Зустрілися, щоб долучитися до історії України, її символів та цінностей

September 11, 2021

 

 

«Хто такі українці і чого вони хочуть?» - це не лише назва праці М.Грушевського, а й одвічне питання ідентифікації/самоідентифікації людини з певним народом та питання цінностей такої людини як представника цього народу. Таке питання на перши погляд може видатися легким. Але зазвичай саме на легкі питання найважче дати відповідь. У будь-якому разі пошук відповіді варто розпочинати зараз у будь-який довільний спосіб, хоча б завітавши до Національного заповідника «Софії Київська», де з 16 серпня до 14 листопада 2021 року триває виставковий проєкт «Раритети Української козацької держави – Гетьманщини ΧVII–XVIII ст.: до 30-річчя Незалежності України».

 

На виставці представлені гетьманська булава з Кабінету раритетів єпархіальної бібліотеки міста Лінчопінга і латиномовний примірник «Пактів та Конституцій Війська Запорозького…» 1710 р. з Державного архіву Швеції у Стокгольмі», які привезли зі Швеції з нагоди святкування 30-річчя Незалежності України. Принагідно зазначимо, що Конституція прибула в Україну вперше за 311 років з часу свого створення.


Рішення ознайомитися з такими експонатами, а заодно з фресками та мозаїками Собору, прогулятися територією заповідника і відвідати інші об’єкти на його території було прийнято ще при першій зустрічі з 5 групою 2 курсу юридичного факультету. Дату обрали 11 вересня, адже це була єдина вільна субот в насиченому начальному графіку всіх учасників освітнього процесу. 

І ось 11 вересня ми зустрілися, щоб долучитися до історії України, її символів та цінностей. Перегляд експонатів, фресок та мозаїк, інших музейних експозицій (іконопису, сучасного мистецтва) у самому Софіївському соборі, а також експозицій Будинку митрополита (зокрема, тематичної виставки «Від У.Н.Р. – до України») та Трапезної наповнив нас незабутніми враженнями.


Зустріч завершили за кавою з тістечками та розмовами про студентське життя, подорожі, музику та міську архітектуру.


Віра Качур,

наставниця групи Прав-2005

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook