/files/u142/foto_2_kurs_1.jpg)
![](https://nubip.edu.ua/sites/default/files/u142/foto_2_kurs.jpg)
![](https://nubip.edu.ua/sites/default/files/u142/foto_grs.jpg)
На зустрічі обговорено питання щодо мети, основних завдань проходження практичної підготовки, вимог та структури підготовки звіту. Наголошено на важливості проходження виробничої практики, закріпленню та розвитку теоретичних знань, отриманих студентами в процесі навчання, а також набуття, вдосконалення і розширення компетенцій в роботі за обраною спеціальністю.
Ключовим моментом зустрічі став інструктаж з охорони праці, техніки безпеки, правил поведінки на підприємствах та під час повітряної тривоги.
Бажаємо здобувачам успішного проходження практичної підготовки!!!
Світлана МЕЛЬНИЧЕНКО,
завідувач кафедри готельно-ресторанної справи та туризму
Ірина КУДІНОВА,
доцент кафедри готельно-ресторанної справи та туризму