В умовах війни ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження розпочав два нові проєкти неформальної освіти

5 листопада 2022 року
    Основний принцип діяльності освітніх систем розвинених країн – це залучення громадянина до навчання, яке триває постійно, впродовж всього життя. Розвиток неперервного навчання разом із формуванням суспільства знань стали одним із соціальних наслідків глобалізації та інформатизації.

    Досвід проведення в ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження курсів підвищення кваліфікації (стажування) науково-педагогічних та педагогічних працівників закладів освіти, курси підвищення кваліфікації (стажування) для працівників енергетичних підприємств, освітнього фахового акселератора, тематичних тренінгів для слухачів з різним рівнем фахової підготовки, навчальних курси з використанням діючих демонстраційних зон сучасної техніки, технологій віртуальної реальності показав значну зацікавленість роботодавців та представників бізнесу у розвитку таких форм навчання.

     Як з’ясувалось, в умовах воєнного стану на ринку праці формується чітка тенденція до зростання попиту на набуття спеціальних компетентностей і нових знань у досить складних інженерних спеціальностях, насамперед у сфері енергетики.

    У жовтні двотижневі курси підвищення кваліфікації пройшли фахівці компанії ДТЕК. Вже стає доброю традицією відкривати двері наших аудиторій людям, які вже мають великий життєвий і професійний досвід.
   Цього разу найбільш мотивованими в опануванні навчальної програми та затятими у фахових дискусіях були Володимир Даценко, спеціаліст з обслуговування акумуляторних батерей, Юрій Ткаченко, Віктор Білоконь та Максим Сова - спеціалісти з ремонту та експлуатації повітряних ліній електропередач та підстанцій.

 

    Війна завадила і дещо відтермінувала початок спільного освітнього проекту з ТОВ «Атмосфера». Та все ж науково-педагогічні працівники ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження та фахівці ТОВ «Атмосфера» впоралися із завданням щодо підготовки унікального навчального курсу-тренінгу «Інсталятор сонячних електростанцій».
    Як і передбачалось, слухачі цих навчальних курсів здебільшого не мають базової фахової підготовки. Це вимагає від наших викладачів проявляти найвищі рівні своєї педагогічної майстерності. Доценти Андрій Петренко, Дмитро Сорокін, Олександр Гай, Семен Волошин, Андрій Березюк в повній мірі продемонстрували такі якості навіть у нештатних ситуаціях, коли відключалась електроенергія та зникав інтернет.

 

    Серед учасників першого набору курсів «Інсталятор сонячних електростанцій» - власники малого бізнесу, внутрішньо переміщені особи, які шукають себе на ринку праці, технічний персонал компаній-інсталяторів електротехнічного та енергетичного обладнання.

    Серед нинішніх слухачів Валерій Гупалік - випускник Харківського національного університету радіоелектроніки, Євген Синяченко закінчив Київський національний економічний університет, Андрій Кадочніков навчався в НТУУ «КПІ» ім. Сікорського, Євген Лемаєв працював тренером-викладачем з баскетболу. Всіх їх поєднало велике бажання стати успішними менеджерами, техніками та продавцями обладнання у сфері сонячної енергетики.

 

    Живе спілкування із замовниками таких освітніх послуг доводить необхідність розширення тематик та форм неформальної освіти у відповідності до освітніх програм спеціальностей, за якими готуються фахівці в інституті.
    Ми маємо намір ширше залучати партнерів з бізнес-середовища, які готові брати участь у розробленні та реалізації навчальних програм неформальної освіти.
    А ще відчувається нагальна потреба у створенні електронного навчально-методичного забезпечення для електронного ресурсу неформальної освіти за аналогією навчального порталу НУБіП України.

    Віримо в ЗСУ, працюємо на перемогу!

Віталій Савченко,
координатор з проектної діяльності
ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook