ТЕМАТИЧНА ВИХОВНА ГОДИНА «БЕЗ МОВИ НЕМАЄ НАРОДУ, ЯК СОНЦЯ БЕЗ СЯЙВА Й ТЕПЛА»

9 листопада 2021 року

 

01Бринить-співає наша мова,
Чарує, тішить і п’янить.
Олександр Олесь

5

9 листопада, в рамках тижня циклової комісії гуманітарних дисциплін, в групі ЕкЕо-21М проведено виховну годину «Без мови немає народу, як сонця без сяйва й тепла», присвячену Дню української писемності та мови.

Основна мета заходу була спрямована на спонукання студентів більше дізнаватися про життєпис української мови, виховання патріотизму, любові до рідної мови, поваги до народної мудрості, шанобливого ставлення до історичних постатей.

1234

Вступне слово кураторка групи Ірина КОСТІВ розпочала з історії становлення свята. В розповіді згадала про Нестора Літописця – мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря, з діяльності якого починається писемна українська мова.

Дальше здобувачі освіти переглянули відеоролик та отримали нові знання про державне свято, встановлене Указом Президента «Про День української писемності та мови».

Також організаторка заходу представила до уваги студентів презентацію з цікавими фактами про українську мову.

Рідна мова – найважливіший засіб патріотичного виховання. Мова є основою духовного багатства народу та інтелектуального потенціалу, найвагоміше надбання кожної окремої людини і найбільша суспільна цінність. Вона була і є важливою сферою впливу на національну свідомість молоді, ідентифікаційним кодом нації. Розуміння студентами процесу повернення до рідних коренів, витоків українства, національного самоствердження і саморозвитку вже є проявом патріотизму.

Народна мудрість стверджує: скільки знаєш мов, стільки разів ти людина. Але впевнено можна стверджувати, що без рідної мови жодна людина не здатна повноцінно почувати себе частиною власного народу, його історії та культури. Тож бажаємо всім українцям плекати рідну мову, щоб цей нетлінний скарб служив єднанням між поколіннями, возвеличував Україну й українців.

Любімо свою рідну мову, мову наших батьків, мову нашої країни!

Мова рідна, розквітай з роками,
Хай вшановують тебе в віках,
Щоб теплом і ніжними словами,
Ти була в народу на вустах.

Всіх вітаєм українців з святом,
Щиросердно зичимо добра,
І хай в світі різних мов багато,
Солов’їна мова в нас одна!

Ірина КОСТІВ,
кураторка групи
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook