Безпека та якість освітнього процесу у фокусі наради із заступниками деканів факультетів, директорів ННІ та директорів ВП НУБіП України з навчальної роботи

5 серпня 2022 року
4 серпня під головуванням проректора з науково-педагогічної роботи Василя Шинкарука відбулася перша на початку нового навчального року нарада із заступниками деканів факультетів та директорів ННІ з питань планування безпечного та якісного освітнього  процесу та формування спеціального розкладу навчальних занять на 1 семестр 2022-2023 н.р. До наради також долучилися і заступники директорів з навчальної роботи усіх відокремлених підрозділів університету - Ніжинського та Бережанського агротехнічних інститутів, а також фахових коледжів.

Новий навчальний рік, який незабаром розпочнеться, стартуватиме у надскладних умовах воєнного стану в нашій державі та карантинних обмежень. Отже, головним питаннями, озвученими проректором Василем Шинкаруком, були організація якісного освітнього процесу в складних умовах воєнного стану та збереження життя і здоров’я усіх його учасників – як студентів, так і викладачів.

Порядок денний наради був достатньо широким. На нараді були розглянуті питання про особливості організації освітнього процесу у 1 семестрі 2022/2023 н.р.; про завершення формування факультетами та ННІ спеціального розкладу навчальних занять на 1 семестр зметою його оприлюднення на сайті університету для студентів та НПП; про підготовку перевідних наказів для студентів освітніх ступенів «Бакалавр» та «Магістр» усіх курсів факультетів та ННІ (до 12 серпня  – денної форми навчання та до 31 серпня – заочної форми навчання); про підготовку наказів про призначення з 1 вересня академічних стипендій студентам, у яких практики завершилися в серпні; про розміщення вказівників у навчальних корпусах, що вказують шляхи евакуації студентів та НПП до бомбосховищ і укриттів; про оприлюднення на сторінках факультетів та ННІ, а також дошках оголошень "Інструкції з дотримання правил поведінки в умовах воєнного стану в Україні та протиепідемічних заходів під час організації освітнього процесу в НУБіП України  у  2022-2023 н.р." для інформування та їх щоденного дотримання усіма учасниками освітнього процесу у НУБіП України; про роботу комісії з оцінки рівня знань з іноземної мови у НПП (перше засідання у новому навчальному році заплановане на 17 серпня, тому заяви викладачів деканати та дирекції мають зібрати від претендентів завчасно).

Василь Дмитрович зазначив, що за дорученням ректора університету Станіслава Ніколаєнка в рамках підготовки до нового навчального року  пророблена величезна підготовча робота,  підписана низка наказів, а саме:

  • "Про перевірку готовності бомбосховищ та укриттів університету до початку 2022-2023 навчального року" (наказ № 371 від 08.06.2022 р.);
  • "Про підготовку бомбосховищ та укриттів університету до початку 2022-2023 навчального року" (наказ № 404 від 21.06.2022 р.);
  •  "Про затвердження норм часу з навчальної роботи» (наказ № 382 від 13.06.2022 р.);
  • "Про введення в дію «Тимчасового порядок реалізації прав на внутрішню академічну мобільність у НУБІП України  здобувачів вищої освіти із закладів вищої освіти, які розташовані на тимчасово окупованих територіях або зруйнованих у результаті ведення воєнних дій на території України" (наказ № 419 від 24.06.2022 р.);
  • "Про щотижневий контроль за відвідуванням навчальних занять студентами у 1 семестрі 2022-2023 навчального року" (наказ № 457 від 11.07.2022 р.);
  • "Про підвищення якості навчання в НУБіП України у 2022-2023 н.р." (№ 459 від 11.07.2022 р.);
  • "Про затвердження складу постійно-діючої комісії з контролю за якістю освітнього процесу в НУБіП України" (наказ № 458 від 11.07.2022 р.);
  • "Про організацію практичного навчання студентів у першому семестрі 2022/2023 навчального року" (наказ № 460 від 11.07.2022 р.).

а на черзі ще інші важливі документи та накази.

Учасникам наради повідомили, що до початку навчальних занять - на 5, 8 та 9 серпня 2022 року навчальним відділом організовано проведення онлайн -інструктажів з безпеки життєдіяльності в умовах воєнного стану з усіма науково-педагогічними працівниками та співробітниками університету та доведено графік підключень викладачів. А надалі, на 10, 11, 12 та 13 серпня, такі інструктажі будуть проведені зі старостами академічних груп та усіма студентами.

Також значну увагу на нараді проректор приділив питанню проведення моніторингу та контролю за підготовкою до 1 семестру кожною кафедрою. З метою моніторингу та контролю за цим процесом у найближчі три дні комісія на чолі з проректором з науково-педагогічної роботи завітає на всі факультети та ННІ (згідно графіка).

Начальник навчального відділу Ярослав Рудик звернув увагу присутніх на нараді на необхідність щоденного моніторингу проведення в очному та дистанційному форматах навчальних занять у 1 семестрі починаючи з 15 серпня, а  також на щотижневе подання звітів до навчального відділу зі статистикою відвідування занять студентами  2-4 курсів бакалаврату та 2 року навчання магістратури (на виконання наказів від 11.07.2022 р. № 457 та № 458).

До активної дискусії під час обговорення питань порядку денного долучилися декан факультету конструювання та дизайну Зіновій Ружило, заступник директора ННІ неперервної освіти і туризму Тереза Микицей, заступники деканів юридичного факультету Олена Улютіна та факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Наталія Слободянюк.

А завершуючи нараду, Василь Дмитрович наголосив на необхідності особистого контролю керівників факультетів та ННІ за підготовкою до нового навчального року та повідомив, що ми разом докладемо усіх зусиль для того, щоб новий навчальний рік стартував у безпечних умовах із забезпеченням високої якості організації освітнього процесу.

Вдалого старту та мирного неба над Україною!


Оксана Зазимко,
заступник начальника навчального відділу

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook