31 жовтня – Міжнародний день економії

31 жовтня 2021 року
     Напевно кожного з нас з дитинства батьки привчали до економії, однак мало кому відомо, що існує навіть свято, приурочене раціональному розподілу коштів. Називається – Міжнародний день економії і відзначається 31 жовтня.
 
     27 жовтня в далекому 1924 р. представники банків з 29 країн зібралися в Мілані на Перший міжнародний конгрес ощадних банків (1st International Savings Bank Congress). На конгресі вирішувалися різні важливі питання і укладалися угоди. Однак, найцікавіше сталося в останній день зборів – 31 жовтня – коли була озвучена ідея, «в пам’ять про перші збори ощадних банківських інститутів всіх країн», щороку відзначати цей день як Всесвітній день заощаджень (накопичень) (World Savings Day). Так і повелося. Тільки свято це зветься трохи інакше.
     Спочатку планувалося, що це свято буде символізувати заощадження особистих коштів, однак, пізніше почали вважати, що ця дата нагадує людям про економію сил, нервів і дбайливе відношення до речей. Свого роду теж економія, особливо якщо скласти логічний ланцюжок: дбайливе ставлення до речей – менше витрат на придбання нових.
     Головною метою Всесвітнього дня заощаджень є стимулювання та збереження ідеї зберігання коштів у банківських установах, а також залучення нових клієнтів. Ідея полягала в тому, щоб усі банки були відкриті, незалежно від дня тижня, і населення мало можливість покласти заощадження на свої рахунки. Окрім того, приділяється увага до підвищення рівня фінансової грамотності населення; роз’яснення значення заощаджень дітям; спеціальні консультації, акційні тижні, різноманітні заходи для клієнтів і рекламні подарунки.
     Варто додати, що ця дата була офіційно закріплена директивою ООН у 1989 р. Сучасному населенню варто згадати про цю дату тільки заради того, щоб знову навчитися економити, причому не тільки свої власні грошові кошти, але і природні ресурси, яких на планеті стає все менше і менше. Саме для цього, 31 жовтня, в багатьох освітніх закладах по всьому світу проводяться спеціальні уроки з навчання дітей економії. Все вірно – привчати до економії потрібно ще з дитинства.
     Не тільки в навчальному закладі та вдома закликають до економії. Засоби масової інформації так само не залишаються осторонь. У світі йде масштабна пропаганда економії невідновлюваних запасів природних ресурсів, дбайливому відношенню до речей і більш раціональному підходу до витрат. Напевно багато хто пам’ятає народне прислів’я, яке повчає «Копійка гривню береже».
 
     З нагоди даної події варто виділити декілька важливих порад щодо стратегії економії часу, адже, як відомо, час – це матеріал, з якого зроблене наше життя.
  1. Плануйте свій день. Але не впадайте в крайнощі: розписування кожного дня до найдрібніших деталей забере у вас більше часу, ніж ви витратите на виконання завдань без попереднього планування! Записуйте основні завдання, а також, за необхідності, опрацьовуйте приблизний план їх виконання. Так ви зможете, беручись до роботи, знати – що і в якій послідовності виконувати, а це вже прискорить процес.
  2. Позбудьтеся зайвого. Як визначити, що якась зі справ зайва? Дайте собі відповідь на прості запитання: чи мені це потрібно, чи отримую я від цього задоволення, чи не заважає це моєму щастю? Позбудьтеся таких справ і завдань – і ви зможете використати зекономлений час для того важливого, що є частиною вашої самореалізації.
  3. Навчіться відмовляти. Не дозволяйте себе використовувати. Якщо справді хочете допомогти людині, то сміливо беріть участь у розв’язанні проблем; але якщо не маєте бажання і погоджуєтеся на щось тільки зі ввічливості або почуття обов’язку – то це не є нормальним явищем. Навчіться відмовляти, і робіть це без подальших докорів сумління.
  4. Позбудьтеся прокрастинації. Якщо хочете щось зробити, то зробіть просто зараз або заплануйте на конкретний час – але ніколи не тіште себе ілюзіями, що ви все встигнете завтра. Зрозумійте: у завтрашній добі стільки само годин, що і в нинішній, і якщо ви не знайшли в собі сили подолати щось сьогодні, то дуже мала ймовірність, що ви зможете це зробити завтра.
  5. Обмежте себе у часі. Багато справ, навіть найпростіших, ми затягуємо у виконанні саме з тієї причини, що не визначаємо, коли хочемо отримати конкретний результат. Для того, щоб економити свій час, необхідно обмежити виконання кожної справи чіткими часовими рамками, і щосили намагатися в них вкластися.  Нейтралізуйте «викрадачів» вашого часу Важливо визначити, що викрадає ваш час, і нейтралізувати це. Для цього проаналізуйте свій звичайний робочий день і порахуйте, скільки часу ви витрачаєте на пусті телефонні розмови, перегляд соціальних мереж абощо. Багато? Так от: відмовтеся від того, що не приносить вам користі.
  6. Відпочивайте. Якщо ви будете мало відпочивати, то ваша продуктивність буде в кілька разів нижчою. Подбайте про нормальну тривалість і якість сну, а також не забувайте про повноцінні вихідні.
Цей день в історії:
 
1625 — почався штурм поляками Куруківського козацького табору.
1815 — британець Гемфрі Деві запатентував шахтарську лампу.
1864 — Невада стала 36-м штатом США.
1902 — Прокладений перший телеграфний кабель через Тихий океан – з Канади в Австралію.
1941 — На горі Рашмор (США) завершене спорудження найбільшого пам’ятника світу — 18-метрові голови чотирьох президентів.
1952 — У Тихому океані США провели випробування першої водневої бомби.
1956 — Американський адмірал Г. Дуфек став першою людиною, яка приземлилася на літаку на Південному полюсі.
1961 — Почала діяти найбільша в СРСР теплова електростанція – Придніпровська ГРЕС.
1968 — Президент США Ліндон Джонсон оголосив про припинення бомбардувань Демократичної Республіки В’єтнам.
1973 — Собор єпископів Української Автокефальної Церкви прийняв постанову про єдність Української Православної Церкви.
1984 — Сикхський терорист убив прем’єр-міністра Індії Індіру Ганді.
1992 — Папа Римський Іван Павло II оголосив рішення про церковну реабілітацію італійського астронома Галілео Галілея, котрий стверджував, що Земля не є центром Всесвіту і був змушений зректись своїх поглядів під тиском суду інквізиції.
1995 — Україна завершила виконання умов договору про звичайні озброєння, ліквідувавши останній, передбачений договором, танк Т-62.
1995 — Верховна Рада України ухвалила Закон України про приєднання до Статуту Ради Європи.
1999 — У другий тур президентських виборів в Україні пройшли Леонід Кучма і Петро Симоненко.
 
     Цього дня народилися…
1632 — Ян Вермер, нідерландський художник-портретист («Дівчина з вином», «Келих вина»).
1705 — Климент XIV, Папа Римський (1769-74). Розпустив орден єзуїтів.
1760 — Кацусіка Хокусай, японський художник, ілюстратор, гравер.
1795 — Джон Кітс, англійський поет («Ендіміон», «До осені»).
1815 — Карл Веєрштрас, німецький математик.
1843 — Анрі Реньо, французький художник, син французького хіміка і фізика Анрі Віктора Реньо.
1853 — Микола Кибальчич, український народник, винахідник. Організатор друкарень і динамітної майстерні, розробив проект реактивного літального апарата.
1883 — Марі Лорансен, французька художниця і гравер, художник театру, скульптор. Представниця кубізму, арт-деко.
1886 — Марко Безручко, український військовий діяч, голова штабу Корпусу Січових Стрільців, начальник штабу Армії УНР.
1922 — Анатолій Папанов, актор, народний артист СРСР (1973; †1987).
1988 — Себастьєн Буемі, швейцарський автогонщик, пілот Формули-1.
 
 
Марія Поливач,

директор музею історії НУБіП України 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook