Міжнародники вшанували День гідності та свободи

20 листопада 2021 року

Кафедра міжнародних відносин та суспільних наук стала організатором онлайн-зустрічі на честь Дня гідності та свободи, що відзначається щорічно 21 листопада. День присвячений двом визначальних подіям в новітній історії нашої держави, що відбулися на відстані лише дев’яти років одна від одної. Перша – Помаранчева революція 2004 року, завдяки якій Україна вперше отримала шанс на розвиток демократичної та правової держави європейського типу. Друга – Революція гідності 2013-2014 рр., що призвела до зміцнення цього напрямку розвитку нашої країни.
У вітальному слові завідувач кафедри Василь Стрілець наголосив, що метою революцій було формування демократичної держави з верховенством права та захистом прав людини.
Доцент кафедри Богдан Грушецький окреслив роль міжнародної дипломатії під час подій двох революцій, наголосив на важливості підвищення студентами-міжнародниками свого професіоналізму задля збереження та примноження наших дипломатичних здобутків.
Доцент кафедри Олена Кропивко здійснила ґрунтовний порівняльний аналіз двох подій, виділила ключові їх передумови, гасла, факти та оцінки, акцентувавши на тому, що Революція гідності розширила та поглибила ті цілі демократичного розвитку України, які були намічені Помаранчевою революцією.

     

Свої ідеї та думки з приводу Дня гідності та свободи представили студенти-міжнародники: Анастасія Петрова та Софія Щербина презентували історію свята, Анна Паштецька здійснила огляд створення та діяльності Музею Революції гідності. Ірина Мельниченко, Каріна Тимощук, Дмитро Іванчук розглянули актуальні аспекти Революції гідності та Помаранчевої революції. Каріна Тимощук зачитала також вірш Людмили Максимлюк, присвячений загиблим на Майдані:

А сотню вже зустріли небеса..
Летіли легко, хоч Майдан ридав…
І з кров´ю перемішана сльоза….
А батько сина ще не відпускав..
Й заплакав Бог, побачивши загін:
Спереду — сотник, молодий, вродливий
І юний хлопчик в касці голубій,
І вчитель літній-сивий-сивий..
І рани їхні вже не їм болять..
Жовто-блакитний стяг покрив їм тіло..
Як крила ангела, злітаючи назад,
Небесна сотня в вирій полетіла…

     

Зустріч об’єднала понад півтори сотні учасників. Андрій Дрозд, що був присутній на семінарі з нагоди Дня Гідності та Свободи, поділився своїми враженнями: «Мені було дуже цікаво почути порівняння двох революції (Помаранчевої революції та революції Гідності), було дуже приємно дізнатися, що є музей Майдану присвячений тим подіям. Це було дуже пізнавально і я обов'язково приєднаюся до наступного такого семінару».

 

Богдан Грушецький,
доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook