Реалізація проекту Еразмус + у розрізі розробки дисципліни «Стале тваринництво»
Співробітники кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві активно працюють над виконанням діючої на факультеті тваринництва та водних біоресурсів програми, напряму К2 : співпраця між організація та установами, Розбудова потенціалу у сфері вищої освіти «Стале тваринництво та добробут тварин».
Одним із елементів виконання проекту є розробка дисципліни «Стале тваринництво - Sustainable Livestock Production», яку проводять науковці кафедри спільно з провідними вченими Словенії, Німеччини, Швеції та вітчизняними партнерами з інших університетів. Дисципліна розробляється для слухачів магістратури.
Очікуваним результатом проходження дисципліни є формування у здобувачів вищої освіти загальних та спеціальних компетенцій, знань, умінь та навичок щодо сталого виробництва та переробки продукції тваринництва:
- навички використання інформаційних та комунікаційних технологій;
- здатність до пошуку, обробки та аналізу інформації, отриманої з різних джерел;
- здатність розробляти, організовувати та здійснювати заходи з підвищення продуктивності тварин;
- здатність практично управляти робочими або навчальними процесами у сфері виробництва і переробки продукції тваринного походження, які є складними, непрогнозованими та потребують нових стратегічних підходів;
- здатність розробляти і реалізовувати наукові та прикладні проєкти у сфері технологій виробництва і переробки продукції тваринництва та ветеринарної медицини з дотичними до неї міждисциплінарними напрямами з урахуванням технічних, економічних, соціальних, правових та екологічних аспектів;
- здатність застосовувати сучасні методи та інструменти для дослідження у ветеринарній медицині та технології виробництва і переробки продукції тваринництва;
- здійснювати дослідження, провадити інноваційну діяльність з метою отримання нових знань та створення нових технологій і продуктів у сфері тваринництва в ширших мультидисциплінарних контекстах;
- будувати та досліджувати моделі технологічних процесів виробництва і переробки продукції тваринництва, оцінювати їх доцільність та визначити межі застосування;
- вміти визначати фактори, що впливають на досягнення поставлених цілей виробництвом, аналізувати і порівнювати альтернативи, оцінювати ризики та імовірні наслідки рішень.
Матеріал дисципліни викладено у п’яти ключових розділах:
- Концепції сталого розвитку, сталого сільськогосподарського виробництва та сталого управління тваринництвом;
- Вплив тваринництва, здоров’я та добробуту на біорізноманіття, навколишнє середовище, зміну клімату та стійкість до антимікробних препаратів;
- Інноваційні та сталі технології у виробництві продукції тваринництва;
- Оцінка стійкості та критерії стійкості продукції тваринництва;
- Продукція тваринництва, сировина та кінцева продукція.
Над наповненням матеріалів спільно працюють всі партнери консорціуму проекту, а викладачі перед початком викладання дисципліни пройдуть навчання в центрі сталого тваринництва Республіки Словенія, щоб реалізувати кращі педагогічні та сільськогосподарські практики на теренах Національного університету біоресурсів і природокористування України.
Доцент кафедри технологій у птахівництві,
свинарстві та вівчарстві
Наталія Грищенко.