Новий навчальний рік - в аудиторіях та лабораторіях!

15 серпня 2022, 13:58

Наш університет одним із перших в Україні у складних умовах воєнного стану 15 серпня розпочав новий 2022/2023 навчальний рік для студентів денної форми в змішаному (очно-дистанційному) форматі: 2-3 курсів бакалаврату (2 курс - 1 зміна; 3 курс - 2 зміна); 2-3 курсів магістратури ветеринарного спрямування та 2 року навчання магістратури (1 зміна); а у дистанційному форматі – 4 курсів бакалаврату та 4-6 курсів магістратури ветеринарного спрямування. Проведення занять для студентів цих курсів у такому режимі заплановано до 16 вересня, а вже з 19 вересня розпочне заняття в університетських аудиторіях та лабораторіях нове поповнення 2022 року – студенти 1 курсу бакалаврату та магістри ветеринарного спрямування, а з 26 вересня  і магістри 1 року навчання. В університетському кампусі сьогодні навчання розпочали студенти 183 академічних груп бакалаврату та магістратури різних факультетів та ННІ у 2 зміни, а це майже 4 тисячі студентів, а в дистанційному до занять долучилися понад 230 академічних груп студентів (близько 5 тисяч осіб).

І що приємно вразило, так це те, що студенти більшості академічних груп усіх факультетів та ННІ дружно приступили до занять. У багатьох академічних групах до занять приступили до 90% студентів, а середній показник відвідування занять по університету складає 65-70%. Найкращі показники щодо відвідування студентами занять на факультетах: тваринництва та водних біоресурсів, харчових технологій та управління якістю продукції АПК, механіко-технологічному, ветеринарної медицини, захисту рослин, біотехнології та екології, ННІ лісового та садово-паркового господарства, землевпорядкування та інших.

На факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК перший навчальний день семестру розпочався з того, що перед початком занять декан факультету Лариса Баль-Прилипко провела інструктаж для студентів щодо їх поведінки під час освітнього процесу в умовах воєнного стану. А надалі розпочалися навчання. Так, студенти  2 курсу на 1 парі приступили до вивчення дисципліни «Фізична та колоїдна хімія та теоретичні основи харчових технологій». Катерина Горбань, староста 2 курсу 1 групи говорить: «Ми щасливі і дуже задоволені, що повернулись до кращих лабораторій факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК. Вчора ми успішно поселилися у свої кімнати гуртожитку № 9 у чисті облаштовані новими меблями кімнати, все пройшло організовано, без черг.  Дякуємо керівництву університету та факультету за можливість навчатись та здобувати знання в очному форматі».

Вікторія Дрощинська, заступник старости 3 курсу факультету захисту рослин, біотехнологій та екології, яка навчається за спеціальністю «Екологія», повідомила, що не дивлячись на важкий воєнний час у нашій країні, розпочати навчання в очному форматі для групи було не складно. Вона проінформувала, що саме студенти – майбутні фахівці-екологи розуміють, що для того щоб подолати наслідки війни, відбудовувати Державу, очне навчання і вивчення екологічних дисциплін є не лише необхідним, а  і дуже  важливим! Студенти 3 курсу цього ж факультету спеціальності «Захист і карантин рослин», де староста Ірина Нагірна, розказали про те, що академічна група у захваті від очного навчання у нашому університеті, оскільки перша пара розпочалась з лабораторного заняття з дисципліни «Загальна фітопатологія», а далі і вивчення інших важливих дисциплін.

Студенти 2-3 курсів факультету ветеринарної медицини приступили до очного навчання, а 4-6 навчатимуться в дистанційному. Студенти 2 курсу на 1  парі розпочали вивчати «Мікробіологію», студенти 3 курсу вивчають «Оперативну хірургію», «Клінічну діагностику», «Патологічну фізіологію». Найбільша явка на сьогодні у студентів 14-тої групи 3 курсу, де староста академічної групи Олександр Панченко, сьогодні студенти приступили до вивчення навчальної дисципліни «Фармакологія». Студенти факультету ветеринарної медицини переконані, що фах лікаря ветеринарної медицини потребує очної форми навчання, так як для опанування цією професією потрібно проведення занять з лабораторними роботами та продуктивними тваринами. Тим паче, у попередньому семестрі тривало дистанційне навчання, що в певній мірі дозволило отримати теоретичні знання. Проте, спілкування з викладачами, проведення лабораторних занять з використанням сучасного  обладнання і тварин не може замінити ніяка інша форма навчання. «Тому, ми з радістю відвідуємо лабораторні занятті», – такими думками поділилися з нами студенти 3 курсу факультету ветеринарної медицини.

На факультеті тваринництва та водних біоресурсів студенти 2-4 курсів бакалаврату та 2 року магістратури активно приступили до занять, 2-3 курсів в очному, а 4 - у дистанційному. Робочий день розпочався з інструктажу, який провів для всіх студентів декан факультету Руслан Кононенко, після чого у студентів розпочалися навчальні заняття за розкладом. Як розповів нам Дем'ян Сьорак, староста академічної групи освітньої програми «Технологія виробництва і продукції тваринництва», за попередній семестр з початку воєнних дій в Україні, дистанційного навчання в університеті, студенти засумували за рідною Альма-матер та один за одним, бо їх група дружня. «Окрім того, - каже Хруленко Тетяна, староста групи 2 курсу спеціальності «Водних біоресурсів та аквакультура» - ми ж обрали такий фах, який вимагає сильної практичної підготовки, яку ми хочемо та можемо отримати лише в нашому університеті під час аудиторного навчання з нашими викладачами у прекрасних, обладнаних, сучасних лабораторіях нашого факультету».

З радістю приступили до очного навчання і студенти агробіологічного факультету, про це розповіли Польовик Назар, староста 3 курсу 1 групи спеціальності «Агрономія», де сьогодні в аудиторіях майже 80% студентів та  Соботович Тетяна, староста 4 групи 2 курсу, де на першій парі  були присутні  88% студентів академічної групи.

Незважаючи на радість від довгоочікуваних зустрічей студентів з рідним університетом, викладачами та друзями-одногрупниками,  необхідно зазначити, що освітній процес у складних умовах воєнного стану в Україні та карантинних обмежень вимагає від студентів та викладачів чіткого дотримання правил поведінки у таких  умовах, а також певного напруження, адже навчальні заняття проходять у дві зміни з 1-ї по 7-му пару з годинною перервою на санітарну обробку усіх навчальних приміщень. Для навчання за таких умов університет у теплий період часу використовує, окрім аудиторного фонду (лекційні аудиторії, групові кімнати, лабораторії тощо), класи на відкритому повітрі, екокласи,  читальні зали корпусів та гуртожитків. Особливу увагу слід приділити очному навчанню в лабораторіях та аудиторіях університету, а по суботах можна проводити консультування студентів з написання курсових робіт чи проектів, дипломних робіт, організувати проведення лабораторних та практичних занять, оскільки більшість аудиторій у цей день буде вільною.

Вітаємо весь колектив Університету з початком нового 2022/2023 навчального року,
бажаємо міцного здоров’я, творчого натхнення та успіхів у навчанні!
Кропіткою працею та успішним навчанням - до перемоги України!

Ярослав Рудик,
начальник навчального відділу
Оксана Зазимко,
заступник начальника навчального відділу

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook