Європейські агролісівники – ні війні в Україні! Зелени бастіони агроландшафтів захищають поля й Україну

6 квітня 2022 року

 Міжнародна організація EURAF (Європейська федерація агролісівництва) опікується поширенням методів агролісівництва в аграрному секторі Європейських країн. Рекомендації федерації є невід’ємною складової Єдиної сільськогосподарської політики Євросоюзу (Common Agriculture Policy), якою користуються більше 40 країн. Європейська федерація агролісівництва об’єднує 25 країн і координується виконавчим комітетом, Президентом якого є Патрик Вормс – відомий агролісівник, старший радник з наукової політики CIFOR-ICRAF. У виконавчому комітеті EURAF Україну представляють науковці Національного університету біоресурсів і природокористування України професор Василь Юхновський – голова Української асоціації агролісівників України і доцент Ганна Лобченко – секретар асоціації (https://euraf.isa.utl.pt/about/executivecommittee). На щомісячних конференціях у режимі он-лайн учасники EURAF обмінюються досвідом, обговорюють плани роботи, участь у наукових проектах тощо. Наприкінці березня відбулася 127-ма зустріч, де на її початку основна увага була зосереджена на участі представника України. Адже світова спільнота стурбована віроломним вторгненням російської орди в Україну.

Наведемо анотацію доповіді Голови Української асоціації агролісівників. «Шановні друзі, колеги! Ми живемо у важкий час. Час, коли світ змінюється як екологічно, так і політично. Росія віроломно напала на Україну. Іде другий місяць війни. Російська агресія. Росіяни та їхні найманці поводяться гірше за нацистів – руйнують інфраструктуру, бомбардують міста, щодня вбивають мирне населення на всій окупованій території. Росіяни – зомбі путінської пропаганди. Тепер російські солдати побачили, що їх сюди ніхто не кликав і нікого не звільняли. Російські війська деморалізовані героїчним опором українців. Але... війна йде. Український народ і я дуже вдячні всім, хто допомагає українцям у цій війні. Ми дякуємо Патрику, Франчесці, Богдану, Роберту, Юдіт і всім вам, хто підтримує нас у священній боротьбі за незалежність, демократію та вільний розвиток, за вашу постійну підтримку. Весь український народ як ніколи згуртований, мотивований і бореться за кожну частинку нашої землі. Всі працюють на перемогу. Ті, хто не може воювати, залучаються до волонтерства, чергують на об’єктах громадської інфраструктури тощо. Вже другий тиждень у нашому університеті триває навчальний процес. Ми навчаємося дистанційно, але студенти також дуже мотивовані.
На жаль, зараз не час займатися агролісісівництвом. Але я ніколи не міг уявити, як наше агролісівництво буде залучено у війні. Ви знаєте про Європейську ландшафтну конвенцію, яку, до речі, ратифікувала Україна. Ця конвенція підкреслює європейський контекст: ліси та рідколісся як частина ландшафту. У цьому контексті виділяють три сфери: сталий розвиток, озеленення просторового планування та землекористування, і наостаток – Ліс як стратегічний елемент ландшафту.
Тепер я розумію останнє – Ліс як стратегічний елемент ландшафту. Хоч і образно, але наші системи полезахисних лісових смуг виконують свою захисну роль на сході України, де зараз найбільш інтенсивні військові дії. Ці лісосмуги шириною 15 м і віком понад 60 років стали перешкодою для швидкого просування ворожої техніки. У мене є багато фотографій, де біля лісосмуг і прямо на узліссях залишки розбитої ворожої техніки та обладнання: танки, вантажівки, артилерійські комплекси тощо.

 
Зупинені танки під Черніговим                        Розбита бронетехніка біля лісосмуги (Мелітополь)

 

 
Підбитий російський танк на узліссі лісосмуги    Знищений танк між лісовими смугами на Сумщині

 

 
Зупинені та захвачені танки на Чернігівщині                    Понівечиний БТР на полях Херсонщини

 

Я готую статтю для газети EURAF, але, мабуть, подам її після закінчення війни. Вибачте, що забираю ваш дорогоцінний час. Ще раз дякую всім, хто підтримує Україну. Я вірю в нашу перемогу! Ми переможемо! Ми відбудуємо Україну, і вона стане процвітаючою країною в європейській родині. Слава Україні!».
Учасники конференції стоячи аплодували цьому повідомленню. Патрик Вормс (Бельгія), Франческа Каміллі (Італія) та інші висловили слова підтримки українському народу, українським лісівникам і агролісівникам у священній справі – боротьбі за незалежність і демократичний розвиток нашої нації, запропонували співробітництво і допомогу в розбудові нашої держави.

Олександр Соваков, доцент кафедри
відтворення лісів та лісових меліорацій

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook