Результати виконання програми виховання студентів «Громадянин, Патріот, Фахівець» ухвалено на засіданні Ради з організації виховної діяльності університету

10 січня 2022 року

    У Національному університеті біоресурсів і природокористування України є багато чудових традицій, однією з яких є підбиття підсумків діяльності наприкінці року та напрацювання пріоритетних напрямів роботи на наступний.
Таку традицію продовжила 30 грудня 2020 року Рада з організації виховної діяльності в університеті, на засіданні якої було проаналізовано виконання програми виховання студента «Фахівець, Громадянин, Патріот» та розділу «Студентське самоврядування та виховна робота. Інтелектуальний та особистісний розвиток молоді» програми розвитку університету «Голосіївська ініціатива – 2025», проведений аналіз соціологічного дослідження щодо визначення рівня адаптаційного входження першого курсу набору 2020 року та аналіз нарахування додаткових балів за основні досягнення студентів у науковій, науково-технічній діяльності, громадському житті, творчій та спортивній діяльності, що враховуються для розрахунку і формування рейтингу успішності.

     

   Про все це у доповіді детально розповів директор ННЦ виховної роботи та соціального розвитку Геннадій Ржевський, зазначивши, що у надзвичайно складний рік навчання, коли пандемія обмежила проведення масових форм виховної роботи і можливість створювати необхідні умови для всебічного особистісного розвитку студентів, міг бути втрачений тонкий зв`язок, безпосередній контакт з їх душею, проте ми не лише не знизили якість і ефективність виховної роботи, але і підвищили її рівень, покращили залученість і охоплення нею студентів ( різними формами і методами виховної роботи охоплено майже 10658 студентів різних курсів навчання).
    Геннадій Миколайович проаналізував і проілюстрував стан виконання програми виховання студентів "Громадянин, Патріот, Фахівець" за такими напрямами:
 

      національно-патріотичне виховання; 

 інтелектуально-духовне виховання;

 

 

 морально-етичне та естетичне виховання;

 

 

  • екологічне виховання;

 

  • фізичне виховання та утвердження здорового способу життя.

 


 

   За постійної підтримки ректорату працював Навчально-науковий центр виховної роботи і соціального розвитку, який розробив практичні рекомендації для наставників академічних груп, організував надання психологічної допомоги і консультування учасників освітнього процесу в онлайн-режимі, налагодив тісну співпрацю з Центром соціально-психологічної служби кафедри психології гуманітарно-педагогічного факультету.

   Особливо хотів би відзначити співпрацю Навчально-наукового центру виховної роботи і соціального розвитку з кафедрою Культурології Гуманітарно-педагогічного факультету.

 

 Проекти які розроблено і реалізовано кафедрою культурології унікальні, в жодному університеті не проводяться. Колектив кафедри є візітівкою університету і вносить вагомий вклад в формування і зміцнення іміджу університету на тренах нашої рідної України і в світі.

     На кафедрі культурології під керівництвом неперевершених майстрів педагогів працює багато студентських творчих студій та гуртків. У кращих мистецьких традиціях виховуються майбутні таланти нашої студентської молоді в хоровій та балетній групах  Народного ансамблю пісні і танцю «Колос» імені Станіслава Семеновського, які здійснюють цікаві обробки українських народних і авторських пісень, народних танців у оригінальних постановках, масштабних вокально-хореографічних композицій, котрі презентують як на кращих сценах м.Києва, так і на віддалених від столиці сільських концертних майданчиках. Ансамбль «Колос» завжди представлє українське національне мистецтво в безлічі країнах: Австрії, Бельгії, Білорусі, Болгарії, Грузії, Естонії, Латвії, Литві, Молдові, Німеччині, Росії, Франції, Італії, США, Польщі і інших, дуже важко перерахувати.

 

 

    Народний студентський театр «Березіль», який створено у 2004 р., має у своєму доробку багато чудових сучасних вистав, а саме: «Стіна» Ю. Щербака, «Циліндр» Е. де Філіппо, «Підступність і кохання» Й.-Ф. Шиллера, «Кохання по-французьки» М. Камулетті, «Весілля Фігаро» П. Бомарше, «Свідок обвинувачення» Агати Крісті, «Пізня любов» О. Островського, «Мільйон у весільному кошику» Д. Скарначчі та Р. Тарабузі, «Безіменна зірка» М. Себастіана, «В бій ідуть тільки старі» Л. Бикова, Є. Онопрієнка, О. Сацького, «Здрастуйте, я ваша тітонька» Брендона Томаса та багато інших. В умовах карантину всі вистави проводились в онлайн форматі, всі викладачі і студенти в захваті від творчості колективу.

    

     Народний жіночій вокальний ансамбль «Октава» є взитівкою всіх заходів і виступів в університеті, має в своєму репертуарі  джазові композиції, сучасні обробки народних пісень світу, низка українських пісень, завдяки яким він став неодноразовим лауреатом всеукраїнських конкурсів та фестивалів.

   А народний чоловічий вокальний ансамбль «Амеро» є колективом з особливою тембральною фарбою голосів, які поєднують в один тон злагодженість та врівноваженість всіх традицій вокально-ансамблевого звучання класики, фольклору та естрадної пісні.
    В цьому році народна студія естрадного співу «ВойтВойс» отримала багато перемог в різноманітних конкурсах, хоч і колектив доводі молодий, проте вже знаний і улюблений колектив, який зарекомендував себе на численних всеукраїнських та міжнародних проєктах.
     Мистецька студія «Сім сходинок» під керівництвом народного артиста Романа Рудого, це молодіжний творчий колектив, у якому солісти та інструменталісти яскраво репрезентують сучасну молодіжну музику, естрадні, авторські, українські народні пісні у сучасному аранжуванні. Солісти-виконавці мають можливість займатися ще в студії естрадного виконавства «Солоспів» та студії естрадного, джазового та академічного виконавства.
     Крім того, на кафедрі активно працюють ансамбль бального танцю «Чарівність», хореографічний ансамбль «Сузір’я ритмів». Студенти НУБіП України мають змогу залучатися до прекрасного і в гуртку любителів театру «Мельпомена», художній студії «Голосіївська палітра», гуртках «Декоративна флористика», «Мистецтво сервірування», прес-студії «Ідеал», клубі любителів кіно. Віват творчості кафедри культурології і бажаємо подальших творчих злетів і перемог!

     Так під час очного навчання студенти які пройшли навчання в гуртках і студіях кафедри мали можливість долучитися до відзначення 123-ї річниці з Дня заснування НУБіП України, онлайнконкурс "Краса НУБіП України", пісенний конкурс "Пісня Першокурсника", відеовітання до визначних свят театру "Березіль", встановлення спортивних рекордів НУБіП України, проведення Школи першокурсника, конкурсу "Пісня Першокурсника", а також легкоатлетичної естафети "Голосіївське кільце", взяти участь у висадці мільйона дерев і ще безлічі наповнених позитивними і драйовими емоціями заходів.
  Результати виконання програми виховання студентів "Громадянин, Патріот, Фахівець" членами ради ухвалено одноголосно.
   Рада розглянула також актуальні питання організації і проведення виховної роботи на наступний рік, підготовки до святкування 124-ої річниці університету, особливості проведення Онлайн-конкурсу «Найкраща інтелектуальна група», «Найкраща спортивну група» та Міжнародного конкурсу «Голосіївська весна», семінару підвищення кваліфікації наставників академічних груп.
   
Детальну увагу Г.М. Ржевський приділив результатам соціологічного дослідження з адаптаційного входження студентів першого курсу до умов навчання в університеті, які показали високий рівень задоволеності студентів першого курсу рівнем організації системи змішаної форми навчання в університеті.

 

  

   Геннадій Ржевський не залишив поза увагою і результати нарахування додаткових балів студентам першого курсу за різними видами робіт в першому семестрі 2021-2022 року, які, в свою чергу, дозволяють зробити висновок про активність студентів у різних видах наукової, громадської, культурологічній, спортивній діяльності (3246 студентів першого курсу освітнього ступеню бакалавр і магістр отримали додаткові бали).

    Аналізуючи отриману структуру додаткових балів ННІ/факультетів та діяльності студентів НУБІП України за І семестр 2021-2022 р.р., ми бачимо, що 3246 студентів першого курсу освітнього ступеню бакалавр і магістр отримали додаткові бали. (Для перегляду результатів натиснути тут)!

    2295 (70,7%) студентів отримали мінімальні показники балів (від 0 до 4 балів), в порівнянні з минулим роком таких студентів було 1564 (67,01%) студента, середні показники балів (від 4 до 7 балів) отримали 353 (10,87%) студента, в порівнянні з минулим роком таких студентів було 436 (18,44%), 598 (18,42%) студентів отримали високі показники (від 7 до 10 балів), в порівнянні з минулим роком таких студентів було 465 19,67%.

   Так найнижчу активність проявили студенти: факультету конструювання та дизайну - 234 (80,41%), механіко-технологічного факультету 161 (56,49%), гуманітарно-педагогічного факультету 357 (74,54%), агробіологічного факультету 201 (50,89%), факультету ветеринарної медицини 129 (42,43%), економічного факультету 71 (44,01%), факультету  захисту рослин біотехнологій та екології 89 (37,08%), факультету землевпорядкування 53 (36,55%). 

     Найвищу активність проявили студенти: факультету ветеринарної медицини 69 (22,7%), ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження 23 (9,83%), агробіологічного факультету 64 (16,2%), гуманітарно-педагогічного факультету 35 (7,1%), харчових технологій і якості продукції АПК 13 (38,24%), економічного 34 (19,65%), землевпорядкування 20 (20,0%), захисту рослин та біотехнологій 47 (19,58%). 425 студентів першого курсу отримали максимальні додаткові десять балів до рейтингу, це 13,9% від загальної вибірки студентів, в порівнянні з минулим роком таких студентів було – 4,91%.

       Загальна кількість студентів, які отримали додаткові бали (від 1 до 10 балів) склала 1714 (52,8%) студентів. 

    Загальна кількість студентів, що немають жодного додаткового балу складає – 1532, це 47,2% відсотків від загальної вибірки студентів першого курсу.

    Як підсумок можна зазначити, що введення карантину і перехід на дистанційне навчання кардинально вплинули на можливість отримання студентами додаткових балів до стипендіального рейтингу. Необхідно активізувати роботу наставників академічних груп з метою роз`яснення студентам особливостей положення про «Про правила призначення стипендів в НУБіП України» та основних положень «Переліку основних досягнень студентів у науковій, науково-технічній діяльності, громадському житті, творчій та спортивній діяльності, що враховуються для розрахунку додаткових балів при формуванні рейтингу успішності».

  Від імені Оперативного штабу НУБіП України з профілактики захворювань на коронавірус та упередження їх розповсюдження Геннадій Миколайович подякував за злагоджену роботу інститутів та деканатів щодо організації та залучення науково-педагогічних працівників, студентів, аспірантів та працівників до вакцинації від коронавірусної хвороби (COVID-19). Ця робота була нелегкою, та станом на 24 грудня 2021 року у взаємодії з адміністрацією КНП "Консультативно-діагностичний центр" Голосіївського району було провакциновано близько 2560 осіб.

      Особлива вдячність відповідальним по ННІ/факультетам за вакцинацію викладачів і студентів. Нас чекає наступний етап організації і проведення третьої хвилі вакцинації (бутерна доза вакцинації по проходженню піврічного терміну).

   А ще Геннадій Миколайович виконав почесне доручення і нагородив заступників директорів інститутів та деканів факультетів з виховної роботи від імені ректорату за різними номінаціями.    


     Плідна робота заступників директорів інститутів та деканів факультетів з виховної роботи впродовж 2021 року після об’єктивної оцінки дозволила виокремити зразкові практики та нагородити кращих серед рівних.

    Подякою «За інноваційний підхід до методів і способів організації виховної роботи студентів НУБіП України, відданість справі та активну життєву позицію» було нагороджено заступника директора ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження - координатора з виховної роботи та організації дозвілля студентів Лілію Мартинюк.

 

    Подякою «За інноваційний підхід до методів і способів організації виховної роботи студентів НУБіП України, відданість справі та активну життєву позицію» було нагороджено заступника директора ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження - координатора з виховної роботи та організації дозвілля студентів Лілію Мартинюк.

     За кращу організаційно-виховну роботу серед студентів НУБіП України упродовж 2021 року, ініціативність та особистий внесок у розвиток програми виховання студента «Фахівець, громадянин, патріот» дипломами були нагороджені:

 

    За кращу організаційно-виховну роботу серед студентів НУБіП України упродовж 2021 року, ініціативність та особистий внесок у розвиток програми виховання студента «Фахівець, громадянин, патріот» дипломом І ступеня – нагороджена Тетяна Розбицька (факультет харових технологій та управління якістю продукції АПК);

 

    За кращу організаційно-виховну роботу серед студентів НУБіП України упродовж 2021 року, ініціативність та особистий внесок у розвиток програми виховання студента «Фахівець, громадянин, патріот» дипломом ІІ ступеня – Олександр Шевченко (факультет землевпорядкування);

 

     За кращу організаційно-виховну роботу серед студентів НУБіП України упродовж 2021 року, ініціативність та особистий внесок у розвиток програми виховання студента «Фахівець, громадянин, патріот» дипломом ІІІ ступеня – нагороджений Олег Марус (факультет конструювання та дизайну).

     За кращу організацію спортивно-фізкультурних заходів в НУБіП України упродовж 2021 року, популяризацію здорового способу життя, гідне виховання студентської молоді та особистий внесок у розвиток програми виховання студента «Фахівець, громадянин, патріот» дипломами були нагороджені:

     За кращу організацію спортивно-фізкультурних заходів в НУБіП України упродовж 2021 року, популяризацію здорового способу життя, гідне виховання студентської молоді та особистий внесок у розвиток програми виховання студента «Фахівець, громадянин, патріот» дипломом І ступеня – нагороджено Вадима Овчаренко (гуманітарно-педагогічний факультет);

     За кращу організацію спортивно-фізкультурних заходів в НУБіП України упродовж 2021 року, популяризацію здорового способу життя, гідне виховання студентської молоді та особистий внесок у розвиток програми виховання студента «Фахівець, громадянин, патріот» дипломом ІІ ступеня – нагороджено Тараса Савчука (факультет ветеринарної медицини) (диплом отримав Юрій Жук);

     За кращу організацію спортивно-фізкультурних заходів в НУБіП України упродовж 2021 року, популяризацію здорового способу життя, гідне виховання студентської молоді та особистий внесок у розвиток програми виховання студента «Фахівець, громадянин, патріот» дипломом ІІІ ступеня – Василя Бочкова (факультет тваринництва та водних біоресурсів).

   За кращу організацію культурно-мистецьких заходів в НУБіП України упродовж 2021 року, особисту ініціативу, самовідданість та особистий внесок у розвиток програми виховання студента «Фахівець, громадянин, патріот» дипломами були нагороджені:

    За кращу організацію культурно-мистецьких заходів в НУБіП України упродовж 2021 року, особисту ініціативу, самовідданість та особистий внесок у розвиток програми виховання студента «Фахівець, громадянин, патріот» дипломом І ступеня – нагороджений Віталій Коваленко (агробіологічний факультет);

    За кращу організацію культурно-мистецьких заходів в НУБіП України упродовж 2021 року, особисту ініціативу, самовідданість та особистий внесок у розвиток програми виховання студента «Фахівець, громадянин, патріот» дипломом ІІ ступеня – нагороджена Лариса Карпенко (факультет аграрного менеджменту);

   За кращу організацію культурно-мистецьких заходів в НУБіП України упродовж 2021 року, особисту ініціативу, самовідданість та особистий внесок у розвиток програми виховання студента «Фахівець, громадянин, патріот» дипломом ІІІ ступеня – нагороджена Анна Дащенко (факультет захисту рослин, біотехнологій та екології).

       За кращу організацію інтелектуально-духовних заходів в НУБіП України упродовж 2021 року, вагомий внесок у розробку та реалізацію проєктів інтелектуального зростання молоді та особистий внесок у розвиток програми виховання студента «Фахівець, громадянин, патріот» дипломами були нагороджені:

      За кращу організацію інтелектуально-духовних заходів в НУБіП України упродовж 2021 року, вагомий внесок у розробку та реалізацію проєктів інтелектуального зростання молоді та особистий внесок у розвиток програми виховання студента «Фахівець, громадянин, патріот» дипломом І ступеня – нагороджений Олег Криворот (економічний факультет);

      За кращу організацію інтелектуально-духовних заходів в НУБіП України упродовж 2021 року, вагомий внесок у розробку та реалізацію проєктів інтелектуального зростання молоді та особистий внесок у розвиток програми виховання студента «Фахівець, громадянин, патріот» дипломом ІІ ступеня – нагороджена  Тереза Микицей (ННІ неперервної освіти і туризму) (диплом отримала Любов Шкварун);

      За кращу організацію інтелектуально-духовних заходів в НУБіП України упродовж 2021 року, вагомий внесок у розробку та реалізацію проєктів інтелектуального зростання молоді та особистий внесок у розвиток програми виховання студента «Фахівець, громадянин, патріот» дипломом ІІІ ступеня – нагороджена Олена Улютіна (юридичний факультет).

     За кращу організацію природоохоронних заходів в НУБіП України упродовж 2021 року, активну громадянську позицію, створення позитивного іміджу університету та особистий внесок у розвиток програми виховання студента «Фахівець, громадянин, патріот» дипломами були нагороджені:

    За кращу організацію природоохоронних заходів в НУБіП України упродовж 2021 року, активну громадянську позицію, створення позитивного іміджу університету та особистий внесок у розвиток програми виховання студента «Фахівець, громадянин, патріот» дипломом І ступеня – нагороджений Олександр Соваков (ННІ лісового і садово-паркового господарства);

    За кращу організацію природоохоронних заходів в НУБіП України упродовж 2021 року, активну громадянську позицію, створення позитивного іміджу університету та особистий внесок у розвиток програми виховання студента «Фахівець, громадянин, патріот» дипломом ІІ ступеня – нагороджений Ігор Сівак (механіко-технологічний факультет);

    За кращу організацію природоохоронних заходів в НУБіП України упродовж 2021 року, активну громадянську позицію, створення позитивного іміджу університету та особистий внесок у розвиток програми виховання студента «Фахівець, громадянин, патріот» дипломом ІІІ ступеня – нагороджена Наталія Клименко (факультет інформаційних технологій).

   

     Разом з тим, подяки отримали й завідувачка кафедри культурології – Ірина Майданюк та завідувач кафедри фізичного виховання – Микола Костенко, які тісно співпрацюють зі всіма інститутами та факультетами щодо питань виховання студентської молоді та особистий внесок в реалізацію програми виховання студентів університету "Громадянин, Патріот, Фахівець".

     «На досягнутому зупинятися не будемо!» - постановили учасники Ради. Наше завдання - допомогти студентам орієнтуватися в інформації, яка розміщена в мережі Інтернет, націлювати на виховний потенціал навчальної інформації, її духовно-культурну змістовність, доцільно використовувати виховні засоби з використанням сучасних інформаційно-комунікативних технологій, шукати ефективні шляхи впливу на молодих людей, розвивати їх творчий потенціал, навчати відрізняти правду від брехні, не піддаватися маніпулятивним психологічним і пропагандистським впливам. І, звичайно, основне завдання - організація відзначення 125 - річного ювілею нашого університету – НУБіП України. 

      

 Тож до роботи, шановні колеги! Нових успішних проєктів в новому 2022 році!

 

  

 

Сергій Михнюк,
начальник відділу виховної роботи
та студентських справ ННЦ ВР і СР

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook