Двоє героїв війни: український солдат та чорнозем

28 березня 2022 року
   Наші друзі та партнери пильно стежать за подіями в Україні. Так, у своєму пості у фейсбуці (https://www.facebook.com/horea.cacovean) наш колега і друг кафедри ґрунтознавства та охорони ґрунтів др. наук університету Клюж-Напокка (Румунія) Хореа Каковеан призвав до зупинення війни та відмітив, що наразі Україна має двох героїв – українського солдата та чорнозем.
     Чорнозем, зображений на фото, забезпечує не тільки продовольчу безпеку країни у мирний час, але й має добрі фортифікаційні властивості, зважаючи на його фізичні та фізико-хімічні властивості. Цей пост підтримали науковці-ґрунтознавці із Японії, Румунії, Туреччини, Філіппін, США та ін., які відмітили не тільки найродючішу траншею у світі, але й висловили свій жаль щодо війни у нашій країні та закликали до її зупинення.
     Учасниця Товариства європейських студентів (ESS) Джорджіана Роман відмітила (Rasputitsa or General Mud joins the Ukrainian resistance against Russian invasion — MercoPress), що за весняного роздоріжжя та зволоження, фізико-механічні властивості українських чорноземів (жирність, тиксотропність, пластичність та ін.) перешкоджають швидкому просуванню російської військової техніки, чим користуються українські фермери та військові. З подібною проблемою стикнулись ще Наполеон і Гітлер у 1812 та 1941-1943 роках відповідно.
 

Юрій Кравченко,
доцент кафедри грунтознавства

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook