Мукачівський фаховий коледж НУБіП України: з перших днів до сьогодення…

26 жовтня 2021 року
     21 жовтня 2021 року наш коледж відзначив знаменну подію – 100 річчя з дня заснування навчального закладу. Багато різних подій відбувалося за роки його існування. Всі вони пов’язують минуле нашого навчального закладу з його сьогоденням і майбутнім. Своїми вчинками, пошаною і любов’ю до нашого коледжу ми повинні пам’ятати, що історію не в змозі переписати навіть час.

     У далекому 1921 році, у зв'язку з переходом краю під юрисдикцію Чехословаччини у с. Домбоки Мукачівського округу була створена державна фахова господарська школа, яка була покликана забезпечувати край кваліфікованою робочою силою, готувати фахівців для сільського господарства.

     Згодом, у 1929 році в м. Мукачеві було зведено добротну модерну триповерхову споруду, до якої того ж року перевели Домбоківську господарську школу.
     При Мукачівській державній фаховій школі було створене взірцеве господарство, яке мало 35 гектарів землі. Навчання було платним, і синам та донькам з бідних сімей здобувати освіту було не під силу, тому у 1932-1933 роках в школі навчалося тільки 12 учнів.
     Викладачі школи проводили значну науково-дослідницьку роботу по вирощуванню різних сортів винограду, теплолюбивих садових культур, закладання плантацій під тютюн.
     1935 року абсольвенти господарської школи започаткували парникове вирощування овочів. Школа функціонувала до 1943 року.

    9 липня 1946 року за поданням Народної Ради Закарпатської України Рада Міністрів СРСР своїм розпорядженням №8499 на загальнодержавній формі власності створила Мукачівський сільськогосподарський технікум на базі колишньої школи. Цього ж року відкрито агрономічне відділення. У 1949 року відкрито відділення механізації.

     У 1950 році на базі технікуму відкрито зоотехнічне відділення. Навчально-дослідне господарство в цей час вже мало 116 га угідь.
25 квітня 1952 року Наказом Міністерства сільського господарства УРСР №442 в технікумі було створено заочний відділ з таких спеціальностей: "Механізація сільського господарства", "Зоотехнія" та "Агрономія".
     1958 рік – відкрито бухгалтерське відділення, 1959 – відділення фельдшерів ветеринарної медицини.

     31 січня 1969 року Наказом Міністерства сільського господарства УРСР № 5-к навчальний заклад перейменовано в Мукачівський радгосп-технікум, а 30 березня 1998 року, відповідно до наказу Міністерства агропромислового комплексу України № 99, - в Мукачівський державний аграрний технікум.
     У 2003 році в закладі відкрито правознавче відділення.

     2006 року Наказом №93 Міністерства аграрної політики України Мукачівський державний аграрний технікум перейменовано у Мукачівський державний аграрний коледж. Цього ж року в коледжі відкрито спеціальність "Організація обслуговування в готелях і туристичних комплексах".
     У 2007 році Мукачівський державний аграрний коледж увійшов у структуру Національного аграрного університету (м. Київ). Наказами №199/136 від 21 березня 2007 року Міністерство аграрної політики України та Національного аграрного університету та наказом №207 від 20 квітня 2007 року Національного аграрного університету Мукачівський державний аграрний коледж реорганізовано у відокремлений структурний підрозділ Національного аграрного університету "Мукачівський аграрний коледж".

     У 2008 році відповідно до наказу №827 Національного університету біоресурсів і природокористування України Відокремлений структурний підрозділ Національного аграрного університету "Мукачівський аграрний коледж" перейменовано у Відокремлений підрозділ Національного університету біоресурсів і природокористування України «Мукачівський аграрний коледж". Цього ж року розпочато набір студентів за спеціальністю "Фінанси і кредит", а в 2012 році – за спеціальністю "Землевпорядкування".

     У 2020 році відкрито спеціальність "Екологія".
     2021 року Наказом Міністерства освіти і науки України від 28.05.2020 р. та Наказу НУБіП України від 27.10.2020 року ВП НУБіП України «Мукачівський аграрний коледж» перейменовано у Відокремлений структурний підрозділ «Мукачівський фаховий коледж Національного університету біоресурсів і природокористування України».

     Упродовж багатьох років існування навчальний заклад кілька разів реорганізовувався, змінювалась його назва, відкривались нові спеціальності. Наш коледж – це перш за все люди, це історія в обличчях і особистостях. Саме вони створюють і зберігають традиції, примножують його здобутки.

     Сьогодні у структурі коледжу функціонують чотири відділення: правознавства, бухгалтерсько-туристичних дисциплін, ветеринарної медицини та агрономічне, які готують фахівців з 8 спеціальностей.

     Нині ВСП «Мукачівський фаховий коледж НУБіП України» – це сучасний навчальний заклад, у якому здобувають освіту близько дев’ятиста студентів денної і заочної форм навчання. Якісний освітній процес, фахову підготовку студентів забезпечує педагогічний колектив закладу, який налічує 87 викладачів, серед яких 14 кандидатів наук, 29 – викладачів-методистів, 49 – викладачів вищої категорії.

     Ми пишаємося своїми освітніми традиціями і на їх основі творимо свою нову історію…


Завідувачі навчально-методичним кабінетом
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook