Підписано меморандум про взаєморозуміння між НУБіП України і Університетом Фукусіми (Японія)

14 квітня 2015 року

     Підписано меморандум про взаєморозуміння між Національним університетом біоресурсів і природокористування України і національним вишем Японії — Університетом Фукусіма. Його основна мета — проведення спільних наукових досліджень у Чорнобильській та Фукусімській зонах. Меморандум передбачає візити дослідників, обміни науковою інформацією та даними, включаючи наукову літературу, спільні науково-дослідні проекти вчених обох університетів, задіяних у дослідних дисциплінах, що становлять взаємний інтерес, та інші форми співпраці.

     Нагадаємо, що трагедія на АЕС Фукусіма-1 — велика радіаційна аварія (порівнянна з Чорнобильською), що відбулася у березні 2011 року в результаті найсильнішого в історії Японії землетрусу і наступного за ним цунамі. Величезні території — вдесятеро менші порівняно з Чорнобилем, але за кількістю мешканців, які на ній проживають, менші тільки в чотири рази - були забруднені радіоактивними речовинами. Зараз Японія проводить їх дезактивацію та реабілітацію, аби повернути людей в цю зону і відновити господарське використання земель. На це уряд виділив 19 мільярдів доларів. Хоча в ближню зону аварії населення — біля 100 тисяч чоловік — в доступній для огляду перспективі не зможе повернутися.. Як і в 30-кілометрову зону ЧАЕС в Україні.

     – Науковці нашого Українського НДІ сільськогосподарської радіології НУБіП України мають величезний досвід усунення наслідків Чорнобильської катастрофи, – коментує директор інституту Валерій Кашпаров. – Аналогічні роботи ведуться зараз довкола Фукусіми. З квітня 2011 року ми провели більше 100 зустрічей і консультацій з японськими фахівцями з провідних наукових, адміністративних та громадських організації по лінії "Чорнобиль — Фукусіма". За надання цієї допомоги інститут отримав 2 офіційні подяки від незалежного парламентського комітету Японії.

     Спеціально для вирішення проблем ліквідації наслідків аварії, при Університеті Фукусіма два роки тому було створено Інститут радіоекології довкілля (IER) — аналог НДІ сільськогосподарської радіології НУБіП України. IER вивчає наслідки катастрофи на АЕС Фукусіма 1, а також забруднення навколишнього середовища в глобальному масштабі. Він оснащений найсучаснішим аналітичним обладнанням і веде спільні роботи з провідними вишами та інститутами Японії та світу — університетами Фукусіми, Нагасакі, Хіросіми, Токійським. На даний час тут працюють 13 дослідників, двоє з яких — Василь Йощенко і Олена Паренюк — представляють наш університет. Вони вже почали проводити дослідження спільно з колегами з інших науково-дослідних організацій та університетів, вивчаючи поведінку радіонуклідів у водних та наземних екосистемах. 

     Директор Інституту радіоекології довкілля професор Kenji Nanba (Намба сан) у січні цього року зустрічався з ректором НУБіП Станіславом Ніколаєнком. І от зараз ця зустріч отримала логічне офіційне продовження — меморандум про взаєморозуміння.

     Близько року тому міжурядовою угодою Японія виділила НУБіП України технічну допомогу — сучасне дослідницьке обладнання. Але університет, на превеликий жаль, не отримав його ще й досі!..

Вадим Ткачук,
директор ННЦ міжнародної діяльності

 

 

 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook