У ВОЛИНСЬКІЙ ОВА РАДИЛИСЯ ЩОДО ПРОТИДІЇ ЛІСОВИМ ПОЖЕЖАМ

12 квітня 2022 року
Відкритий ліс

Про вжиття комплексу заходів щодо попередження та протидії масовим пожежам лісів, торфовищ і сільгоспугідь, недопущення загибелі та травмування людей на території області йшлося під час позачергового засідання Волинської регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Про це повідомляють на веб-сайті Волинської ОДА.

Як зазначив начальник Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в області Володимир Грушовінчук, щороку з настанням сухої весняної погоди зростає ризик виникнення пожеж як у лісах, так торфовищах і сільгоспугіддях внаслідок самовільного спалювання рослинності населенням.

«Такі дії не лише забруднюють навколишнє середовище, а й часто спричиняють перекидання вогню на ліси та присадибні ділянки, – зауважив Володимир Грушовінчук. – Пожежі досить швидко можуть стати неконтрольованими та за короткий час знищують багаторічні лісові масиви, спричиняють тривале горіння торфовищ. Неодноразово під час самовільного спалювання рослинності гинуть або травмуються люди, тварини, птахи. Окрім того, щорічно пожежі в природних екосистемах завдають мільйонних збитків державі».

Як зазначив начальник ГУ ДСНС в області, важливе місце у роботі рятувальників займає попередження пожеж в житловому секторі. Зокрема, з початку 2022 року на території Волині вже сталось 76 пожеж в житловому секторі, під час яких загинуло 3 людини та 3 травмувалися. За минулий 2021 рік на території Волинської області у житловому секторі виникло 773 пожежі, що складає 80 % від загальної кількості. На цих пожежах загинуло 47 осіб, з яких 1 дитина. Загалом пожеж у 2021 році виникло на 26 % менше, ніж за аналогічний період 2020 року (974 пожежі), однак, кількість загиблих на пожежах збільшилась на 24 % (38 осіб).

В результаті аналізу загибелі людей на пожежах у 2021 році встановили, що найбільша кількість пожеж виникає саме навесні, а основна група постраждалих – це особи похилого віку (58 % від усіх загиблих на пожежах). Ще 2 % загиблих – це діти. Основними причинами пожеж за минулий рік стали порушення правил експлуатації печей (67 %), необережне поводження з вогнем (21 %) та несправність електрообладнання (12 %).

Відтак, зважаючи на вищевикладене, учасники регіональної ТЕБ та НС прийняли ряд рішень. Зокрема, заборонено розводити багаття у лісових масивах і рекреаційних зонах (крім спеціально облаштованих місць і обладнаних територій зеленого відпочинку), а також випалювати стерню, суху рослинність та сміття на землях лісового фонду, торфовищах, сільськогосподарських угіддях, лісосмугах, заплавах річок та вздовж доріг.

Відповідним органам влади та профільним службам доручили вжити заходів щодо ліквідації стихійних сміттєзвалищ побутових і виробничих відходів, насамперед тих, що розташовані у лісових масивах, лісосмугах, на сільськогосподарських угіддях, торфовищах і прилеглих до них територіях, а також організувати проведення рейдів і патрулювань найбільш пожежонебезпечних лісових масивів, торф’яників, територій та об’єктів природно-заповідного фонду для здійснення контролю за дотриманням лісокористувачами, населенням та підприємствами вимог пожежної безпеки.

Окрім того, спільно з керівниками добровольчих формувань територіальної оборони необхідно здійснювати моніторинг за пожежною обстановкою в сільськогосподарських угіддях, природних екосистемах, своєчасно інформувати підрозділи Держлісагентства та ДСНС про виникнення пожеж та за можливості самостійно вживати заходів щодо їх гасіння до прибуття пожежно-рятувальних підрозділів.

Задля попередження пожеж у житловому секторі територіальним громадам спільно з різного рівня соціальними фондами та благодійними організаціями розглянути питання щодо поліпшення стану пожежної безпеки в житлових будинках, у яких проживають особи з інвалідністю, багатодітні сім’ї, одинокі громадяни похилого віку, які потребують опіки з боку соціальних служб, тощо.

Як наголосив на завершення Володимир Грушовінчук, пожежу легше попередити, аніж загасити.

 

Джерело: Відкритий ліс. https://www.openforest.org.ua/199110/

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook