Кадровий голод в Україні: зустріч із стейкхолдерами

4 листопада 2022 року
   Диспропорції на ринку праці – давня проблема України. Зволікання з реформуванням, неефективна організація, недостатнє фінансування професійної освіти в Україні призвели до значного дефіциту одних кваліфікованих робітників на ринку праці і надмірної кількості – інших. Війна в Україні – все змінила: наразі, як і після війни будуть потрібні представники робітничих спеціальностей.

   Про це і йшла мова на спільній зустрічі представників кафедри готельно-ресторанної справи та туризму Національного університету біоресурсів і природокористування України та Державного професійно-технічного навчального закладу «Тернопільське вище професійне училище сфери послуг та туризму».

  Діана Яценко, зав. лабораторією науково-дослідного та навчально-методичного забезпечення дисциплін еколого-природничого спрямування ДПТНЗ «Тернопільське вище професійне училище сфери послуг та туризму», експерт управління Державної служби якості освіти у Тернопільській області зауважила, що військові дії в Україні виявили необхідність в представниках робітничих професій сфери послуг, зокрема із розміщення і харчування. Адже саме вони на сьогоднішній день забезпечують затишне перебування вимушено переселених осіб в безпечних регіонах країни.
   Після війни фахівці даної сфери також будуть затребувані на ринку праці, адже буде йти відбудова країни, відновлення роботи підприємств різних секторів народного господарства, працівників цих галузей необхідно буде розмістити і забезпечити повноцінним харчовим раціоном, і без відпочинку не обійтись. Щоб краще пізнати нашу країну, нагальним стане організація екскурсій у місцях активної відбудови. Тобто необхідність у працівниках робітничих спеціальностей буде велика.
  За словами пані Діани Яценко, такі фахівці були дефіцитні до повномасштабної війни росії проти України – це не було престижно і мало платили. Багато українців, які могли б претендувати на такі посади, або йшли у власний бізнес, або надавали приватні послуги, або їхали за кордон на заробітки.

   Завідувач кафедри готельно-ресторанної справи та туризму, д.е.н., професор Інна Левицька, зазначила про очевидні перспективи співпраці між нашими закладами освіти, оскільки Навчально-науковий інститут неперервної освіти і туризму НУБіП України готує перспективних спеціалістів сфери гостинності, що тісно переплітаються з робітничими професіями, які можна здобути у ДПТНЗ «Тернопільське вище професійне училище сфери послуг та туризму». Крім того, ступенева освіта, яку надає НУБіП України розширює можливості випускників училища та створює всі умови для здобуття освітнього ступеня «Магістр» з відповідної спеціальності. Звичайно ринок праці потребує фахівців робітничих професій, але якщо учень прагне до вдосконалення, то йому потрібно надати такі можливості.

   Павло Семенчук, здобувач освітнього ступеня «Бакалавр» 3 року навчання спеціальності «Туризм» акцентував увагу присутніх на перспективах майбутньої співпраці у туристичній галузі між фахівцями різних ступенів освіти та кваліфікаційних рівнів. Виявив бажання ближче познайомитись із учнями ДПТНЗ «Тернопільське вище професійне училище сфери послуг та туризму», які здобувають професію агента з організації туризму з метою подальшої професійної співпраці, зокрема запропонував відкрити власну туристичну агенцію з охопленням Київської та Тернопільської області.

   Професор Марія Кулаєць наголосила на можливості реалізації програми неперервної освіти за системою училище – заклад вищої освіти, в рамках співпраці між ННІ неперервної освіти і туризму НУБіП України та ДПТНЗ «Тернопільське вище професійне училище сфери послуг та туризму»: підвищення кваліфікації, удосконалення та урізноманітнення форм і методів профорієнтаційної роботи, а також проведення сумісних семінарів, конференцій. Крім того, домовилися про обмін освітньо-навчальною інформацією та матеріалами наукових досліджень.
   Зустріч представників кафедри готельно-ресторанної справи та туризму Національного університету біоресурсів і природокористування України та Державного професійно-технічного навчального закладу «Тернопільське вище професійне училище сфери послуг та туризму» пройшла на високому професійному рівні, із перспективами плідної подальшої співпраці.

   З вірою у Збройні Сили України та з Україною в серці, готові до відбудови нашої країни.

 

Інна Левицька,
завідувач кафедри готельно-ресторанної справи та туризму

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook