Робочі будні співробітників кафедри

15 вересня 2022 року

    Відомо, що кафедра генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського підтримує досить тісні творчі та наукові зв’язки з науковцями майже всіх науково-дослідних закладів України, ближнього та дальнього зарубіжжя. Цей авторитет у науковому світі завойовувався роками, десятиліттями науковцями школи Михайла Олексійовича Зеленського і на сьогодні продовжується його послідовниками.

   В рамкам міроприємств Національної академії аграрних наук співробітники кафедри: професор Віталій Жемойда та асистент Роман Спряжка на запрошення директора ННЦ «Інституту землеробства НААН» Миколи Ткаченка стали активними учасниками Міжнародної наукової інтернет-конференції «Наукові здобутки селекціонерів Національного наукового центру «Інститут землеробства Національної академії аграрних наук України» – на благо майбутнього», присвяченої 120-річчю від дня народження вченого, аграрія, селекціонера Данила Лихваря та відкриття пам’ятної дошки доктору біологічних наук, професору Любові Тараненко, яка, до речі, очолювала кафедру генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського протягом 1993-1998 років.

  Конференцію відкрив доктор сільськогосподарських наук, директор ННЦ «Інститут землеробства НААН» Микола Ткаченко. У вступному слові він проінформував учасників конференції про досягнення, стан та перспективи селекції основних сільськогосподарських культур з якими ведеться робота в інституті.
   Із науковими доповідями про сучасний стан діяльності в напрямі селекція та насінництво виступили: зам директора з наукової роботи, кандидат с.-г наук Олена Костенко, доктор с.-г. наук Джамал Рахметов, доктор філософії Ольга Левченко, кандидат с.-г. наук Олена Щербина, кандидат с.-г. наук Олексій Карягін та інші.
   Однією із знаменних подій даної конференції було відкриття пам’ятної дошки у вшанування роботи та досягнень доктора біологічних наук, завідувачки відділом круп’яних культур, видатного вченого в галузі селекції гречки, автора багатьох сортів, занесених до Державних реєстрів сортів рослин придатних до поширення в Україні, Білорусі, Росії, Японії, Китаю, завідувачки кафедри селекції і насінництва НУБіП (1993-1998 років) професора Любові Калинівні Тараненко.
   Зі спогадами про життєвий та науковий шлях Любові Калинівни виступили її син – кандидат с.-г. наук Олег Яцишен, доктор с.-г. наук, професор Едуард Григорович Дегодюк, професор кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського Віталій Жемойда та багато інших.
   На урочистому відкритті меморіальної дошки в пам’ять про Любов Калинівну виступили: віце-президент академії аграрних наук, доктор с.-г. наук, професор, академік Микола Роїк, доктор с.-г. наук, професор, академік, директор Національної сільськогосподарської бібліотеки Віктор Вергунов, кандидат с.-г. наук, член-кореспондент НААНУ Віктор Волкодав, кандидат с.-г. наук, професор кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського Віталій Жемойда, учні Любов Калинівни: кандидат с.-г. наук Тетяна Кацан, керівники агрофірм та бізнесових структур: Сергій ГречанийЮрій Василевський та інші.
   В словах виступаючих звучали подяка, гордість, надія на те, що життя і наукова діяльність Любов Калинівни є прикладом для наслідуванням молодим поколінням науковців, а її справи будуть жити в наших серцях та діях.
   Професор кафедри Віталій Жемойда виступив на конференції із науковою доповіддю на тему «Проблеми і потенціал селекції кукурудзи в Україні».
Роман Спряжка,
асистент кафедри генетики, селекції і
насінництва ім. проф. М.О. Зеленського
 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook