В Університеті відбувся провідний захід з питань охорони праці – Міжнародна науково-практична конференція «OSHAgro-2022»

5 жовтня 2022 року
   «Діймо разом заради миру і безпеки в Україні» – це гасло ІI Міжнародної науково-практичної конференції OSHAgro-2022 (Occupational Safeti and Health Agro - 2022), яка відбулась 30 вересня в Національному університеті біоресурсів і природокористування України на базі кафедри охорони праці та біотехнічних систем у тваринництві механіко-технологічного факультету.
    Конференція, яка проходила за підтримки провідного українського журналу «Охорона праці» та Європейського співтовариства з охорони праці (ESOSH), почалась із загальнонаціональної хвилини мовчання та вшанування пам’яті українців, які віддали своє життя за свободу нашої країни, всіх, хто воював, усіх військових та всіх цивільних, дорослих та дітей. Усіх, хто міг би ще жити, якби росія не почала цю війну.
   Вже другий рік поспіль викладачі та студенти НУБіП України, науковці, представники навчальних закладів, агропромислових підприємств та міжнародні експерти обговорюють актуальні для сфери охорони праці питання у форматі науково-практичної конференції «OSHAgro». В полі зору конференції зміна вітчизняного законодавства з охорони праці на проєвропейське, впровадження керування ризиками в системі управління охороною праці підприємств, застосування інших сучасних інструментів для створення безпечних умов праці. Звичайно, цього року додалась тема війни та воєнних ризиків, і вона стала провідною.

   З вітальним словом та привітанням від імені ректора Університету Станіслава Миколайовича Ніколаєнка до учасників та гостей конференції відкрив конференцію декан механіко-технологічного факультету Вячеслав Братішко, який говорив про безпеку та здоров’я працівників АПК, роботу в умовах воєнного стану, про впровадження європейських програм навчання з питань керування ризиками.
   В ході конференції були розглянуті актуальні питання інформаційного забезпечення безпеки і здоров’я робітників в сучасних умовах, стан безпеки та здоров’я працівників агропромислового комплексу України, модернізація законодавства України у сфері охорони праці та приведення його у відповідність із законодавством Європейського Союзу, особливості Рамкової Стратегії Європейського Союзу в охороні здоров’я та безпеки праці, охорона праці та особливості роботи в лісовій галузі в умовах воєнного стану, Європейські програми навчання питанням керування ризиками в охороні здоров’я та безпеки праці працівників.
   В ході роботи конференції професором Міжнародного Інституту Менеджменту, провідним викладачем Академії управління ризиками в системах менеджменту, доктором технічних наук Віталієм Цопою був проведений майстер-клас «Питання керування професійними ризиками в новому проекті Закону про здоров’я та безпеку працівників на роботі згідно сучасних моделей керування професійними ризиками».
   В роботі конференції взяли участь Менеджер Проєкту Міжнародної організації праці в Україні (ILO) за фінансування ЄС «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні» Жолт Дудаш, який виступив з доповіддю щодо безпеки і здоров’я робітників як частини євроінтеграції і як частина основоположних принципів і прав у сфері праці.

    Представники Державної служби України з питань праці, а саме начальник відділу з питань безпеки праці у АПК департаменту з питань безпеки праці Державної служби України з питань праці, к.т.н. Микола Радіонов та директор Департаменту стратегічного планування та аналітичного забезпечення Державної служби України з питань праці, к.т.н. Олег Гнатюк висвітлили питання стану безпеки та здоров’я працівників агропромислового комплексу України та модернізації законодавства України у сфері охорони праці та приведення його у відповідність із законодавством Європейського Союзу.

   Говорили і про стрес в умовах війни та як ним керувати. Про практичні аспекти керування професійними ризиками на підприємствах, зокрема, і з урахуванням нових ризиків. Директор з переробки продуктів сільськогосподарського виробництва компанії «Астарта-Київ» Євген Садовий зазначив, що компанія не змінила своїх підходів і безпека працівників на виробництві була і залишається пріоритетом, адже найвища цінність – це люди.
   Директор ПрАТ «Монделіс Україна» Євген Ігнатов висвітлив практичні аспекти застосування програми безпеки компанії ПрАТ «Монделіс Україна». Керівник відділу охорони праці дивізіону виробничих активів компанії «Кернел» Сергій Росс приділив основну увагу ключовим питанням функціонування системи охорони праці у військовий час та відзначив зміну ставлення до наявних ризиків, до підходів до оцінки небезпек та ризиків, і, в цілому, ставлення до життя. Розуміючи, наскільки воно для нас важливе в будь-яких умовах.

   Голова правління Європейського співтовариства з охорони праці ESOSH, к.т.н. керівник департаменту Smart Energy Group Ольга Богданова підняла важливу тему про взаємодію фахівців з безпеки праці у кризові часи.

   Про актуальні питання інформаційного забезпечення безпеки і здоров’я робітників в сучасних умовах доповідав головний редактор провідного вітчизняного журналу «Охорона праці» Дмитро Матвійчук. Колектив журналу «Охорона праці» з початку збройної агресії росії проводить активну інформаційно-роз’яснювальну роботу, а журнал залишається джерелом передового досвіду та фахових консультацій щодо керування ризиками на робочих місцях та створення ефективних систем управління охороною праці.

   В роботі конференції приділили належну увагу питанням управління охороною здоров’я працівників. З темою «Війна - час забути про безпеку, чи можливість наздогнати втрачене?» виступив лікар-епідеміолог, засновник Національної експертної групи з інфекційного контролю (NEGIC), голова ГО «Інфекційний контроль в Україні» к.мед.н. Андрій Александрін.

   Цікавими та актуальними були доповіді та виступ головного спеціаліста відділу використання лісових ресурсів Держлісагенства Андрія Мусійовського тему «Охорона праці та особливості роботи в лісовій галузі в умовах воєнного стану»; професора кафедри охорони праці та цивільної безпеки Національного НТУ «Дніпровська політехніка», доктора технічних наук Сергія Чеберячко на тему «Українські програми навчання в вишах питанням керування ризиками в охороні здоров’я та безпеки праці робітників»; доцента кафедри управління на транспорті НТУ «Дніпровська політехніка», к.т.н. Олега Дерюгіна на тему «Досвід запровадження програм з розрахунку професійних ризиків», керівниці Школи керування ризиками Джаннет Аршимова «Європейські програми навчання питанням керування ризиками в охороні здоров’я та безпеки праці працівників», доцента кафедри охорони праці та цивільної безпеки Криворізького національного університету Олени Пищикової з темою «Анатомія стресу та як їм керувати в умовах війни», начальника служби охорони праці та цивільного захисту АТ «Запоріжгаз» Інни Бондаренко «Подолання кризи. Аналіз виробничих випадків».


   Надважливим в умовах війни є інформування населення про ризики, пов’язані з мінами та вибухонебезпечними залишками війни (ІНРМ), саме про це доповідала Ірина Колесник, яка представляла Датську раду у справах біженців в Україні (ДРБ).
 

«Як одягти та взути працівників і сучасних умовах - ТОП 6 робочих фішок. Треба знати всім» - про це розповіла комерційний директор ТОВ «Інсайт+» Світлана Сербіна.

   Модератор конференції доцент Тамара Білько відзначила – вже вдруге організаторам конференції вдалось втілити у реальність все задумане, тому що ми підняли важливі питання про особливості впровадження, керування ризиками небезпек в системах управління безпекою праці та здоров’я працівників в АПК, проблеми БЗР в цій галузі, найкращі практики керування, стан травматизму в АПК.

   Захід викликав багато позитивних відгуків, а отже, в наступному році третю Міжнародну науково-практичну конференцію «OSHAgro-2023» маємо провести ще краще. Організатори та учасники конференції зазначили, що мають спільні переконання та є єдиною згуртованою командою, яка твердо переконана - розвивати культуру безпеки, культивувати цінність життя і здоров’я є спільним пріоритетом. А щоб наблизити перемогу, будемо діяти з гаслом: «Роби те, що можеш, там, де можеш, і тим, чим можеш!».
   Низько схиляємо голови та вшановуємо пам’ять загиблих на виробництві та на війні. Все буде Україна! СЛАВА УКРАЇНІ!

 

Тамара Білько, модератор конференції,
доцент кафедри охорони праці та біотехнічних систем у тваринництві

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook