Наші перші кроки в селекцію рослин

31 травня 2023 року

   Сезон навчальних агрономічно-ознайомчих практик в Національному університеті біоресурсів і природокористування України на агробіологічному факультеті для першокурсників.
   Однією з важливих для знайомства дисциплін по спеціальності 201 «Агрономія» є «Селекція і насінництво польових культур», яка викладається на кафедрі генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського.

   
   Перший етап практики проходив для студентів першого курсу 1-5 груп з 1 по 13 травня, які мали можливість прийняти участь у формуванні колекційних розсадників у Демонстраційному колекційному полі сільськогосподарських культур та в підгозділі «Дослідне поле».
   Під керівництвом Ірини Шпакович, асистента кафедри, студенти в колекційному розсаднику прийняли участь у посіві колекції сортів пшениці м’якої та твердої, сої, кукурудзи, соняшника, ріпаку та сочевиці. Визначили загальну кущистість пшениці м’якої озимої. Оцінили сорти та види пшениці за різними цінними господарськими властивостями та сформували схему проведення гібридизації для майбутніх схрещувань.

   Під керівництвом доцента кафедри Юлії Дмитренко та асистента кафедри Романа Спряжки в ВП ДГ «Агрономічна дослідна станція» студенти прийняли участь в посіві колекційного та селекційного розсадників кукурудзи. Провели оцінку колекції озимих злакових культур за цінними господарськими ознаками.
   Студенти першого курсу 6-9 груп проходили практику в період з 15 по 27 травня та мали можливість ознайомитися з окремими методами селекції, зокрема доборі та гібридизації, та методиками оцінки селекційного матеріалу за стійкістю до хвороб у Демонстраційному колекційному полі сільськогосподарських культур та в підгозділі «Дослідне поле» у ВП НУБіП України "Агрономічна дослідна станція".

 
   Заключною частиною практики є захист звітів практики. Приємно відмітити, що всі студенти досить творчо поставилися до цього завдання. Кожен спробував пояснити, що таке селекція власними словами, а також де вони з нею зустрічаються в повсякденному житті, адже селекція з латинської мови це дослівно "вибір", а з вибором ми стикаємося щодня.
   Всі студенти успішно пройшли практику. Вони проявили себе як досить допитливі і старанні дослідники-селекціонери. Тож бажаємо всім успіху і чекаємо в наступному навчальному році.

 

Ірина Шпакович,
асистент кафедри генетики, селекції і
насінництва ім. проф. М.О. Зеленського
Кирил Молчан,
студент 1 курсу 8 групи агробіологічного факультету

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook