Знайомство молодих спеціалістів з селекційною технікою

16 травня 2023 року
   Основним методом селекції є добір, проте щоб провести якісний добір рослин за цінними господарськими ознаками їх спочатку потрібно виростити. Тому кожен селекціонер повинен не лише знати закони Менделя та володіти методами селекції, а й бути відмінним агрономом технологом. Зокрема знати всі технологічні операції та техніку, яка необхідна для їх проведення.
   На відміну від фермерських посівів, селекційні ділянки займають невелику площу, яка може становити 10 м2, 5 м2, інколи 1 м2 і це не враховуючи ручні посіви, коли один зразок може займати 1 рядок довжиною 1 м. Доглядати за такими посівами вкрай складно, адже звичайна техніка, яка використовуються для сівби, догляду за посівами, збирання та очистки зерна є не актуальною для таких дрібних об’ємів. Для такої роботи використовують спеціальну селекційну техніку, робота з якою значно полегшує селекційну роботу будь-якого селекціонера.
   Курс сільськогосподарських машин, тракторів та автомобілів  студенти агробіологічного факультету слухали ще на 1-му курсі, тому поновлення знань в царині нової сучасної посівної техніки, агрегатів для обробітку грунту, протруєння насіннєвого матеріалу, догляду за дрібноділянковими дослідами, збиральною технікою та технікою для доочистки, калібрування та сушіння насіннєвого матеріалу є актуальними по закінченню бакалаврської підготовки.
   В рамках дисципліни «Насінництво сільськогосподарських культур» для ОС Бакалавр (лектор Віталій Жемойда, професор кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського, асистент Роман Спряжка) студенти 4 курсу 1 групи 12 травня 2023 року ознайомилися з селекційною технікою на кафедрі сільськогосподарських машин та системотехніки ім. акад. П.М. Василенко. Гостинно зустрів на кафедрі і провів практичне заняття для майбутніх селекціонерів завідувач кафедри Юрій Гуменюк, к. т. н., доцент.
   Молоді селекціонери особливо були зацікавлені селекційними сівалками, що дозволяють висівати різні насіннєві зразки з високою точністю уникаючи змішування різних дослідних зразків. Висівні апарати продумані таким чином, щоб можна було з легкістю очищати їх від насіння. Такі сівалки пристосовані для  висівання насіння на дрібні площі. 
   З великою цікавістю, обговоренням та запитаннями студенти селекціонери Владислав Борщ, Вадим Волинський, Костянтин Радченко, Микита Рябий, Віталій Стецько та інші сприйняли подану інформацію і подякували співробітникам кафедри за надану можливість ознайомлення з сучасною селекційною технікою.
Кафедра генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського та студенти 4 курсу щиро вдячні Юрію Гуменюку, завідувачу кафедри сільськогосподарських машин та системотехніки
ім. акад. П.М. Василенко за гостинність та інформаційно наповнене практичне заняття з селекційною технікою.
Ірина Шпакович,
асистент кафедри генетики, селекції і
насінництва ім. проф. М.О. Зеленського
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook