Студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК провели шашковий турнір в гуртожитку № 9

9 листопада 2021 року

 

Шашки, як любов і музика, володіють
здатністю робити людину щасливою
Зіґберт Тарраш

    Існує думка, що гра в шашки – нудне і монотонне проведення часу. Але можна сміливо не погодитися з цим. Тож студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК вирішили провести міні-шашковий турнір в читальному залі гуртожитку № 9 та довести, що шашки – це гра, яка передусім спрямована на логічне мислення і відмінно поєднує в собі як науку, так і спорт.

Отже, шашки – настільна гра для двох гравців, в якій по клітинах дошки пересуваються спеціальні ігрові фігури у вигляді «кружечків» одного з двох кольорів – чорного чи білого. Мета протистояння – не дати опонентові захопити ваші шашки і при цьому завоювати всі його фігури. Існує безліч варіантів шашок, які відрізняються правилами і розмірами ігрового поля. Варто виокремити, що під час гри спортсмен обов’язково має взяти шашку, що знаходиться під боєм.

    Шашки – це офіційно визнана в Україні неолімпійська дисципліна. Цей вид спорту входить до переліку змагань Всесвітніх інтелектуальних ігор.

 

   У змаганнях взяли участь Павленко Владислава, Вербельчук Марія, Касянчик Анастасія, Веременко Катя, Момот Ірина, Косяк Карина, Затильний Володимир. Всі учасники автоматично були нагороджені додатковими балами, і звісно, отримали безліч вражень та емоцій, адже вони не лише розвивали свою логіку та кмітливість, а й показали свою конкурентоспроможність. Це студенти різних курсів, але всі, незважаючи на вік, підтримували та вболівали один за одного, як одна сім’я. Тому результат передбачуваний, у всіх раундах – нічия.

 А між тим студенти підготували, цікаві факти про шашки!

  • Схожі на шашки ігри існують з незапам'ятних часів, і в різних культурах вони злегка розрізняються, хоча основний принцип у них один і той же. Однак ніхто досі не знає, хто винайшов шашки в їх сучасному вигляді, коли це сталося і де. І, ймовірно, ми ніколи цього не дізнаємося – таємниця цього винаходу загубилася в темряві століть.
  • Від безлічі інших настільних ігор, на зразок шахів, шашки відрізняються по ряду параметрів. Найважливішим з них є те, що в них всі фігури рівноцінні. При цьому в більшості схожих на них настільних ігор на полі одночасно присутні фігури з різними можливостями.
  • У Середньовіччі деякі настільні ігри засуджувалися Церквою, а то й зовсім заборонялися. Шахи, наприклад, довгий час були заборонені Ватиканом, оскільки вважалися «диявольською грою». Що цікаво, шашки на території сучасної Європи жодного разу не потрапляли під церковну заборону.
  •  У середньовічних лицарів шашки користувалися величезною пошаною і повагою. В ту епоху вважалося, що кожен лицар, крім військового мистецтва, повинен був відмінно танцювати, складати вірші і майстерно грати в шашки. Шахи серед лицарського стану поширені не були через те, що всі лицарські ордени створювалися під егідою Церкви, а вона, як ми вже з'ясували, на шахи дивилася косо.
  • Крім звичайних шашок існують ще й блискавичні. Вони так називаються, тому що час, витрачений на ходи, підраховується, і він має майже настільки ж важливе значення, як і підсумковий результат матчу. Рахунок йде на частки секунди! По блискавичним шашкам, до речі, проводяться серйозні змагання світового рівня.
  • У Греції існує давня легенда про те, що шашки були винайдені Гермесом, швидконогим богом торгівлі, красномовства, хитрості і удачі. Інша версія свідчить, що гра в шашки були винайдена воїнами, які занудьгували під час облоги Трої. Але більшість версій вказує саме на стародавню Грецію, так що греки вважають, що ця гра була винайдена саме ними. Можливо, що небезпідставно, але хто ж знає точно?!
  • Багатьом з нас доводилося грати не тільки в шашки, але і в піддавки – схожа гра, в якій потрібно змусити опонента забрати всі свої фігури, щоб перемогти. Насправді ця гра називається не «піддавки», а «зворотні шашки».
  • На Русі шашки з'явилися дуже давно, археологам одного разу вдалося розкопати екземпляр, вік якого оцінюється приблизно в 1000 років. При цьому перший чемпіонат з них на теренах Російської імперії відбувся у 1896 році, всього через два роки після чемпіонату світу.

Ангеліна Кулачок,
студентка 2 курсу 1 групи
Тетяна Розбицька,
вихователь гуртожитку

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook