6 ГРУПА 1 КУРСУ ФАКУЛЬТЕТУ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ ВІДВІДАЛА МУЗЕЙ ТА БІБЛІОТЕКУ ІСТОРІЇ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ НА КАФЕДРІ АНАТОМІЇ, ГІСТОЛОГІЇ І ПАТОМОРФОЛОГІЇ ТВАРИН ІМЕНІ АКАДЕМІКА В. Г. КАСЬЯНЕНКА НУБіП УКРАЇНИ

26 жовтня 2022 року
ФВМ НУБіП України

   Історія ветеринарної медицини як наука і предмет викладання відіграють важливу роль у системі підготовки фахівців ветеринарної медицини, формуванні наукового світогляду і соціально-політичної позиції, підвищення загального і професійно-культурного рівня. Як складова частина загальної історії науки і культури історії ветеринарної медицини і гуманної відображає становлення ідей лікувальної справи в минулому і нині, дає критерії для правильного розуміння розвитку лікувальної справи.

   Студентів з витоками історії ветеринарної медицини познайомив Рудик Станіслав Костянтинович, доктор ветеринарних наук, професор, заслужений працівник народної освіти України, академік Академії наук вищої освіти України.

 

   Розповів важливі історичні факти про ветеринарну медицину, її започаткування у вигляді народної практики в лікуванні худоби, говорять про її існування з IV століття до нашої ери — вчений Стародавньої Греції Арістотель описав сап, як заразну хворобу коней. Стародавні дослов’янські племена трипільської матеріальної культури, що заселяли територію України наприкінці IV-II тисячоліть до н. е., вже займалися землеробством і тваринництвом, а отже і скотолікуванням.

 

   Тваринництво і народна ветеринарна медицина були розвинуті і в інших дослов’янських племен — скіфів (арійців) і сарматів, що жили у причорноморських степах.

   Перші представники ветеринарної спеціальності — «конєвиє лєкарі», «кровопуски», «коновали» та інші, що займалися лікуванням тварин, — з’явилися у XV столітті. Хвороби тварин та людини в глибоку давнину називалися «моровими» чи «пошесними» (в давніх арабських рукописах сибірка іменувалася як «шоста єгипетська виразка» або як «перський вогонь»).
   На той період не існувало будь-яких законодавчих актів, інструкції у зв’язку з низьким рівнем пізнань про суть хвороб. Для цього знадобилися тисячоліття.

   Перші повідомлення про лікування тварин з’явилися у слов’ян, що жили на берегах Балтійського моря, Дніпра, Дунаю.

   Студенти уважно прослухали інформацію Станіслава Костянтиновича, щодо народної медицини первісної людини та людей проукраїнської культури; лікувальна справа та скотарство періоду кочовиків, кіммерійців і скіфів (ІІ тисячоліття до н. е. – І тисячоліття н. е.); лікувальна справа та тваринництво періоду сарматів, готів, гунів в Україні (перша половина І тисячоліття); лікувальна справа та тваринництво періоду розселення східних слов’ян та Київської Русі (VI-XII ст.); лікувальна справа та тваринництво доби татаро-монгольського ярма і литовсько-польського панування в Україні ( ХІІІ-ХVІ ст.); лікувальна справа та тваринництво козацької доби в Україні; лікувальна справа та тваринництво в Україні в період XVIII – початку ХХ ст. та лікувальна справа і тваринництво в Україні в період ХVІІІ – початку ХХ ст. (підготовка ветеринарних фахівців, лікувальна справа, видання підручників, перші ветеринарні журнали) тощо.

   Станіслав Костянтинович розповів про роботу студентів-гуртківців, яка базується на перегляді та вивченні історичних матеріалів Державних міських, районних та обласних архівів України, робота з науковою літературою, освоєння правил реферування літератури з архівних матеріалів під керівництвом кандидата ветеринарних наук, доцентом кафедри анатомії, гістології і патоморфології тварин ім. акад. В. Г. Касьяненка Стегнея Миколи Михайловича.

   Завдяки тісній співпраці кафедри анатомії, гістології і патоморфології тварин ім. акад. В. Г. Касьяненка з різними науковцями світу, було зібрано не одну сотню цінних та рідкісних видань минулого і позаминулого століття, яка представлена в історичній науковій бібліотеці кафедри.

Та сама, легендарна 6 група 1 курсу факультету ветеринарної медицини НУБіП України !!!

СЛАВА УКРАЇНІ !!!
ГЕРОЯМ СЛАВА !!!
СЛАВА ЗБРОЙНИМ СИЛАМ УКРАЇНИ !!!

6 ГРУПА 1 КУРСУ:
Орлова Надія Сергіївна
Кужелєв Вадим Юрійович
Якименко Мирослава Михайлівна
Трейтяк Ігор Анатолійович
Крищук Таміла Валентинівна
Муха Діана Юріївна
Долішняк Мар`яна Романівна
Марчишина Ірина Сергіївна
Мазур Мілана Романівна

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook