Як вибрати м’ясо — прийоми, якими користуються професіонали факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК

16 лютого 2022 року

 Якісне м’ясо надзвичайно корисне для організму людини, позаяк воно багате необхідним білком, амінокислотами, різноманітними вітамінами. Також цей продукт є універсальним, його можна тушкувати, смажити, запікати, варити — і кожна страва буде дуже смачною! Але тільки за умови, якщо обрали якісне.

     Щоб вибрати м’ясо правильно, не обов’язково бути шеф-кухарем «мішленівського» ресторану, а варто лише прислухатись до порад декана факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Лариси Баль-Прилипко, яка в прямому ефірі «Ранок з Україною» проводить оцінку якості свіжого м′яса в супермаркеті. 

 

Основні показники якості м’яса:

     ❶ Колір розрізу. Свинина червоно-рожева, баранина коричнево-червона, телятина білувато-рожева, м’ясо великої рогатої худоби червоне, курка рожева. Чим молодша тварина, тим світліше колір м’яса, але він не має бути тьмяним.

     ❷ Оцінити якість м’яса можна також візуально. Не повинно бути жодних синців, сторонніх плям чи слизу. Якщо воно ззовні добряче підсохло та обвітрилося, а на розрізі є блиск — купувати такий продукт не можна!

       ❸ Запах. Має бути приємний м’ясний аромат з легким молочним відтінком. Якщо чуєте сторонній запах або Вам не подобається він, утримайтеся від покупки.

      ❹ Торкніться до шматка пальцем, натисніть на нього з помірною силою і визначте його пружність. Це просте дослідження якості м’яса, що дозволить швидко визначити, чи варто обирати цей продукт. На свіжому м’ясі утворюється ямка, що швидко відновиться назад, якщо вона не зникає або звідти сочиться рідина — вживати у їжу категорично не можна!

 

    ❺ Жир. Ще один показник свіжості, адже він першим починає псуватися. Колір жиру та жирових прожилок повинен бути білим або кремовим, якщо говорити про баранину. Купити м’ясо, в якому жовтий жир і відчутний згірклий неприємний запах, значить наразити себе і близьких на небезпеку!

     Ви дбаєте про здоров’я та хороший настрій своєї родини, хочете їсти смачну та якісну їжу? Тоді обирайте правильні магазини, де купити свіже м’ясо можна кожного дня! Якщо виникли хоч найменші сумніви, вимагайте сертифікати якості, довідки та інші документи на продукт.

Будьте обережні та здорові !!!

 Наталія Голембовська,
доцент кафедри технології
м'ясних, рибних та морепродуктів

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook