На зустрічах ректора з керівництвом навчально-наукових інститутів акцентовано увагу на реалізації програми розвитку університету «Голосіївська ініціатива — 2020»

15 вересня 2014 року

Відповідно до наказу ректора Станіслава Ніколаєнка 15 вересня відбулися зустрічі керівництва університету із очільниками двох навчально-наукових інститутів — післядипломної освіти та Українського ННІ інформаційного і телекомунікаційного забезпечення агропромислової та природоохоронної галузей економіки


Про діяльність першого підрозділу прозвітувала його директор Марія Кулаєць. Інститут є дійсно унікальним. Адже поєднує підвищення кваліфікації керівних працівників, спеціалістів, фахівців АПК. А ще — педагогічних і науково-педагогічних працівників аграрних ВНЗ I-III рівнів акредитації. Крім того, підрозділ є ініціатором підвищення кваліфікації голів сільських, селищних рад, землевпорядників тощо. І це далеко не все. За участі інституту відбуваються виїзні семінари та заняття у регіональних навчальних закладах університету. Навчально-методичне забезпечення кафедр, підпорядкованих ННІ, на належному рівні. Також під час засідання обговорювався фінансовий стан підрозділу. Його досягнення — це спільна робота колективу інституту. Працює підрозділ і над впровадженням Закону України «Про вищу освіту», програми розвитку університету «Голосіївська ініціатива — 2020». 

На перспективу — відкриття нових магістерських спеціальностей, а також розширення підготовки бакалаврів шляхом здобуття другої вищої освіти. До речі, частка тих, хто навчається за умов договору в інституті, складає 62%. Думку Марії Михайлівни продовжили заступник директора Віктор Пабат і Тереза Микицей. Мова йшла про зміну термінів вступної кампанії, необхідність покращення матеріально-технічної бази та інше.


Позитивно оцінили роботу інституту перший проректор Ігор Ібатуллін та проректор з навчальної і культурно-виховної роботи Сергій Кваша. Активну участь в обговоренні проблем і перспектив розвитку ННІ післядипломної освіти взяли проректор-головний вчений секретар Тетяна Балановська, директор ННЦ міжнародної діяльності Вадим Ткачук, начальник планово-фінансового відділу Наталія Дробот.


Проте ще потрібно попрацювати над зростанням інституту та підняти його імідж. Очільник вишу Станіслав Ніколаєнко підкреслив важливість ННІ післядипломної освіти. А він сьогодні має бути сучаснішим. Слід серйозно зайнятися дистанційним навчанням. Це не лише активізує студента, але й вимагає високої кваліфікації викладача. Необхідні тут і сучасні форми навчання, спеціалізовані курси перепідготовки по біотехнології, ветеринарній медицині, інформаційним технологіям, тощо. Не зайвими були б і бізнес-школи. Ректор доручив керівництву інституту внести аргументовані пропозиції щодо термінів вступу. А ще ННІ післядипломної освіти має знайти своє місце в «Голосіївській ініціативі — 2020» та звернути увагу на покращення міжнародної діяльності підрозділу.


Потім ректор зустрівся з керівництвом Українського ННІ інформаційного і телекомунікаційного забезпечення агропромислової та природоохоронної галузей економіки. Його директор Валерій Коваль коротко розповів про структуру інституту та підготовку студентів у ньому. Згадав і про результати вступної кампанії та запропонував збільшити ліцензійний обсяг за напрямами підготовки фахівців у ННІ.


Сергій Кваша зауважив, що навчальний процес має бути тісно пов’язаний із науковими дослідженнями. А перший проректор Ігор Ібатуллін наголосив на необхідності розробки стратегічного плану реалізації «Голосіївської ініціативи» в інституті. Предметом обговорення була також якість підготовки студентів на факультеті комп’ютерних наук і економічної кібернетики. Адже ці фахівці є затребуваними, якщо добре підготовлені. В свою чергу, начальник науково-дослідної частини Андрій Білоус наголосив на необхідності збільшення індексу цитування співробітників інституту в науково-метричних базах. Оскільки це один із критеріїв дослідницького університету. Мова йшла також про необхідність впровадження розробок інституту у навчально-дослідні господарства вишу. Під час зустрічі обговорено кадровий склад кафедр. Сергій Миколайович ще раз підкреслив, наскільки важливою є якісна робота підрозділу в інформаційному забезпеченні університету. Саме забезпечення сучасною інформаційною мережею вишу має стати домінуючим напрямом діяльності УкрННІ.


На завершення Станіслав Ніколаєнко висловив серйозні очікування від підрозділу. Інститут має стати лідером, а його голос – потужним. За словами Станіслава Миколайовича, питання електронного супроводу навчального процесу — тема № 1. Не слід забувати і про виховну роботу зі студентами. Кадрове, фінансове забезпечення, налагодження профорієнтаційної роботи, дистанційне навчання, наукові дослідження — питання, які потребують додаткової та особливої уваги.

Ольга Наконечна
 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook