Університет Глазго: які сильні та слабкі сторони виборчих систем множинності порівняно з системами пропорційного представництва?..

21 грудня 2021 року
     У Національному університеті біоресурсів і природокористування України гаряча пора – екзаменаційна сесія. Один із найстаріших і авторитетних навчальних закладів у державі потужно додав останніми роками у своєму розвитку, фактично із галузевого вишу вирісши до класичного університету європейського типу. Примітно, що дух і традиції взірців освіти найвищого гатунку, які існують у Європі і світі, до рідного НУБіП України несуть і юні здобувачі знань, яким пощастило поєднувати навчання в Україні і за кордоном. Один із таких студентів – другокурсник юридичного факультету Владислав Данилюк, який вивчає правові, політичні та економічні дисципліни в університеті Глазго (Шотландія; Велика Британія).
     Університет Глазго, розповідає Владислав Данилюк, був заснований у 1451 році. Це один із найстаріших університетів у Великобританії і 4-й найстаріший університет в англомовному світі, з історією, що вбирає кілька століть навчання, досліджень та відкриттів.
 
     Університет вважається одним з кращих у своєму регіоні (Шотландія) і входить у топ-15 університетів Великобританії, услід за Університетами Оксфорда, Кембріджа, а також у топ-100 університетів світу (QS World University Rankings 2020).
     Університет Глазго є членом престижної Russel Groupяка включає в себе 24 кращих дослідницьких університети Великобританії. На міжнародному рівні на «відмінно» було оцінено 81% досліджень університету відповідно до дослідження Excellence Framework (організація, яка оцінює якість досліджень в університетах Великобританії). Річний бюджет на дослідження в університеті становить 179 мільйонів фунтів стерлінгів.
     Під високим склепінням «намоленого Храму Науки і Освіти», здається, чути голоси Постатей, які навіки вписали свої імена у Золоті Сторінки Світової історії.
    В університеті Альберт Ейнштейн читав свої лекції з теорії ймовірності та отримав Почесне звання Доктора права у 1933 році. Професор університету Ян Дональд у 1958 році вперше опублікував ультразвукові зображення плоду. А серед випускників університету є ціла когорта людей, які змінили світ науки у глобальному масштабі: Адам Сміт – економіст і філософ, основоположник економічної теорії як науки, Джеймс Ватт – винахідник-механік, на честь якого названа одиниця живлення, Лорд Кельвін – фізик і механік, відомий своєю роботою в області термодинаміки, Джозеф Лістер – вчений і хірург, творець медичного антисептика, Фредерік Содді – радіохімік, який відкрив ізотопи, Джон Макінтін – лікар, який широко використовував рентгенівську діагностику, Джон Луї Берд – інженер, творець першої механічної телевізійної системи, Джоселін Белл Бернелл – астрофізик, першовідкривач нового класу астрономічних об'єктів - пульсарів, Шейла Роуен – фізик-експериментатор, чия команда виявила гравітаційні хвилі та багато інших.
     Серед випускників і співробітників університету 7 лауреатів Нобелівської премії, два прем'єр-міністри Великобританії і перший міністр Шотландії. Більше 30 випускників університету нині працюють в парламентах Великобританії і Шотландії.
     Як стверджує Владислав Данилюк, особливістю навчання в Університеті Глазго є self-study (тобто самостійна робота студента). Акцент робиться не на завчанні, нагромадженні певної бази знань, а на розвитку студента як людини мислячої, напрацюванні таких навичок як creative thinking (творче мислення) та critical thinking (критичне мислення). Це своєрідні «кити», на яких базується навчання. Найпоширенішим інструментарієм, яким студент демонструє свою креативність і здатність досліджувати, аналізувати, узагальнювати і пропонувати зміни, що випливають із того чи іншого дослідження, є есе-розвідки за предметними галузями.

     Щойно, під час екзаменаційної сесії в Університеті Глазго, Владислав Данилюк успішно захистив дослідження особливостей різних виборчих систем у Європі і світі. Ця тема актуальна й для України. Отож, висновок, який випливає з цієї політико-правової розвідки, базованої на значній кількості джерел, такий: кожна держава обирає ту виборчу систему, яка їй найбільше підходить. Наприклад, змішана система виборів до парламенту Японії, де 300 депутатів обираються у мажоритарних округах та 180 за пропорційним представництвом, забезпечує як політичний плюралізм, так і зв’язок з регіонами, з людьми на місцях, враховує потреби громад. Проте, не виборчі системи визначають, якими, «добрими» чи «поганими», будуть обранці. Визначає це здатність громадянського суспільства опиратися політичній корупції та міцність правових основ, коли «демократія» означає не тільки «вибір», але й «рівність» та «відповідальність». 

Владислав Данилюк

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook