Бджолярі підводять підсумки пасічницького сезону та діляться планами на майбутнє

25 жовтня 2021, 23:46

     В рамках відзначення столітнього ювілею факультету тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України, кафедра конярства та бджільництва організувала та провела Міжнародну науково-практичну конференцію «Підсумки пасічницького сезону - 2021».

     Оскільки будь які підсумки показують проблеми та позитивні практики, що застосовуються в галузі а також надихають на нові звершення.

   Багато проблем у бджільництві є спільними для бджолярів різних країн, це насамперед вплив пестицидів на бджіл, кліщ Varroa destructor та зміни клімату, тому науковці і практики різних країн об’єднують свої зусилля для вирішення цих проблем.

    До конференції в онлайн режимі долучилися представники Ізраїлю, Грузії, Молдови, Узбекистану, Польщі.

    З вітальним словом від імені ректорату університету та деканату факультету тваринництва та водних біоресурсів виступив завідувач кафедри, професор Микола Повозніков, який наголосив, що кафедра не стоїть осторонь проблем бджільництва і всіляко долучається до їх вирішення, в тому числі організовуючі тематичні семінари та конференції.

    В контексті актуальних питань підготовки бджолиних сімей до зими, та врахування умов, що забезпечують успішну зимівлю бджолиних сімей, виступив доцент кафедри, Микола Войналович. В своїй доповіді він звернув увагу на значення жирового тіла бджіл для формування імунітету бджолиної сім’ї, надав практичні рекомендації із профілактики вароозу бджіл.

   Досвідом надання оплачуваних послуг із запилення поділився бджоляр з Київщини, Олександр Поліщук. В своїй доповіді Олександр детально розповів про особливості утримання бджіл у вуликах на зменшену рамку, що дає можливість одержувати більшу кількість сортів монофлорних медів.

    Цікаву доповідь практичного характеру мала Мостепан Марина, яка цьогоріч вступила до магістратури на спеціальність «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва». Марина поділися власними успіхами пасічникування в сезоні 2021.

     Варто відмітити той факт, що до конференції долучилися студенти, значна частина з яких являються членами наукового гуртка «Бджільництво».

     Так член наукового гуртка «Бджільництво», студент першого курсу Медведєв Віталій доповів про використання ІТ – технологій у бджільництві.

   У конференції з доповіддю на тему «Меми у бджільництві» взяла участь студентка Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського" Дар’я Загоруйко, в своєму виступі вона показала як за рахунок мемів можна популяризувати продукцію бджільництва серед населення.

   Студентка першого курсу Анна Добровичан поділилася практичним досвідом пасічникування на сімейній пасіці в 100 бджолосімей. Розповіла про успіхи та невдачі сезону 2021. Зокрема, що навесні чимало сімей були дуже слабкими і довелося прикласти чимало зусиль для відновлення продуктивної пасіки. В обговорення причин поганої зимівлі бджіл прийняв участь активний учасник усіх заходів, що відбуваються на кафедрі, голова ГО «Об’єднання маткарів України» Іван Доскоч, він надав Анні практичні рекомендації як надалі уникнути ослаблення бджолиних сімей під час зимівлі та навесні.

   Студент четвертого курсу факультету тваринництва та водних біоресурсів, Білько Назарій поділився досвідом, набутим під час проходження виробничої практики на промисловій пасіці в США, веденням бджільництва на промисловій основі.

    Про здобутки Молдовських пасічників доповів голова Національної асоціації бджолярів Молдови, Іон Максім який у своїй доповіді розповів про сучасний стан, проблеми та перспективи молдавського бджільництва. Зокрема він зазначив, що на даний час у Молдові нараховується 7500 бджолярів, які утримують біля 200 000 бджолосімей. За сприяння асоціації в країні створені спеціальні навчальні центри для бджолярів, де вони мають можливість навчатися та підвищувати свою кваліфікацію.

   На конференції онлайн виступив практикуючий бджоляр, співробітник Ізраїльського інституту сільськогосподарських досліджень «Махон Вулкані» - Зайдман Ілля, він ознайомив всіх присутніх з технологією виведення маток. Доповідь викликала велику зацікавленість в українських пасічників, що були присутні на конференції.

    З доповіддю про сучасні підходи у боротьбі з вароатозом бджіл виступив науковий співробітник Інституту ентомології аграрного університету Грузії, Джанашія Іраклі. У своїй доповіді він акцентував увагу на методах діагностики та лікування бджіл від кліща Varroa destructor

    В онлайн режимі виступила Барвенашвілі Марина, доктор сільського господарства, вчений секретар академії сільськогосподарських наук Грузії, вона поділилася досвідом заохочення до заняття бджільництвом жителів гірських районів.

  Про особливості бджільництва Узбекистану доповів екс голова спілки пасічників Суяркулов Шералі, він наголосив, що за останні роки в галузі спостерігається збільшення чисельності бджолиних сімей.

   В рамках конференції працювали студентські секції на яких студенти в онлайн режимі доповідали про актуальні напрямки досліджень у бджільництві. За результатами доповідей, студенти отримали дипломи за участь в конференції.

   Для учасників, що були присутні очно на конференції була організована екскурсія територією Голосіївської навчально-дослідної пасіки та музеями бджільництва та лікарських і медоносних рослин.

   По завершенні, учасники Міжнародної науково-практичної онлайн конференції відзначили, що захід відбулася на високому організаційному та науковому рівні, побажали щоб такі заходи кафедра проводила і надалі. Організатори конференції в свою чергу запевнили усіх присутніх, що на цьому не зупинятимуться і організовуватимуть інші заходи які сприятимуть розвитку бджільництва.

Микола Войналович
доцент кафедри конярства і бджільництва

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook