Відкриті лекції для студентів Міланського університету професора НУБіП України Віталія Недосєкова

8 грудня 2022, 8:41
ФВМ НУБіП України

ПРОБЛЕМИ ЗООНОЗІВ, БЛАГОПОЛУЧЧЯ ТВАРИН І БІОБЕЗПЕКИ.
Відкриті лекції для студентів Міланського університету професора НУБіП України Віталія Недосєкова


   Професора кафедри епізоотології, мікробіології і вірусології НУБіП України Віталія Недосєкова, було запрошено як професора-дослідника для стажування на кафедру ветеринарної медицини та наук про тварин (DIVAS) Міланського університету.
Враховуючи його досвід роботи з інфекційними хворобами тварин, співпраця з колегами з групи VET05 відбувається в межах дослідницької діяльності з проблем розробки підходів щодо скорочення використання антибіотиків (АМР) на молочних фермах.

   Робота в галузі ветеринарної медицини важлива тим, що пов'язана з багатьма групами людей, які захищають тварин і людей від інфекційних хвороб на різних рівнях, як в аудиторіях, лабораторіях, так і в «полях». Важливим аспектом є співпраця щодо розробки заходів біобезпеки на фермах (а АМР є одним з складових як біобезпеки так і благополуччя тварин), які важливо розробляти і імплементувати на фермах Італії і України. Безумовно, одним із складових цих досліджень є лабораторне тестування чутливості різних патогенів до мікроорганізмів, визначення спектра чутливості та розробка рекомендацій.
   Одною із багатьох основних діяльностей професора Віталія Недосєкова є участь у серії лекцій та семінарів для студентів курсів «Ветеринарна медицина», «Тваринництво» та «Біотехнологія», в яких особливі акценти приділяються представленню сучасних досліджень науки студентам.

   Досить цікавим моментом лекції для лектора є запитання студентів напередодні лекції (оскільки студенти мають план наступних лекцій і розуміють що вони хочуть почути для себе від лекції і в чому іх інтерес) і особливої уваги набувають запитання, які виникають у студентів та колег після прочитаної лекції, що досить часто може переходити у досить цікаві дискусії.
   Для наукової та практичної ветеринарної спільноти Віталій Недосєков проводив вебінари та семінари щодо зоонозів, біобезпеки і благополуччя тварин, а також приймав участь в міжнародних заходах (в тому числі в Албанії, Нідерландах тощо).
   Одною з основних проблем сьогодення, якої стосувались лекції це є СКАЗ!
   В сучасних умовах, враховуючи вплив сказу (100% летальність) на людство, вкрай необхідно знайти конкретні підходи до контролю поширення цього зоонозу, а й розробити дієві механізми управління популяціями домашніх, диких і безпритульних тварин.
   Надзвичайно важливо оцінити ризик поширення сказу в європейських країнах, в тому числі в Італії, і розуміти заходи контролю, оскільки на даний час ми спостерігаємо масову міграцію людей з країн, ендемічних щодо сказу.

   Враховуючи актуальність сказу Віталієм Недосєковим в Міланському університеті була проведена відкрита лекція для всіх бажаючих на тему «Сказ тварин: виклики і рішення». Дана лекція була направлена перш за все на актуалізацію проблеми сказу та охоплення крім фундаментальних досліджень, практичні заходи щодо контролю сказу серед домашніх і диких тварин.
   Важливий аспект в лекції був приділений оцінці ризику поширення сказу серед домашніх тварин та ймовірність прояву сказу в різних умовах. Вкрай важливим моментом даного заходу були запитання-відповіді та обговорення після лекції, яке зайняло не менш часу ніж власне сама лекція.
   Незважаючи на певний досвід доповідача в дослідженні різних проблем сказу, певні запитання аудиторії змушували задуматися і вимагають всебічного міркування в майбутньому. Викликала занепокоєність міграція тварин через кордони і багато запитань було присвячено власне контролю сказу на кордонах та ефективності оцінки титру специфічних антитіл до вірусу сказу.

   Безумовно важливим напрямком є проведення майстер-класів, де відбувається обговорення біобезпеки та контроль зоонозів, що проводяться в докторських школах і програмах для PhD студентів, координованих DIVAS.
   Біобезпека на фермах різного рівня і виробничого напрямку є актуальним питанням ветеринарної медицини і потребує координації в межах різних проектів (наприклад COST) та безумовно навчальних проектах починаючи з професійних тренінгів, таких як перша навчальна школа щодо біобезпеки у рамках проекту COST, яка відбулася 14-18 листопада 2022 на базі факультету ветеринарної медицини, Льєжського університету (Бельгія). Діяльність Школи спрямована на отримання знань та практичних навичок з біобезпеки тварин та створені концепції, розробці, реалізації та оцінці стандартних операційних процедур біобезпеки, які використовуються як довідкові на багатьох інших факультетах ветеринарної медицини по всьому світу.
   Проблеми біобезпеки надзвичайно актуальні в освітньому процесі факультету ветеринарної медицини Міланського університету. Лекції професора Віталія Недосєкова є одним із важливих елементів навчання на факультеті та мають велику зацікавленість з боку студентів. Бурне обговорення, яке вони викликали створювали атмосферу формування нових ідей, підходів, концепції щодо вирішення насущних проблем біобезпеки на фермах.

Володимир Мельник, завідувач кафедри епізоотології, мікробіології і вірусології
Олександр Мартинюк, доцент кафедри епізоотології, мікробіології і вірусології
Максим Жуковський, асистент кафедри епізоотології, мікробіології і вірусології




 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook