Організоване завершення весняного семестру на економічному факультеті

17 травня 2023 року
    Війна створює додатковий кризовий контекст для функціонування вищої освіти, а безпекова ситуація вкраїні загалом та конкретно в регіонах України безпосередньо впливає на формат, у якому можливе надання освітніх послуг у спосіб, який би гарантував збереження життя, фізичного й психологічного здоров’я усіх суб’єктів освітнього процесу.  Прерогативами вищої освіти зараз є комплексна безпека учасників освітнього процесу та якість освіти, сформованість у здобувачів усіх необхідних компетентностей для можливості подальшої професійної реалізації.
     Безперервність навчального процесу — це про можливість участі у цьому процесі як викладачів, так і студентів, незалежно від того, який розвиток має ситуація навколо. Війна — це не пандемія, це значно складніше і більш непрогнозоване. А якщо процес навчання не є безперервним, то про якісну вищу освіту не може бути й мови. Сюди також додаються і матеріальні проблеми, з якими стикаються університети: інфляція, зменшення фінансування тощо (а треба ремонтувати корпуси і лабораторії, сплачувати за комуналку тощо).
    Очний формат дає змогу повноцінно навчатися студентам на практичних спеціальностях, де необхідна широка практика, робота в спеціально обладнаних лабораторіях, уміння користуватися низкою специфічних приладів і потреба вчитися виконувати майбутню роботу в умовах, максимально близьких до автентичного професійного середовища. Проте реалізувати це є змога лише там, де це не суперечить першій прерогативі – безпеці.
     Всі ці умови дотримані у нашому університеті, і наразі студенти економічного факультету організовано закінчують весняний семестр 2022-2023 навчального року і готуються до здачі сесії.
   У останній навчальний тиждень заняття провели доценти Кірейцева Олена Василівна (предмет – Європейські студії, група МЕ-12), Герасименко Наталія Анатоліївна (предмет – Міжнародний аграрний бізнес, група МЕ-22), асистент Павленко Марина Миколаївна (предмет – Економіка тваринництва, 4 курс спеціальності «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва»).
   Остання практична робота з дисципліни «Лідерство і управління кар’єрою» була присвячена формуванню навичок роботи у команді.  15.05.2023р., студентські групи 6 і 7 1-го курсу ОП "Підприємництво, торгівля та біржова діяльність", під керіництвом старшого викладача кафедри економіки Коваленко Л.В., виконували завдання об’єднавшись  в міні-групі з 4-6 учасників.
     Для роботи знадобилися:  спагеті,  клейка стрічка, мотузка,  маршмелоу, ножиці. За 25 хв. студентам потрібно було  побудувати  башту з наявних матеріалів. Емоції це індикатори, які показують, що вна зараз відчуває людина. То спочатку можна було побачити на обличчях студентів здивування, яке змінилося  на зацікавленість, потім на  посмішки, радість. Отже, створився  сприятливий  емоційний  клімат для освіти студентів.
 
  
   Метою заняття було сприяння креативному розвитку та розвитку творчих здібностей, створення позитивного емоційного настрою, умов для розкриття можливостей кожного студента,  розвиток вміння створювати образ, який би вирізнявся оригінальністю, варіативністю та гнучкістю. 
   Креативно, творчо,  активно, з посмішками і жартами виконувалося  завдання. Студенти були ініціативні, проявили інтерес, творчу уяву, здатність створювати нове. А ще – отримувати задоволення від результату й самого процесу творіння! 
   15 травня 2023 р. на 2 та 3 парах відбулись заняття з дисципліни «Грошово-кредитна політика НБУ», що були проведені доцентом кафедри банківської справи та страхування Жаріковою О.Б., для студентів магістратури заочної форми навчання 1 та 2 груп, спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування». Не зважаючи, що студенти магістри працюють, присутність на парах склала 17 осіб, що є позитвним результатом.
    Вцілому важливо відмітити, що студенти є максимально активними на заняттях, орієнтуються у наданні відповідей на поставлені різноманітні запитання, добре орієнтуються у фінансовій грамотності та питаннях про Національний банк України зокрема. Також, добре виконують завдання та складають модульні контролі в eLearn з дисципліни. Заняття відвідують добре.  
 
    На практичних заняттях з дисципліни «Статистика» студенти 1 курсу 2 англомовної групи освітньої програми «Міжнародна економіка» спеціальності «Економіка» вирішують практичне завдання за темою «Узагальнюючі статистичні показники» (викладач – доцент кафедри статистики та економічного аналізу Макарчук О.Г.). Практичне заняття проходить в аудиторії ННЛ біоеконометрики і дейтамайнінгу, де студенти мають можливість використовувати сучасні програми для вирішення задач зі статистики.
   На практичних заняттях з дисципліни «Аналіз господарської діяльності» студенти 3 курсу 5 групи спеціальності «Облік і оподаткування» опрацьовують теоретичні, методичні та організаційні основи аналізу господарської діяльності економічних суб’єктів (викладач – доцент кафедри статистики та економічного аналізу Куць Т.В.). Зокрема, під час очного навчання в аудиторії ННЛ біоеконометрики і дейтамайнінгу розглянули тему щодо особливостей аналізу трудових ресурсів в сучасних умовах.
 
   Завершують вивчення курсу "Економікс" і студенти 1 курсу ОП "МІжнародна економіка". На останніх практичних заняттям з викладачем, доцентом кафедри економіки Чередніченко О.О., вони досліджували тему "Ринок і конкуренція".
 
   На кафедрі організації підприємництва та біржової діяльності бакалаври спеціальності 076 "Підприємництво, торгівля та біржова діяльність" упродовж навчального року мали можливість вивчати практичні аспекти біржової торгівлі на провідних біржах світу у реальному часі. Практичні заняття з біржової діяльності проходять на базі Навчально-науково-виробничої лабораторії з біржової діяльності, яка оснащена комп’ютерним класом.
Бакалаври мали індивідуальні завдання упродовж навчального семестру працювати з відкритими віртуальними інвестиційними рахунками та обраними ними пакетами біржових інструментів. Цінність таких занять полягає в тому, що вже в університеті наші здобувачі мають змогу опанувати мистецтво інвестицій та управління ризиками на біржових майданчиках світового та вітчизняного рівня, що у подальшому зробить їх конкурентоспроможними на ринку праці.
 
 
Шановні студенти,  яскравих Вам буднів, веселих друзів, продуктивного навчання, успішних іспитів, лояльних викладачів.
Нехай студентські роки стануть найбільш незабутніми і крутими, принесуть знання, диплом, надійну дружбу і позитивні враження!
 
                                                                                              
 ВІталій НАГОРНИЙ,
заступник декана економічного факультету

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook