Для чого посадовим особам органів місцевого самоврядування необхідні знання з економіки?

16 травня 2022 року

  

Під таким меседжем проходила гостьова лекція з дисципліни «Економіка» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, які навчаються на 1 курсі денної форми навчання за спеціальністю 281 «Публічне управління та адміністрування» у ННІ неперервної освіти і туризму НУБіП України.
 Гостями у студентів були публічні службовці – посадові особи Бережанської міської ради на ТернопільщиніЛук’янова Марія Михайлівна – перший заступник міського голови; Бабич Валерій Миколайович – заступник міського голови, Гончар Петро Васильович – керуючий справами (секретар) виконавчого комітету міської ради.
 
 
На кафедрі публічного управління, менеджменту інноваційної діяльності та дорадництва неодноразово наголошувалося про корисність таких заходів. Побачити себе в майбутньому чи то в кріслі керівника територіальної громади, головного спеціаліста, завідувача відділом, провідного фахівця органу місцевого самоврядування – це найкраща мотивація кожного студента до якісної підготовки у навчальних аудиторіях для професійної діяльності після закінчення університету. Цьому й сприяла дана гостьова лекція.  
Пані Марія Лук’янова у своєму виступі зробила головний наголос на тему, як їй на посаді заступника міського голови допомагають економічні знання. За своєю першою спеціальністю вона економіст, має науковий ступінь кандидата економічних наук. Наразі у її посадові обов’язки включена робота, яка тісно пов’язана із плануванням стратегії розвитку територіальної громади, аналізом сьогодення і бачення перспективи, використанням місцевого бюджету та пошуком резервів його наповнення бюджету, ефективним використанням коштів Державного бюджету України.
 
 
Важливою складовою для керівника такого рівня є вміння комунікувати із громадськими організаціями, прислухатися до запитів і побажань жителів громади. Сьогодні ще додалося піклування про вимушено переселених осіб, значна частина яких планує назавжди поселитися у Бережанах і селах територіальної громади.
Важливе місце при цьому Марія Лук’янова відводить базовим знанням з економіки, які вона здобула у ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут».
 Петро Васильович Гончар також за освітою економіст. Більше 10 років він працював на посаді секретаря Бережанської міської ради, наразі займає посаду керуючого справами (секретар) виконавчого комітету міської ради. Він поділився власним досвідом та дав відповіді на питання першокурсників. Одним з питань студентів було: «Чи вистачає знань з економіки для виконання своїх обов’язків?». На думку публічного службовця, немає жодного дня, щоб він не ознайомлювався з новими законодавчими актами, економічними новинами, не приймав участі в роботі тих чи інших навчальних семінарів. Самовдосконалення і самоосвіта – це основні вимоги для посадовців органів місцевого самоврядування, які не повинні відставати від вимог часу.
 
 Пан Валерій Бабич – заступник міського голови з питань комунальної служби м. Бережани, який поділився власним досвідом здобуття освіти та постійного розвитку. Перша здобута спеціальність «Інженер – механік». Після життєвих змін та переїзду до міста Бережани вирішив здобути спеціальність «Туризм», оскільки розвиток різних видів туристичної діяльності Бережан активно популяризується, ще у 1375 році місто отримало Магдебурзьке право.
Изображение выглядит как текст, внутренний, компьютер, снимок экранаАвтоматически созданное описание 
Потім отримав запрошення від міського голови очолити посаду заступника. Постала потреба у знаннях з питань теорії публічного управління, лідерства у керівництві, регіонального управління та місцевого самоврядування, психології управлінця тощо.  Тому у 2021 році пан Валерій вирішив вступити на спеціальність «Публічне управління та адміністрування» для здобуття освітнього ступеню «Магістр» у НУБіП України.  Практичний досвід і здобуті знання — це ті кроки, які допоможуть у подальшому кар’єрному зростанні.
Студенти активно ставили питання гостям – від мотивуючих стимулів до проявів корупції у діяльності публічного службовця чи керівника відповідного рівня у територіальній громаді. 
Изображение выглядит как текст, снимок экрана, в позе, другойАвтоматически созданное описание
 
Дана лекція ще раз підтвердила корисність та важливість живих контактів студентів спеціальності «Публічне управління та адміністрування» з посадовими особами органів місцевого самоврядування. Студенти отримали відповіді на цікаві для них питання під час спілкування з практиками. Наполегливо працюємо й навчаємо молодь для процвітання та розвитку нашої держави!
 
 
Марія Михайлівна Кулаєць,
 к.е.н., заслужений економіст України,
професор кафедри публічного управління,
менеджменту інноваційної діяльності
та дорадництва, лектор дисципліни «Економіка»
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook