ДСНС звертається до всіх громадян із закликом проявляти громадянську свідомість у справі захисту лісового фонду в умовах війни

16 травня 2022 року
Державна служба України з надзвичайних ситуацій

 У зв’язку з настанням пожежонебезпечного сезону на території країни, ДСНС звертається до всіх громадян із закликом проявляти громадянську свідомість у справі захисту лісового фонду в умовах війни. Так, 14-16 травня у північних, більшості західних, Вінницькій, Полтавській, Харківській, Одеській областях та в Криму переважатиме надзвичайний рівень пожежної небезпеки.

Не секрет, що ситуація із пожежами на відкритих територіях неймовірно ускладнюється проведенням бойових дій та ворожими обстрілами практично в усіх регіонах України.

Внаслідок застосування російською армією бойових засобів ураження в рази зростає загроза виникнення масштабних пожеж в екосистемах.

Окрім того, ситуація ускладнюється забрудненістю значних територій лісових масивів, лісопосадок, торфовищ і сільгоспугідь вибухонебезпечними предметами.

Особливо це стосується районів, де перебував ворог та територій, де ведуться бойові дії.

До того ж, постійно існує загроза дистанційного застосування ворогом запалювальних засобів для створення зон масових пожеж у хвойних лісах, зокрема поблизу населених пунктів.

До територій з високим ризиком штучного формування таких пожеж слід віднести і ліси Чорнобильської зони відчуження.

Станом на сьогодні особливо гостра ситуація із пожежами в Миколаївській та Житомирській областях. Так, на Миколаївщині лише за останню добу зареєстровано дев’ять пожеж, п’ять з яких виникли внаслідок ворожих обстрілів. На Житомирщині триває гасіння масштабної лісової пожежі, до ліквідації якої залучено 22 одиниці техніки та 125 осіб.

Рятувальники сподіваються на свідомість кожного українця, аби упереджувати пожежі на відкритих територіях, а не витрачати обмежені під час війни ресурси на їх ліквідацію!

Для того, щоб запобігти пожежам у природних екосистемах необхідно дотримуватись наступних правил:

  • не спалюйте суху траву або листя на присадибних ділянках, це може перерости у неконтрольоване горіння;
  • не розводьте відкритий вогонь поруч із сухою рослинністю та господарчими будівлями;
  • не розкидайте недопалки та сірники на суху підстилку;
  • не відвідуйте ліси взагалі, адже є ризик постраждати від вибухонебезпечних предметів, якими забруднена величезна кількість території України!

 

Джерело: Державна служба України з надзвичайних ситуацій. https://dsns.gov.ua/uk/news/ostanni-novini/dsns-zvertajetsya-do-vsix-gromadyan-iz-zaklikom-proyavlyati-gromadyansku-svidomist-u-spravi-zaxistu-lisovogo-fondu-v-umovax-viini

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook