На факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК відбувся круглий стіл «Борщ як частина українського культурного коду»

11 березня 2023 року
  Український борщ куштують як у вишуканому ресторані високої кухні, так і в кожному українському домі незалежно від їхніх статків, місця проживання, віку чи професії.
  На початку 2020 року київський ресторатор Євген Клопотенко виступив з ініціативою внести культову українську страву – борщ – до списку світової нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Справу підтримало Міністерство культури. 1 липня 2022 року борщ включено до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує термінової охорони. Це досить зацікавило і науковців Національного університету біоресурсів і природокористування України, які провівши патентний пошук щодо охоронного захисту нашої страви, встановили, що жодного документу на право власності на "Борщ український. Спосіб приготування" в Україні немає. Відповідно до цього було вирішено приділити значну увагу до українського червоного борщу і результатом цього став зареєстрований вперше Патент на корисну модель України «Спосіб приготування борщу домашнього класичного». Винахідниками патенту на корисну модель є проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку, доктор економічних наук, професор, академік НААН Сергій Кваша, який став головним генератором ідеї патентування способу приготування українського борщу, аргументуючись тим, що український борщ — «невід’ємна складова українського сімейного і повсякденного життя», доцент кафедри технології мꞌясних, рибних та морепродуктів Наталія Слободянюк, асистент кафедри стандартизації та сертифікації с.-г. продукції Тетяна Розбицька.
 
  За ініціативи студентів та науково-педагогічних працівників факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, 7 березня 2023 року відбувся круглий стіл «Борщ як частина українського культурного коду», де презентовано історію створення Патенту на корисну модель України «Спосіб приготування борщу домашнього класичного».
  На заході були присутні студенти, науково-педагогічні працівники факультету, а також запрошені гості − начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко, директор Української лабораторії якості та безпеки продукції АПК Валентина Корнієнко, декан факультету тваринництва та водних біоресурсів Руслан Кононенко, декан факультету ветеринарної медицини Микола Цвiлiховський.
  З вітальним словом до присутніх звернувся начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко та декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Лариса Баль-Прилипко, які зосередили увагу присутніх на історії виникнення червоного борщу, існуючі рецепти, способи приготування, інгредієнти та їх властивості.
 
  Борщ − рідка страва, що вариться з різноманітних овочів і має безліч варіантів приготування, поєднаних квасним смаком. Це основна перша страва української кухні, яку готують в усіх її регіонах і яка набула міжнародного визнання. Як, наприклад, суші одразу пов’язують з Японією, а карі − з Індією, так і борщ є символом української кулінарної культури.
  Борщ − універсальна страва, яка добре доповнює будь-який стіл, бо підходить до інших страв. Залежно від способу приготування і подачі він відрізняється за густиною і температурою (більш звичний гарячий борщ чи буряковий холодник − охолоджена перша страва); може бути пісний або м’ясний; червоний, білий або зелений; із додаванням локальних складників або без них. Густий наваристий борщ може бути й повноцінним обідом, і сніданком, і вечерею. У будь-який сезон його можна готувати вдома, замовляти у звичайних їдальнях або вишуканих ресторанах. Він − у п’ятірці звичних страв як на Поліссі чи Слобожанщині, так і на Гуцульщині чи Таврії. Борщ може видозмінюватися з часом, але залишається борщем.
  "Борщ — одна із центральних страв не тільки в українській кухні, а й в українській культурі, тому вона є й однією з найбільш досліджених страв. Дослідники проводять експедиції, пишуть наукові статті й знімають фільми про борщ. Увага до цієї страви не згасає", говорить Лариса Баль-Прилипко.
  Наступне слово взяв головний автор патенту Сергій Миколайович Кваша, який розкрив головні особливості, що вирізняють запатентований борщ з-поміж інших подібних страв − його кислість, а саме один із традиційних варіантів для закислення борщу — буряковий квас.
   
  Буряковий квас — різновид квасу, який готують із буряку. В українській кухні вживається для приготування червоного борщу. Для приготування бурякового квасу, буряки нарізають, заливають холодною кип'яченою водою і залишають при кімнатній температурі на термін від кількох днів до двох тижнів. А далі на приготовленій заквасці готуємо класичний домашній червоний борщ.
  Запропонований спосіб приготування борщу домашнього класичного, завдяки новим компонентам дає змогу отримати готову страву зі збалансованим складом сировини, покращеними органолептичними показниками, бажаним насиченим кольором з використанням бурякової закваски, більшим вмістом вітамінів та зі збільшеним вмістом корисних речовин.
  "Дослідження борщу, його символізму й ролі в українській культурі триває і має продовжуватися. Адже, як вважає дослідниця антропології їжі, Маріанна Душар: «Якщо ми претендуємо на батьківщину борщу, то треба його досліджувати фундаментально, зрозуміти його еволюцію впродовж століть і ґрунтовно вивчити письмові джерела», впевнено стверджує Сергій Кваша.
 
  Протягом усього заходу студенти були активними учасниками дискусійного дійства. Вони вступали один з одним у продуктивну, толерантну та відверту дискусію, ставили актуальні запитання, давали вичерпні відповіді, доповнювали один-одного, обґрунтовано висловлювали власні думки і позиції щодо способів приготування українського борщу у різних регіонах України, розповідали цікаві історії про борщ, його історію та основні афоризми.
  Вітаємо авторів створеного патенту та бажаємо нових наукових та творчих здобутків на теренах Мирної, Незалежної України!
 

Слава Україні! Героям Слава! Хвала славетному НУБіП!

 
 
Лариса Баль-Прилипко,
декан факультету харчових технологій

та управління якістю продукції АПК 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook