Вітання з днем закоханих від факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК

14 лютого 2023 року

       Попри те, що лютий — місяць морозний та складний, ми все одно його любимо за те, що святкуємо в ньому світле та чарівне свято всіх закоханих — День Святого Валентина. Цей день в нашій країні відзначають не так давно, але він став вже досить популярним, і всі ми залюбки поринаємо в атмосферу його чарівності.

     Любов — почуття світле і добре. Це почуття може бути до Батьківщини, до рідного міста, до матері, до дівчини чи хлопця, і, звичайно, до книги, до читання. В цей день свої почуття ми виражаємо — «валентинкою», листівкою у вигляді сердечка, яка є незмінним атрибутом цього романтичного свята. «Валентинка» — це освідчення в коханні, за допомогою добрих та щирих слів, написаних у ній. Багатьом не вистачає сміливості, щоб відкрити серце тому, заради кого воно б’ється. Але у цей святковий день, навіть найбільш боязкі готові зізнаватися у коханні.

   Цьогоріч студентська організація факультету та студентська рада гуртожитку №9, вирішили зняти відео в якому запитали у викладачів та студентів означає кохання для них.

 

        Декан нашого факультету розповіла, що таке кохання, на її погляд, а також привітала всіх студентів зі святом. Лариса Баль-Прилипко: «Кохання — це погляд другої половинки. Кохання - це материнська ласка і тепло. Кохання — це почуття які спонукають на нові подвиги. Кохання — це вірші, пісні, картини.    Кохання — це нові відкриття.»

   Завідувач кафедри процесів та обладнання переробки продукції АПК Володимир Василів, приєднався до відеовітання: «Кохання — виміру немає. Але я знаю, що чим більше кохання, тим краще.»

       Навіть у такий складний час наша любов не згасає, адже ми сильні, ми нація нескорених, але з великою чистою душею яка наповнена коханням. 

 

      14 лютого широковідоме як День святого Валентина, або ж - День всіх закоханих. Кожен з нас ще зі школи дізнавався про це свято, обмінюючись «валентинками». Та чи задумувались ви хоч раз про історію виникнення такого свята?

      Остаточної підтвердженої версії до сьогодні немає, але нижче наведемо одну з легенд, що є найбільш популярною. Згідно з цією версією, святкування Дня закоханих почалося в Римській імперії у 270 році до нашої ери, за часів царювання Клавдія II. Під час ведення війни Клавдій начебто не хотів, щоб солдати вступали в шлюб, однак священнослужитель, на ім'я Валентин таємно вінчав закоханих. Коли правитель про це дізнався, єпископа піддали жорстким тортурам і згодом обезголовили за "антидержавницьку" діяльність. У ніч перед стратою, яка відбулася 14 лютого 269 року, він написав дівчині любовного листа у віршованій формі та підписав його: "Твій Валентин". Згодом такі листи отримали вже звичну сьогодні нам назву "валентинки".

      У 496 році Папа Геласій I заснував День пам’яті Святого Валентина, якого вшановують 14 лютого. Образ Святого Валентина мав підкреслити духовний вимір кохання між чоловіком та жінкою. Існує думка, що він зробив це, аби витіснити язичницьке свято римських "люперкаліїв", яке щорічно відзначалося 15 лютого.

    Раніше святому Валентину офіційно віддавали шану за церковним календарем. А реформа 1969 року вилучила святого з літургічного календаря католицької церкви, мотивуючи таке рішення тим, що відомості про його життя недостовірні та письмово ніяк не підтверджені. Адже все, що достеменно відомо про святого, це лише ім’я та дані про страту. Але це не зменшує популярності свята. День святого Валентина в Європі почали широко відзначати орієнтовно з XIII століття, а до України це свято прийшло лише з середини 90-х.

 

Аліна Степова та Каріна Косяк,

студентки факультету харчових

технологій та управління якістю продукції АПК

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook