Онлайн-зустріч приурочена Дню визволення України від фашистських загарбників

26 жовтня 2021, 16:24

26 жовтня 2021 року доцентом кафедри адміністративного та фінансового права Артеменко Оленою Вікторівною, за участі науково-педагогічного колективу та студентської молоді юридичного факультету, була проведена онлайн-зустріч приурочена Дню визволення України від фашистських загарбників.
В ході зустрічі, зокрема, була обговорена ситуація на Сході України.
Терористичні дії на Донбасі почалися із захоплення 12 квітня 2014 року російськими загонами, керованими офіцерами спецслужб РФ, українських міст - Слов'янська, Краматорська і Дружківки, де захопленою у відділках МВС зброєю російські диверсанти озброїли місцевих колаборантів і прийняли до своїх лав. В умовах неспротиву місцевих силових структур України, а іноді й відкритої співпраці, невеликі штурмові загони російських диверсантів в наступні дні взяли під контроль Горлівку та інші міста Донеччини і Луганщини.
До обговорення цієї болісної теми для України, був запрошений учасник антитерористичної операції Владислав (позивний Бруно), який ґрунтовно розповів студентам та викладачам кафедри про ситуацію, що склалася на Сході України.
Наступне питання для обговорення було присвячено 77-річчю визволення України від фашистських загарбників.

На завершення зустрічі, учасники обговорили воєнні дії в Афганістані в період з 1979 року по 1989 рік («афганська війна СРСР»). До слова був запрошений свідок подій тих часів д.ю.н., професор, завідувач кафедри адміністративного та фінансового права Курило Володимир Іванович, який проходив строкову військову службу з листопада 1979 по листопад 1981 років.


Володимир Іванович поділився спогадами та зазначив: «Радянський Союз увів війська в Афганістан 42 роки тому. Протягом 10 років наші хлопці проливали кров на чужій землі за чужий народ.
25 грудня 1979 року так званий «обмежений контингент радянських військ» висадився в Афганістані на летовищах Кабула, Баграма і Кандагара та був перекинутий наземними шляхами на територію цієї країни. Приводом для вторгнення стало бажання тогочасного керівництва Кремля змінити очільника Афганістану – Аміна.
Військовослужбовці, які повернулися зі строкової служби в Афганістані додому, не мали права розголошувати відомості про місце свого перебування. Звичайно, з плином певного часу хлопці розповідали де вони були і що їм довелося пережити. У народі їх назвали «афганцями», а радянська влада – «воїнами-інтернаціоналістами».
Офіційний Радянський Союз тривалий час приховував факт участі своїх громадян у війні в Афганістані. В народі труни із загиблими воїнами, які доставляли до Союзу літаки військово-транспортної авіації, називали «груз 200». Враховуючи масовість - приховати таке було неможливо. Ховали молодих хлопців у запаяних цинкових трунах, на похорони приходило багато людей. Офіційно кажуть про приблизно 13 з половиною тис. загиблих радянських військовослужбовців за час «афганської війни СРСР» – від 25 грудня 1979 до 15 лютого 1989 року»
.


При підведені підсумків Артеменко Олена Вікторівна подякувала всім за участь, наголосила на тому, що український народ має єднатися та берегти незалежність своєї рідної землі та наостанок побажала всім міцного здоров’я та мирного неба над головою.

Доцент кафедри адміністративного та фінансового права
Олена Артеменко

26 жовтня 2021 року

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook