Практичний досвід від професіоналів

October 17, 2019

    Під час проходження навчальної практики з дисципліни «Технологія зберігання та переробки продукції рослинництва» у ВП НУБіП України «Агрономічна дослідна станція» студентам 4 курсу агробіологічного факультету випала унікальна можливість набути практичного досвіду з вирощування, оцінки якості, зберігання та переробки сорго, яким щедро поділився директор ТОВ «НВО «Укрсорго», кандидат біологічних наук Ярослав Богданович БАРДИН.

 

     Ярослав Богданович наголосив на актуальності сорго, зазначивши, що за обсягами вирощування ця культура займає 4-е місце в світі після пшениці, кукурудзи і рису. За енергетичною цінністю сорго не поступається кукурудзі, а за виходом крохмалю (70-74 %) та кількістю протеїну в зерні навіть перевершує її. До того ж, сорго має значно нижчий транспіраційний коефіцієнт, менше потребує вологи, тому може рости в Степу, на піщаних ґрунтах формуючи високі врожаї. Продукти переробки із сорго (борошно, крупи) є цінними, дієтичними та корисними, оскільки не містять глютену.

     У 2018 році було встановлено рекорд України в категорії «Агропромисловий комплекс» – найвища врожайність зерна. Зафіксовано рекордний врожай зерна сорго – 14,43 т/га, отриманого в результаті впровадження «Інноваційної технології вирощування сорго», розробленої ТОВ «Науково-виробниче товариство «Укрсорго». Деякі особливості саме цієї технології вирощування сорго, яка на сьогодні вже запатентована,  під час огляду дослідних ділянок розкрив студентам Ярослав Бардин.

      Отримані теоретичні знання відразу закріпили на практиці. Зокрема, студенти навчилися правильно робити вибірки для обліку зібраного врожаю, оцінювати його за показниками вологості та засміченості, а у  стеблах цукрового сорго за допомогою рефрактометра  визначати вміст сухої розчинної речовини і прогнозований вміст цукру, складати схеми подальшої післязбиральної доробки вороху.

       Ярослав Богданович наголосив на важливості наукової роботи, правильності математичної обробки отриманих результатів, що дає змогу  розробляти та впроваджувати новітні технології у виробництво.


       Спілкування вийшло дуже цікавим та продуктивним, а отримані знання та практичні навики обов’язково згодяться студентам у майбутньому як для наукової, так і виробничої діяльності. Насамкінець Ярослав Бардин зробив корисні подарунки для кафедри, а саме – соргове борошно, крупи та книгу з післязбиральної доробки насіння.

 

 

 

 

Оксана Завадська, доцент кафедри технології зберігання,  переробки та стандартизації продукції рослинництва


 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook