На юридичному факультеті відбувся круглий стіл на тему «Сучасні тенденції розвитку правової науки та освіти».

26 травня 2022 року
      В рамках відзначення 124 річниці НУБіП України 26 травня 2022 року на юридичному факультеті відбувся круглий стіл на тему «Сучасні тенденції розвитку правової науки та освіти». У науковому заході, щ обув підтриманий всіма кафедрами факультету прийняли участь провідні науковці як з України, так і з зарубіжжя, а також аспіранти та студенти.

    Відкрила круглий стіл з вітальним словом декан юридичного факультету, д.ю.н., професор Яра Олена Сергіївна та відмітила необхідність продовження наукових досліджень актуальних та важливих питань правничої науки та освіти в сьогоднішніх умовах.

      З вітальним словом та словами підтримки до української наукової спільноти виступив проректор Університету Данубіус м. Сладковічово, Словаччина Фунта Растіслав. НУБіП України з 2017 року підтримає тісні наукові та освітні зв`язки з цим словацьким університетом. Пан Фунта високо оцінив наукову та освітню діяльність юридичного факультету НУБіП України під час війни в Україні.

     Привітав з 124-ю річницею Університету учасників круглого столу багаторічний партнер наукових проектів кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства Зіха Іржі, к.ю.н., доцент факультету менеджменту і економіки Університету Томаша Баті (м. Злін, Чехія). Він згадав, як 4 роки тому в стінах НУБіП він брав участь у святкуванні 120 річниці нашого університету. Пан Зіха висловив надію на подальшу співпрацю між університетами і реалізацію нових наукових та освітніх проектів.

    З доповіддю на тему “Окремі питання участі цивільних осіб у захисті України” виступив завідувач кафедри адміністративного та  фінансового права, д.ю.н., професор, чл.-кор. НААН України, заслужений юрист України Курило Володимир Іванович. Враховуючи актуальність теми доповіді, вона викликала жваву дискусію. Учасники круглого столу наголосили на необхідності внесення змін до законодавства для посилення правового захисту осіб, що в умовах зброєної агресії росії дають гідну відсіч окупантам.

Питання продовольчої безпеки підняв Піддубний Олексій Юрійович, д.ю.н., професор, завідувач кафедри  цивільного та господарського права Національного університету біоресурсів і природокористування України. В своєму виступі він ознайомив учасників круглого столу зі  спрощеною процедурою оренди земель державної та комунальної власності як терміновим засобом забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану.

Питання забезпечення екологічної безпеки підняв у своєму виступі Ладиченко Віктор Валерійович, д.ю.н., професор, завідувач кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства Національного університету біоресурсів і природокористування України. Він на конкретних прикладах сміттєзвалищь у Іванівській ОТГ Вінницької області розповів про  особливості поводження з твердими побутовими відходами у селах ОТГ, наголосив на необхідності швидкого створення програм з поводженням з твердими побутовими відходами в ОТГ. До наукової дискусії долучилась д.ю.н., доцент кафедри аграрного, земельного та екологічного права  імені академіка В.З. Янчука Краснова Ю.А., яка зазначила актуальність та важливість напряму наукового пошуку і звернула увагу на необхідність вирішення питань пов'язаних з поводженням з відходами, які виникли внаслідок війни в Україні, зокрема, проблему утилізації будівельного сміття у понівечених війною населених пунктах.

Діяльність волонтерів розкрив у виступі Кідалов Сергій Олександрович, к.ю.н., доцент,  доцент кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства, який поділився думками щодо необхідності законодавчої підтримки волонтерського руху під час воєнного стану.

   Розглядаючи сучасні проблеми вищої освіти Гулак Олена Василівна, д.ю.н., доцент, професор кафедри адміністративного та фінансового права Національного університету біоресурсів і природокористування України розповіла про актуальні питання дотримання доброчесності в освітянській та науковій сферах.

      В рамках продовження наукової дискусії про місце і роль сучасної освіти Дейнега Марина Андріївна, д.ю.н., доцент, професор кафедри аграрного, земельного та екологічного права імені академіка В.З. Янчука виступила з доповіддю на тему: "Реалізація права на доступ до вищої юридичної освіти: політика безбарєрності". Було наголошено, що на виконання Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року і з метою формування безбар’єрного освітнього середовища  необхідно підтримати подальше удосконалення інклюзивного освітнього середовища у НУБіП України через:

ініціювання створення інклюзивно-ресурсного центру на базі НУБіП України, метою функціонування якого буде підтримка здобувачів вищої освіти з особливими освітніми потребами, і розвитку відповідного інституту наставництва;

підготовку освітніх програм щодо поширення юридичної грамотності серед осіб похилого віку і популяризацію таких програми серед відповідної категорії здобувачів;

підготовку освітніх програм, що забезпечуватимуть професійну підготовку та перепідготовку внутрішньо переміщених осіб.

          Доповідь Новак Тамари Сергіївни к.ю.н., доцента, доцента кафедри аграрного, земельного та екологічного права ім. акад. В.З. Янчука Національного університету біоресурсів і природокористування України була присвячена реалізації права на охорону праці в умовах договірного режиму регулювання трудових відносин. Увага була зосереджена на законодавчих новелах.

      Міжнародне співробітництво в рамках круглого столу було підкреслено у виступі Краснової Юлія Андріївни, д.ю.н., доцента кафедри аграрного, земельного та екологічного права ім. акад. В.З. Янчука Національного університету біоресурсів і природокористування України У доповіді на тему “Міжнародно-правові засади охорони довкілля під час військових конфліктів” було наголошено на необхідності звернути увагу на екологічні ризики, що виникли в результаті військових дій на території України. Учасники круглого столу Головко Л.О. та Кідалов С.О. прийняли участь у обговоренні, звернувши увагу на неоднозначність зарубіжного досвіду в даній сфері.

Узагальнюючи результати наукової дискусії, учасники круглого столу прийняли резолюцію, в якій визначили нагальні напрями вдосконалення вітчизняного законодавства.

Віктор Ладиченко

заступник декана юридичного факультету з наукової роботи

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook