Переваги очного навчання на агробіологічному факультеті НУБіП України

28 березня 2023 року
Кафедра садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка

Поїздка в НБС ім. М.М. Гришка. Ми це зробили!

Чого найбільше бракує в кінці зими – на початку весни? Сонячного світла і яскравих кольорів!

Чи не найяскравішою локацією в Києві в цей час є квітучі азалії і камелії в оранжереях НБС ім. М.М. Гришка. Крім них, майбутнім фахівцям у царині садівництва цікаво побачити чудові колекції субтропічних плодових культур, орхідей, сукулентів, а також потрапити у фантастичний тропічний сад під куполом висотою 32 м!

Такі екскурсії наповнюють студентів не лише враженнями, а й поглиблюють знання з ботаніки, фізіології рослин, географії…
Через часті повітряні тривоги ми відкладали цю поїздку двічі. І ось нарешті студенти – першокурсники, для яких й була організована дана екскурсія, потрапили у справжню квіткову феєрію.

Нашим гідом в оранжереях була одна з найдосвідченіших співробітниць відділу тропічних рослин Жанна Ярославська. Спочатку знайомились з найчисельнішою родиною в рослинному царстві – орхідними. Дивовижно, але деякі представники цієї родини запилюються не лише комахами, а й мишами, слимаками, птахами. Побачили рослини аерофіти, епіфіти, гідрофіти, літофіти, дізнались про специфіку їхньої будови. Тепер і ботаніку буде цікавіше вивчати!)
Далі були субтропічні плодові. Мушмула японська, лимони, мандарини… Спробували на смак справжню екзотику – схожі на цукерки пелюстки квітів фейхоа!

Різноманіття кактусів та інших сукулентів, які походять з багатьох куточків Землі, також вразило студентів. Здійснили віртуальну подорож на Мадагаскар, в Мексику, в африканські країни.
Серед азалій і камелій ми по-справжньому відчули, що означає японське поняття «ханамі» - процес милування квітами. Хотілося сфотографувати кожен бутон, вловити різні відтінки ароматів, кольорів і форм.

Дякуємо співробітникам ботсаду, всім благодійникам, які в умовах воєнної зими змогли зберегти цю красу від холодів, а зробити це було не просто. У тропічному саду під куполом доводилось навіть в окремі дні робити задимлення, щоб врятувати рослини від морозів.
Також ми дуже дякуємо дирекції НБС і персонально заступнику директора з наукової роботи Миколі Гапоненку за надану можливість побувати в квітучих оранжереях.

Наталка Шевчук,
доцент кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка

Олександр Гаврилюк,
асистент кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook