Навчання заради розвитку

5 квітня 2023, 19:21
Навчання заради розвитку
 
Українці – нація, яка ніколи не здається! І тому нами захоплюється та підтримує весь світ! Зокрема, американський народ всебічно переймається проблемами України та прагне допомогти їх вирішити. Проєкт USAID є одним із виконавців міжвідомчої Ініціативи уряду США з підвищення стійкості сільського господарства в Україні (AGRI Україна), яка спрямована на підтримку українського сільськогосподарського виробництва та експорту і допомагає подолати глобальну продовольчу кризу. Цей Проєкт створено для зміцнення економіки України, яка постраждала в результаті вторгнення росії. Проєкт USAID підтримує релоковані підприємства та внутрішньо переміщених осіб, а також місцеві інституції на нещодавно звільнених територіях України і допомагає їм у відбудові життєдіяльності і використанні підприємницьких можливостей для відновлення стійкої післявоєнної економіки.
Основними напрямками роботи Проєкту є: альтернативні джерела енергії, інноваційне виробництво, інформаційні технології, залучення інвестицій, бджільництво, туризм та овочівництво.
Зокрема, за напрямом бджільництва Проєкт USAID намагається допомогти пасічникам створювати стійкі малі підприємства, усувати недоліки рівня технічних знань та знання справи завдяки перспективному навчальному курсу «Професійний пасічник», який планується впровадити від професійної до вищої освіти.
5 квітня 2023 року за ініціативи Проєкту USAID "Економічна підтримка України" відбулась зустріч з 10 навчальними закладами-надавачами освітніх послуг з бджільництва.
 
 
 Метою заходу було налагодити зв'язки між надавачами освітніх послуг з бджільництва, покращити якість освітніх послуг з бджільництва у навчальних закладах України, залучити викладачів та студентів цих навчальних закладів до участі у заходах, що проводитимуться у 2023 р. за підтримки Проєкту.
Розпочався захід із привітального слова Ірини Шумік, ген директорки Директорату професійної освіти МОН. Після цього Сніжана Леу-Северененко, менеджерка з розвитку трудового потенціалу, Проєкт USAID “Економічна підтримка України” ознайомила з роботою Проєкту по підтримці розвитку освіти в Україні. Руслан Марков, керівник сектору “Розвиток бджільництва”, наголосив на ініціативах Проєкту, спрямованих на підтримку розвитку бджільництва.
 
 
В рамках діяльності Проєкту також було проведено Всеукраїнського опитування щодо популярності та вкладу навчальних закладів в розвиток галузі бджільництва. На рівні підготовки робітничих спеціальностей пріоритет надано Гадяцькому аграрному училищу. А на рівні вищої освіти беззаперечним лідером був визначений Національний університет біоресурсів і природокористування України, в якому функціонує єдина в державі кафедра бджільництва. В зв’язку з цим, ключові доповіді були запропоновані цим навчальним закладам. Від Гадяцького аграрного училища виступила директорка Наталя Сенчук з доповіддю «ДНЗ «Гадяцьке аграрну училище»: Роль у професійній підготовці бджолярів та результати співпраці з Проєктом «Економічна підтримка України»». А від НУБіП України виступив завідувач кафедри бджільництва, професор Микола Повозніков з доповіддю «Роль кафедри бджільництва НУБіП України у підготовці фахівців з вищою освітою для галузі бджільництва».
 
 
 
 
В дискусіях прийняли участь представники Львівського національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького, Поліського національного аграрного університету, Херсонського та Дніпровського аграрно-економічних університетів, Таврійського державного агротехнологічного університету, Чернятинського фахового коледжу Вінницького національного аграрного університету.
В доповідях та під час дискусії обговорювалися питання формування контингенту студентів, організація навчання дорослих, ветеранська тематика, заклад освіти – майданчик для спілкування фахівців.
В цілому захід відбувся в творчій та дружній атмосфері, було піднято та обговорено багато проблемних питань та намічені шляхи їх вирішення.
 
 
Спільно працюємо над розвитком бджільництва та перемогою України!
 
Доцент кафедри бджільництва

Микола Войналович 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook