Дистанційне навчання: ННІ лісового і садово-паркового господарства успішно реагує на виклики сьогодення

March 27, 2020

   Вимушений перехід на карантин поставив перед колективом ННІ лісового і садово-паркового господарства нові виклики, проте в цих умовах на допомогу викладачам і студентам прийшли, зокрема, електронні навчальні курси, розроблені на платформі Elearn. Так, кафедрою лісівництва під час організації навчального процесу для студентів спеціальностей лісове і садово-паркове господарство активно використовується майже три десятки атестованих електронних навчальних курсів, на яких студенти мають можливість ознайомитися з теоретичних матеріалом, скористатися методичними порадами до виконання практичних робіт, підготуватися і пройти контроль знань.

   Дистанційне навчання не обмежується лише виконанням певних завдань, адже застосування електронних курсів передбачає і онлайн спілкування  студентів із викладачами, яке постійно здійснюється через форум і чат.

   Зв'язок зі студентами відбувається також під час індивідуальних телефонних розмов та використання різних месенджерів. Для запису активності робочого столу використовується програма ПК – FreeCam.

   Кафедра таксації лісу та лісового менеджменту, яка здійснює підготовку не лише лісівників і фахівців садово-паркового господарства, а й бакалаврів і магістрів деревообробних та меблевих технологій, має у своєму доробку вже понад 40 атестованих електронних навчальних курсів, кожен з яких активно використовується в навчальному процесі. Наприклад, на електронному курсі з біометрії під час карантину активно працює 79 студентів-лісівників з 3-х студентських груп. Завдяки можливостям elearn студенти отримують повідомлення про обсяги виконання певних видів робіт і у визначений розкладом час в онлайн-режимі мають можливість отримати ще й додаткові консультації від викладачів.

   Практичні заняття з однієї з ключових фахових дисциплін «Лісова таксація» проводяться через попередній запис відео-занять та розміщенні іх на навчальному порталі НУБіП України. Через детальність та покроковість пояснень по виконанню практичних робіт за допомогою MS Excel, такий підхід отримав схвальні відгуки від студентів. Староста групи ЛГ-1702 Євген Кальчук зазначив, що студенти групи були приємно здивовані тим, що крім чіткого пояснення виконання роботи дуже доречним  є поєднання  практичної і теоретичної складових саме через такий формат, завдяки чому студенти успішно змогли виконати поставлені перед ними завдання.

   Кафедра відтворення лісів та лісових меліорацій в умовах карантину здійснює дистанційне навчання для студентів ОС «Бакалавр» і «Магістр» спеціальностей «Лісове господарство», «Садово-паркове господарство» і «Геодезія та землеустрій».

   На навчальному порталі університету розміщено 29 електронних навчальних курсів кафедри, які активно використовуються.

  Читання лекцій здійснюється за допомогою відео-конференцій та за допомогою програми zoom. Консультування студентів щодо виконання лабораторних, практичних і самостійних робіт здійснюється за допомогою електронного курсу, месенджерів Viber та Telegram, електронної пошти, телефонного зв’язку.

   Окрім студентів, не забувають в інституті й про інших здобувачів вищої освіти. Так, завідувач кафедри таксації лісу та лісового менеджменту Андрій Білоус дистанційно читає лекції аспірантам з дисципліни  "Глобальні проблеми лісового господарства", перебуваючи в Університеті штату Пенсільванія (США). До речі, у зв'язку з пандемією, цей університет здійснює навчання теж дистанційно. Оскільки глобальні виклики перед людством мають відображення в усіх сферах життя від охорони здоров'я до лісового господарства, то вказаний навчальний  курс присвячений аналізу стану та трендам в лісовому господарстві різних країн на різних континентах.

Бажаємо успіхів і міцного здоров’я всім учасникам освітнього процесу!

 

Наталія Пузріна,

в.о. завідувача кафедри лісівництва,

Андрій Пінчук,

доцент кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій,

Віктор Свинчук,

заст. директора ННІ

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook