Про забезпечення якості освітнього процесу кафедрою управління земельними ресурсами

4 січня 2022 року

Навчання ніколи не вичерпує розум.
Леонардо Да Вінчі

     Багато визначних постатей світу у свої висловлюваннях акцентують увагу на важливості навчання. В силу тривалого розвитку людства актуальність їхніх слів не змінилась, а навпаки стала ще вагомішою, що підтверджується ТОП-10 навичками, що визначені Всесвітнім економічним форумом до 2025 року.

     Наприклад, до найважливіших «скілів» належить вміння активно навчатися та володіти стратегіями навчання. Враховуючи ці навички, а також сучасні виклики, що стоять перед світовою спільнотою в освітній діяльності, науково-педагогічними працівниками кафедри управління земельними ресурсами забезпечується дотримання наступних вимог в організації освітнього процесу:

  • прозорість освітнього процесу та орієнтація на запити здобувачів;
  • отримання міжнародного досвіду при викладанні навчальних дисциплін;
  • підвищення майстерності викладачів кафедри через стажування на провідних підприємствах сфери геодезії та землеустрою;
  • залучення провідних компаній до освітнього процесу;
  • забезпечення інноваційної тематики курсових і кваліфікаційних магістерських робіт, практична орієнтованість лекційних і практичних занять.

     Зокрема, протягом 2021 року науково-педагогічні працівники кафедри пройшли практичне стажування на виробництві на базі державної наукової установи Інститут землекористування НААН, що займається формуванням нової стратегії розвитку земельних відносин та розроблення моделей і механізмів організації раціонального використання та охорони земель, включенням земельних ресурсів до економічного обігу та їх капіталізації.

     Невід’ємною складовою забезпечення якості освіти є запозичення міжнародного досвіду, що дозволяє розширяти горизонти освітнього простору, переймати кращі практики іноземних колег в організації освітнього процесу, проведення наукових досліджень, вивчення нових та удосконалення існуючих методів навчання. Адже з кожним роком увагу здобувачів все складніше утримувати через неймовірну кількість інформації. Тому проведення «звичайних» занять без використання цікавих та неординарних методів навчання студентів цікавлять меншою мірою.
     Так, завідувач кафедри, професор Ольга Дорош, а також доцент Ірина Купріянчик і старший викладач Григорій Колісник у 2021 році успішно пройшли міжнародне стажування у Латвійському університеті наук про життя і технології (Latvia University of Life Sciences Technologies). Доцент Руслан Тихенко стажувався в університетах республіки Хорватія (Пулському університеті імені Юрая Добріли (м. Пула), Business School PAR (м. Рієка) та PAR University (м. Рієка)).

     Варто наголосити й на важливості мотиваційної і професійно-орієнтованої складових навчання, що реалізуються через залучення провідних технологічних компаній із безпілотних рішень, таких як Dron.ua, Quadro.ua, Кайлас аеро/ГІС технології та інших до освітнього процесу, що передусім стосується вивчення навчального курсу «Фотограмметрія та дистанційне зондування». І, тим самим, перед випускниками відкриваються можливості та перспективи працевлаштування як за фахом, та і в суміжних сферах.
     Прозорість освітнього процесу та якість проведення занять забезпечується проведенням відкритих лекцій НПП кафедри, що відповідає загальним принципам освітньої діяльності у НУБіП. В осінньому семестрі 2021-2022 н.р. відкриті лекції проведені доцентом Іриною Купріянчик та старшим викладачем Григорієм Колісником. Під час відкритих лекцій студенти та викладачі мають можливість оцінити якість проведеного заняття, підготовленість та професійність лектора, відповідність матеріалу сучасним умовам тощо.

     Ще однією із важливих складових підвищення якості освітнього процесу на кафедрі управління земельними ресурсами є забезпечення відповідності навчального матеріалу, курсових та кваліфікаційних магістерських робіт інноваційною тематикою, що відповідає сучасним вимогам концепції сталого розвитку, трансформації системи управління земельними ресурсами, децентралізації тощо.

Григорій Колісник,
старший викладач кафедри
управління земельними ресурсами

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook