Обмін знаннями та досвідом із лісівниками з Бангладешу

11 листопада 2021 року
     Уже традиційним для студентів, аспірантів та науково-педагогічних працівників ННІ лісового і садово-паркового господарства є проведення вебінарів із запрошеними колегами із-закордону для обміну досвідом, знаннями та передовими технологіями.

     Так нещодавно відбувся міжнародний науково-практичний онлайн-семінар «National Forest Inventory Tools: example of Bangladesh», на якому Таухідор Рахаман, лісівник, експерт з ГІС, дистанційного зондування та інвентаризації лісів у Департаменті лісового господарства Бангладешу поділився напрацюваннями щодо розробки, експлуатації та ключових результатів Національної інвентаризації лісів південноазійської країни. У роботі вебінару взяли участь понад 30 учасників, у тому числі студенти гуртка «Kyiv Forestry Students Association», аспіранти й викладачі, представники Центру національної інвентаризації лісів України та колеги із Бангладешу, Кенії, Індонезії, Філіппін.

    Таухідор Рахаман представив розлогу і насичену цікавими фактами доповідь, у якій розкрив особливості організації процесу Національної інвентаризації лісів у Бангладеш у 2016 році, що мала на меті збір інформації про поточний стан і тенденції розвитку лісових ресурсів, а також сприяла плануванню на національному рівні процесу управління лісами, прийняттю політичних рішень та приведення звітності у відповідність до міжнародних вимог.
     Для розуміння особливостей лісового покриву Бангладешу доповідач описав відмінності у зонах – від мангрових лісів Сундарбану до лісів салового дерева й вічнозелених джунглів. Далі розповів про процес підбору ділянок для проведення вимірювань, яких було понад 2,2 тисячі, навів приклади таких ділянок та окреслив технічні особливості інвентаризації лісів. Окрему увагу було приділено обкладанню та застосуванню мобільного додатку Open Foris для збору даних.

     На завершення доповідач узагальнив основні результати проведення національної інвентаризації лісів Бангладешу, серед яких карта лісів Бангладешу, уточнений видовий склад лісів та ідентифікація 12 зникаючих видів, визначені абсолютна повнота та густота насаджень, проведено облік природного поновлення, встановлені обсяги надземної біомаси, запасу деревостанів, депонованого вуглецю та визначено спектр екосистемних послуг, що забезпечують ліси країни. Заключною частиною вебінару стало обговорення, де Таухідор Рахаман надав відповіді на численні питання, поділився з учасниками корисними посиланням та запросив до співпраці.

Оксана Віннічук,
студентка 2 курсу ННІ лісового і садово-паркового господарства,
член гуртка «Kyiv Forestry Students Association»

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook