Стартова зустріч в рамках українсько-японської співпраці

18 липня 2023 року

 

14 липня 2023 року НПП агробіологічного факультету взяли участь у вебінарі «Впровадження передових технологій у науково-обґрунтованому сільському господарстві на прикладі японських розробок та міжнародного досвіду», організованому у співпраці навчально-наукового центру міжнародної діяльності НУБіП України з розробниками технології «e-kakashi» , Японія.

Онлайн зустріч розпочалась вступним словом, яке від Національного університету біоресурсів і природокористування України виголосив Олександр Лабенко, директор ННЦ міжнародної діяльності.

Метою зустрічі було ознайомлення українських науковців з обладнанням «e-kakashi», як потужного інструменту IoT, що забезпечує  збір даних про навколишнє середовище та поєднує їх із параметрами виробництва сільськогосподарської продукції. Кінцева мета застосування представленої технології - надання агровиробникам оптимальних рішень з врахуванням широкого діапазону польових умов.

Учасники вебінару мали можливість завдяки змістовній презентації  доктора Тогамі Такаші (SoftBank Corp.) ознайомитись з основами науково обґрунтованого сільського господарства від японських розробників технології.

«Ми повинні прислухатися до посівів», — це одна з головних думок японського науковця, — адже дані вологості ґрунту, суми ефективних температур повітря, а також інші параметри довкілля є надзвичайно важливими при прийнятті рішень щодо оптимального часу проведення технологічних операцій при вирощуванні сільськогосподарських культур.

У продовження теми доктор Такаші познайомив учасників семінару з успішними прикладами впровадження технологічних рішень на основі даних IoT технології "e-kakashi" при вирощуванні широкого переліку сільськогосподарських культур у різних країнах світу.

По закінченню презентації українські науковці мали можливість поставити запитання розробникам. Обговорення продемонструвало значне професійне зацікавлення аудиторії. Насамперед, слухачі уточнювали деталі застосування «e-kakashi». Цікавило питання чи існують обмеження у використанні девайсу, як от ґрунтові умови, сільськогосподарські культури, площа покриття, способи зрошення тощо. Далі обговорення перейшло у практичне русло використання «e-kakashi»,  а саме – частота передачі даних, вартість і специфіка живлення девайсу, захист від крадіжок та інше.

 Окремою частиною обговорення було з’ясування особливостей і переваг презентованої технології щодо даних, які вже досить широко використовуються українськими агровиробниками та отримуються завдяки використанню цифрових метеостанцій, станцій вологості ґрунту, дистанційного зондування Землі (ДЗЗ).

У завершальному слові Олександр Лабенко від імені всіх учасників подякував японській стороні за змістовну презентацію та запропонував зосередити спільні зусилля на апробації представленої технології в умовах фермерських господарств України. Наступним кроком у співпраці сторін буде розширений вебінар з максимальним залученням зацікавлених учасників майбутнього проекту.

 

Оксана Тонха,

декан агробіологічного факультету

 

Анна Ярош,

доцент кафедри ґрунтознавства та

 охорони ґрунтів ім. проф. М.К. Шикули

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook