Виїзне заняття магістрів-селекціонерів

16 березня 2023 року
   Народна мудрість вчить: «Що написане пером, не вивезеш і волом» або «Книга вчить, як на світі жить». Але чи дійсно це так!? Чи дійсно все те, що написано в книжках працює в реальних умовах!?
 Про це вже можуть розповісти студенти селекціонери після виїзного заняття згідно розпорядження деканату агробіологічного факультету до Навчально-наукового центру «Сучасні методи створення та ідентифікації сортів рослин». ННЦ знаходиться на базі Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України і є структурним підрозділом агробіологічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України.
   Згідно положення ННЦ забезпечує підготовку фахівців за ступенем вищої освіти «Магістр» за освітньою програмою «Селекція і генетика сільськогосподарських культур». Сюди 14 березня 2023 року відбулося виїзне заняття магістрантів кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського під керівництвом Віталія Жемойди, професора кафедри, Олесі Зінченко, доцента кафедри, та Романа Спряжки, асистента кафедри.
 
   Зустрів молодих селекціонерів на базі Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН Микола Роїк, академік НААН України, професор, директор інституту. Він розповів студентам про історію становлення селекції та насінництва цукрових буряків в Україні та світі. Окремо розповів і про історію та досягнення в сфері селекції інституту.
   Від академіка магістри почули цікаву інформацію про: автора однонасінного цукрового буряка В'ячеслава Фабіановича Савицького, стан проблеми в селекції біоенергетичних культур.
 Соломія Колонтирська цікавилася технологією підготовки інкрустованого, дражованого і обробленого захисно-стимулюючими речовинами насіння цукрових буряків. А Мирослава Петренко розвинула дискусію щодо доведення показників якості насіння до вимог міжнародних стандартів. Антоніна Поддубняк підняла питання щодо особливостей реалізації базових компонентів ЧС гібридів та фабричного насіння.
   Олег Присяжнюк, доктор с-г наук, старший науковий співробітник, завідувач лабораторії математичного моделювання та інформаційних технологій, провів для студентів семінар про використання в селекції рослин сучасних методик, а саме флоратесту (індукція флуорисценції хлорофілу).
   Назар Кимгир зацікавився можливістю виконання наукових досліджень для магістерської роботи на базі інституту.
   Вікторія Войтовська, кандидат с-г наук, старший науковий співробітник, завідувач лабораторією біотехнології – розповіла про використання біотехнології в селекції рослин, зокрема на прикладі цукрових буряків та деяких нішевих культурах. Паралельно з доповіддю продемонструвала лабораторію біотехнології та залюбки відповіла на запитання студентів.
 Іванна Шліхта цікавилася розробками генетичних та біотехнологічних методів створення високоадаптованого вихідного матеріалу біоенергетичних культур для потреб селекції.
   Прикрим моментом стала повітряна тривога на початку заняття. Проте Світлана Омельчук прокоментувала цю поїздку в соціальних мережах наступними словами: «Очні пари з повітряної тривоги починалися. Тепер виїзне заняття в Інститут біоенергетичних культур НААН України починається з повітряної тривоги… Тривожно цікаво одним словом. Проте ніщо не завадить студентам, яких тягне до науки.»
   Світлана давно вже цікавиться біотехнологічними методами селекції, а також методами генної інженерії, про які розповідали співробітники інституту. Багато дискусійних питань на ці теми вона висвітлює у власному телеграм-каналі (https://t.me/ripakovody). А виїзні заняття в інститут дали підґрунтя для нових роздумів та досліджень.
   Висновок: а на практиці виявляється все цікавіше, ніж в книжках.
    Ірина Шпакович,
 асистент кафедри генетики, селекції
і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook