Інвентаризація зелених насаджень університетського містечка: завершено основний етап робіт

24 листопада 2021 року
Київ, НУБіП України

У листопаді 2020 року ректоратом було визначено важливе завдання – провести інвентаризацію зелених насаджень для розвитку середовища університетського містечка. Це дозволить мати вичерпну інформацію про садово-паркові об’єкти та ефективно управляти ними для покращення мікроклімату, зниження рівня міського шуму, запиленості, загазованості повітря та підвищення можливостей для рекреації.


Упродовж восьми місяців співробітники п’яти кафедр університету, зокрема кафедри таксації лісу та лісового менеджменту, кафедри геодезії та картографії, кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції, кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну, працювали над створенням картографічних матеріалів, обліком усіх дерев, чагарників, квітників і газонів та розробляли паспорти відповідних об’єктів.


Загалом, інвентаризація зелених насаджень здійснювалася для:
- одержання достовірних даних щодо кількісних і якісних характеристик зелених насаджень;
- сприяння створення та формуванню високодекоративних та стійких до несприятливих умов навколишнього природного середовища насаджень;
- використання даних інвентаризації для розроблення програм розвитку садово-паркових об’єктів;
- відновлення, реконструкції та експлуатації «зелених об'єктів» та проведення в необхідних випадках профілактичних, лікувальних заходів;
- організації невиснажливого використання озеленених територій;
- установлення відповідності кількості зелених насаджень чинним будівельним та санітарним нормам;
- оцінювання екосистемних послуг.

Згідно плану проведення інвентаризаційних робіт на площі майже 38,2 га, у період з квітня до жовтня 2021 року, було проведено польові геодезичні роботи з використанням безпілотних літальних апаратів та виконано вимірювання ключових таксаційних показників дерев та чагарників, а також оцінено стан газонів і квітників.


Інвентаризація зелених насаджень НУБіП України не обмежиться типовими виробничими матеріалами і показниками, а включатиме сучасні наукові рішення для картування і вимірювання дерев та оцінювання їхніх основних екосистемних послуг. Наразі, на кафедрі таксації лісу та лісового менеджменту виконується дисертаційне дослідження для створення дистанційної технології таксації дерев у зелених насадженнях.


Важливий внесок у проведенні інвентаризації зелених насаджень зробили студенти-магістри, члени гуртків «Таксатор» і «SmartForester», зокрема Олександр Домницький, Геннадій Бондар, Маргарита Бегаль, Євгеній Чугай, Олександр Лісовський, Микола Ратушний та Марина Артем’єва.
За науково-технічні зусилля окремої подяки заслуговують вчені Дмитро Бідолах, Олексій Жук, Олександр Шевченко, Олександр Бала та Анатолій Макаревич.


Андрій Білоус,
завідувач кафедри таксації лісу та
лісового менеджменту

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook