Будмайданчик спотикання: коментар проректора Валерія Іщенка щодо можливого будівництва на вулиці Горіхуватський шлях

3 січня 2023 року
  Активісти Голосіївського району знову взялися за питання про будівництво будинку по вулиці Горіхуватський шлях (на колишній території університету, до якої наш виш давно вже не має відношення) – на земельній ділянці з «унікальною» водонапірною баштою.
 Про першовитоки розповідає проректор з навчально-науково-виробничих питань і адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко.

 

  • Будь ласка, про історію питання…

— Розпочнемо з горезвісної водонапірної башти, яку унікальною назвати складно. Таких господарчих об’єктів у Києві чимало, тільки на території столичного Виставкового центру «ВДНГ», здається, дві. Та ж, що знаходиться зараз на балансі НУБіП України, введена в експлуатацію 1955 році і з 1978 року не використовується за призначенням. Вона просто не потрібна. А нині перебуває в аварійному стані. Це – висновок з науково технічного звіту, проведеного сертифікованими експертами: технічний стан стовбура, фундаменту тощо – непридатні для експлуатації; дах, резервуар, оглядовий майданчик – аварійні. Рекомендація фахівців: для уникнення непередбачуваних наслідків для оточуючих – демонтувати…

  • Але ж башта не висить в повітрі?

— Звісно. Давайте тепер поговоримо про земельну ділянку. Ще в 2004 році колишнє керівництво університету передало її Київраді. Київська міська рада 27 травня 2004 року своїм рішенням передала її ЗАТ «МОЛОДІЖНИЙ ЖИТЛОВИЙ КОМПЛЕКС «ОБОЛОНЬ» для будівництва житлового комплексу по вул. Генерала Родимцева у Голосіївському районі. Цим же рішенням Київрада передала її в оренду забудовнику, а університету було припинено право користування нею.
  Тобто простими словами – з 2004 року університет не має до цієї землі жодного відношення! Що ж до нинішнього забудовника – ТОВ «Голосіївські вежі», то зараз згадана ділянка знаходиться у нього в суборенді. І всі звернення щодо забудови цього майданчика слід адресувати міській раді, як власнику. Університет, до речі, не в захваті від можливого навантаження на існуючу інфраструктуру району.

  • «Активісти» цікавляться чи можна виокремити башту з території потенційного будівельного майданчика? І таким чином упередити будівництво?

— Питання риторичне і адресоване не за адресою: земельна ділянка передана в оренду суцільним масивом, а відтак її доля залежить від Київської міської ради, а не від університету.

  • Чи забезпечує зараз забудовник доступ до університетського майна – башти?

— За необхідності – так.
  На сьогодні забудовник – ТОВ «Голосіївські вежі» – обніс її парканом для обмеження зони будівельних робіт. До його встановлення університет теж не має стосунку, оскільки дозвіл на це надавався Київською міською адміністрацією. А власне щодо підходу до башти, нагадаю: вона – аварійна, і перебувати поруч з нею небезпечно…

  • Чи бере участь університет у нібито планах на будівництво про яке йде мова?

— Авторитетно заявляю: ні! Це виключно справи столичної влади і забудовника.

  • Керівництву університету закидають про нібито зв’язок з ТОВ «І.Б.К. Девелопмент», яке тривалий час здійснює капітальні ремонти в університеті та виступає забудовником цієї ділянки?

— Ми співпрацюємо з десятками підрядників. Хто виконує роботи вирішують тендерні процедури. На усі роботи, які не можуть виконати господарські служби університету, оголошуються прозорі торги. Участь в них може брати будь-яка компанія, що відповідає оголошеним вимогам. Якщо в тендері перемагає якась компанія – це означає, що вона пропонує якісні послуги за меншу ціну. Тому природно, що між університетом і переможцем тендеру виникає взаємодія: університет – замовник, а компанія – виконавець. На цьому будь-які зв’язки завершуються.

  • Дякую за розлогий коментар!

 

Розмовляв Валентин Обрамбальський
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook