Наукові роботи в навчально-науково-виробничій лабораторії водних біоресурсів та аквакультури

5 лютого 2024 року
  Згідно стандарту вищої освіти третього (освітньо-наукового) рівня, який затверджений та введений в дію наказом Міністерства освіти і науки України від 30.12.2021 р. № 1480, здобувачі зі спеціальності 207 Водні біоресурси та аквакультура проводять наукові дослідження в навчально-науково-виробничій лабораторії водних біоресурсів та аквакультури.
  Дякуючи керівництву НУБіП України, роботодавцям, успішним випускникам дана лабораторія забезпечена сучасними інструментами, обладнанням, пристроями та приладами, що дозволяє здобувачам проводити наукові дослідження, набувати здатності продукувати нові ідеї, розв’язувати комплексні проблеми у сфері водних біоресурсів та аквакультури, що передбачає глибоке переосмислення наявних та створення нових цілісних знань.

  У сучасній лабораторії здобувачі згідно методик визначають гідрохімічні показники (хлор, pH, твердість води, діоксид хлору, перманганат, перекис водню, залізо, марганець, нітрати, нітрити, лужність і інші).

  Цікаві дослідження проходять за гідробіологічними пробами, де визначають якісні та кількісні показники фітопланктону та зоопланктону.
 
  Здобувачі виявляють, ставлять та вирішують проблеми дослідницького характеру в сфері водних біоресурсів. Так, морфометричний аналіз передбачає дослідження морфологічних ознак. Пластичні (якісні) ознаки, які встановлюють шляхом вимірювання та зважування (довжина тіла, голови, хвостового стебла, найбільша та найменша висота тіла, вага тіла та різних органів). Вони можуть змінюватися з віком риб та під впливом умов зовнішнього середовища.
  Також визначають вік опрацьованих риб за допомогою луски (річних кілець розташованих на ній). Визначити вік риби не так легко. Є два типи кілець, замкнуті це ті, що вказують вік риби та розірвані ‒ ті, що з’явилися в наслідок стресу в риби.
 
  Відбирають зразки м’язів та органів на фізіолого-біохімічні показники, а також відбирають глоткові зуби для наукових досліджень.
  Оригінальні дослідження, досягають наукових результатів, які створюють нові знання з водних біоресурсів та аквакультури, будуть опубліковані у провідних наукових виданнях України та за її межами.
 
Наталія РУДИК-ЛЕУСЬКА,

 

завідувачка кафедри гідробіології та іхтіології 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook